Ambasada Rusiei de la Chișinău, notă de protest autorităților moldovene în urma vandalizării instituției de un cetățean rus: „Așteptăm ca farsa ostilă să fie evaluată procedural corespunzător și să nu se repete pe viitor, iar cei responsabili să fie pedepsiți”

8 octombrie 2022, 18:41 Politică 377
Ambasada Rusiei.  Sursa: Replica Media

Ambasada Federației Ruse de la Chișinău a trimis o notă de protest părții moldovenești după ce în seara zilei de 7 octombrie un cetățean rus a vandalizat poarta ambasadei cu graffiti, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb. Într-un comunicat de presă, misiunea diplomatică spune că „așteptăm ca farsa ostilă să fie evaluată procedural corespunzător și să nu se repete pe viitor, iar cei responsabili să fie pedepsiți”.

Declarația Ambasadei Rusiei de la Chișinău:

„În seara zilei de 7 octombrie a avut loc o acțiune ostilă împotriva Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Cu convingerea autorităților, s-a făcut un atac asupra misiunii diplomatice ruse: petarde au deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au pus inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în rândul angajaților și membrilor familiei acestora.

Acest incident reprezintă o încălcare gravă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de externe a Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova, 17 noiembrie 2021.

Ambasada se așteaptă ca farsa ostilă să primească o evaluare procedurală corespunzătoare și să nu se repete pe viitor, iar cei responsabili să fie pedepsiți. Nota de protest a fost transmisă părții moldovenești”, se menționează în declarație.

Amintim că, În seara zilei de 7 octombrie, exact în ziua când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și-a sărbătorit ziua de naștere, ambasada Federației Ruse de la Chișinău, a fost vandalizată. Pe poarta misiunii diplomatice a fost scris un mesaj anti-Putin, au fost aruncate focuri de artificii în curtea ambasadei, iar, potrivit oamenilor legii făptașul este un cetățean al Rusiei, care a fost reținut pentru 72 de ore.

Potrivit Poliției, acesta a vandalizat poarta ambasadei cu graffiti, a lansat focuri de artificii în apropierea clădirii și a agățat pe o rangă metalică o bucată de stofă albastră cu alb.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media