„Amenințare directă cu utilizarea armelor nucleare”. Biden avertizează cu privire la cel mai mare risc de „Armagedon” nuclear de la criza rachetelor din Cuba

7 octombrie 2022, 12:52 SUA 194
Joe Biden.  Sursa: REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Președintele american Joe Biden a declarat joi că riscul unui „Armagedon” nuclear a ajuns la cel mai înalt nivel de la criza rachetelor cubaneze din 1962, în timp ce autoritățile ruse, inclusiv liderul de la Kremlin, speculează cu privire la posibilitatea utilizării armelor nucleare, relatează BBC. Șeful de la Casa Albă a recunoscut că există o „ameninţare directă” de utilizare a armelor nucleare dacă „în fapt, lucrurile continuă aşa cum merg” în prezent, chiar dacă anterior oficialii de la Washington au declarat că nu văd niciun semn că Rusia se pregătește să folosească arme de distrugere în masă.

Vorbind la New York la un eveniment de binefacere organizat de membri ai Partidului Democrat din SUA, Biden a spus că îl cunoaște suficient de bine pe președintele rus Putin pentru a susține că „nu glumea când a vorbit despre utilizarea armelor nucleare tactice, a armelor biologice sau chimice”.

„Nu am văzut perspectiva Armaghedonului de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba încoace”, a adăugat Biden, sugerând că amenințarea din partea lui Putin este reală pentru că „armata lui este, ați putea spune, semnificativ neperformantă ”.

„Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu utilizarea armelor nucleare, dacă de fapt totul continuă să se dezvolte în aceeași direcție”, a scris Reuters, citându-l pe președintele SUA.

În timpul crizei rachetelor din Cuba în 1962, SUA - sub preşedintele John F. Kennedy - şi URSS - sub conducerea secretarului general Nikita Hruşciov - au fost la un pas de utilizarea armelor nucleare din cauza prezenţei rachetelor sovietice în Cuba.

Vladimir Putin, care împlineşte vineri 70 de ani, a avertizat că va folosi orice mijloace necesare, inclusiv arsenalul nuclear al Rusiei, pentru a proteja teritoriul rus, despre care spune că acum include patru regiuni ucrainene pe care recent le-a anexat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media