UPDATE 22:20. NATO spune că analizează rapoartele potrivit cărora rachete sau rachete au aterizat în Polonia, țara sa membră, și că se coordonează îndeaproape cu autoritățile poloneze.
„Analizăm aceste rapoarte și ne coordonăm îndeaproape cu aliatul nostru Polonia”, a declarat un oficial NATO pentru CNN.
UPDATE 22:00. Ministerul rus al Apărării a negat și a calificat drept „o provocare” informațiile din presa poloneză despre căderea a două rachete rusești pe teritoriul țării, ucigând două persoane. Într-un comunicat de presă, MID a precizat că epavele din fotografiile difuzate în spațiul public nu au legătură cu armele rusești.
UPDATE 21:35. Țările baltice și-au anunțat sprijinul pentru Polonia
De îndată ce au existat rapoarte (ne confirmate încă pe deplin, ne amintim) despre căderea rachetelor rusești pe teritoriul Poloniei, vecinii și aliații săi cei mai apropiați, țările baltice, au venit în sprijinul acestei țări.
„Lituania este ferm solidară cu Polonia. Fiecare centimetru din teritoriul NATO trebuie protejat!” - a scris președintele Lituaniei Gitanas Nauseda. De asemenea, a scris că este îngrijorat de știrile din Polonia și a ținut legătura cu colegii săi polonezi.
Ministerul Eston al Afacerilor Externe a asigurat într-un tweet că Estonia este solidară cu Polonia și este pregătită, împreună cu aliații cu care sunt în desfășurare consultări, să apere „fiecare centimetru din teritoriul NATO”.
Ministrul leton al Apărării Artis Pabriks și-a exprimat condoleanțe polonezilor și a mai spus că, în opinia sa, blocul NATO trebuie acum, în primul rând, să acționeze în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord și, în al doilea rând, să asigure protecția spațiului aerian ucrainean.
Articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord prevede: „Părțile la tratat se consultă atunci când, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre ele este amenințată”.
UPDATE 21:05. Două rachete rusești au căzut marți pe teritoriul Poloniei și au ucid două persoane, susține un înalt oficial al serviciilor de informații americane, citat de Associated Press. Mai devreme, serviciul de presă al guvernului polon a anunțat că prim-ministrul Mateusz Morawiecki a ordonat marți seara convocarea imediată a miniștrilor, însă fără să ofere detalii despre motivul reuniunii.
UPDATE 20:50. Șapte milioane de gospodării din Ucraina au rămas fără electricitate după atacurile cu rachete rusești - Biroul Președintelui Ucrainei.
Întreruperea curentului s-a produs la consumatori din regiunile Kiev, Vinnitsa, Volîn, Donețk, Dnipropetrovsk, Jîtomir, Kirovograd, Lviv, Poltava, Rivne, Sumy, Ternopil, Harkiv, Hmelnitsk, Cherkasî, Cernăuți și Cernihiv.
urmare a bombardamentelor, 15 instalații energetice au fost avariate, a declarat șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei Kiril Timosenko. „Inginerii noștri energetici fac acum totul pentru a restabili alimentarea cu energie cât mai curând posibil”, a spus el.
UPDATE 20:40. În Krivoy Rog, 566 de mineri munceau în subteran în timpul exploziilor de astăzi, susține la Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului. Potrivit acestuia, 457 de persoane au fost scoase la suprafață, în timp ce alte 109 persoane rămân blocați sunb pământ.
Va dura câteva ore pentru a salva mineri.
UPDATE 20:20. Ucraina a doborât majoritatea rachetelor trase de Rusia - comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
Biroul Președintelui a precizat că Rusia a tras peste 90 de rachete asupra Ucrainei, iar forțele de apărare aeriană au doborât 70.15 instalații de infrastructură energetică au fost avariate.
„Schema tradițională pentru lansarea rachetelor Kalibr este dinspre Marea Neagră, însă acum trag mai rar cu ele, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului.
Potrivit acestuia, cele mai multe dintre rachete au fost trase de la bombardiere TU-95 și TU-160 din regiunea Mării Caspice și din Volgodonsk, regiunea Rostov.
UPDATE 20:10. Zelenski a demonstrat din nou autoritate astăzi, arătând clar că este pregătit pentru diplomație pentru un sfârșit just al războiului început de Rusia. Răspunsul Rusiei a fost un alt val de rachete. Aceste atacuri nu vor distruge voința Ucrainei – vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a scris și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.
UPDATE 20:00. Ministrul britanic de externe James Cleverley a criticat și el ultimul val de lovituri cu rachete rusești împotriva Ucrainei.
„Bombardamentele nemiloase asupra orașelor ucrainene [...] arată doar slăbiciunea lui Putin”, a scris el pe Twitter.
„Putin pierde pe câmpul de luptă și, așa cum am văzut astăzi la G20, și diplomatic”. Ministrul britanic de externe și-a încheiat postarea pe Twitter cu hashtag-ul #PutinMustFail.
UPDATE 19:50. Washingtonul a condamnat cu fermitate loviturile cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că loviturile nu vor face decât să exacerbeze preocupările membrilor G20 cu privire la „impactul destabilizator al războiului lui Putin”, scrie BBC.
„În timp ce liderii mondiali se întâlnesc la G20 din Bali pentru a discuta probleme de mare importanță pentru viețile și mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume, Rusia amenință din nou aceste vieți și distruge infrastructura critică a Ucrainei”, a spus Sullivan.
„Gândurile noastre sunt acum la poporul ucrainean curajos, care continuă să dea dovadă de rezistență și curaj în apărarea suveranității și democrației”.
El a spus că SUA și aliații și partenerii săi vor continua să ofere Ucrainei mijloacele necesare de autoapărare, inclusiv sisteme de apărare aeriană, adăugând că SUA vor sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”.
UPDATE 19:35. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a cerut deschis Federației Ruse să oprească războiul împotriva Ucrainei după ce forțele armate ale Kremlinului au lansat atacuri cu rachete fără precedent, care au lovit clădirile rezidențiale din Kiev și instalațiile energetice din întreaga țară.
Ministrul Nicu Popescu a transmis că fiecare bombă lansată asupra Ucrainei afectează direct țara noastră și a anunțat că Republica Moldova va înainta protestul său părții ruse.
UPDATE 18:55. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat atacurile cu rachete ale rușilor asupra sistemului energetic al Ucrainei, considerate cele mai masive de la începutul războiului din țara vecină. Șefa statului a amintit că bombardamentele au provocat deconectarea unei linii de electricitate a Republicii Moldova și a lăsat în beznă un număr mare de cetățeni.
UPDATE 18:35. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că rușii au lansat 85 de lovituri cu rachete care au deteriorat sistemul energetic al țării. El a precizat că ar putea urma mai multe atacuri, așa că i-a îndemnat pe ucraineni să fie precauți.
„Lucrăm. Vom restaura totul. Vom supraviețui tuturor. Slavă Ucrainei. Suntem grozavi”, a spus Zelenskiy într-o adresare video.
UPDATE 18:20. Trupele ruse au tras astăzi aproximativ 100 de rachete în Ucraina, mai multe decât în timpul atacului din 10 octombrie, a comunicat Iuri Ignat, reprezentant al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrinform.
„Apărarea aeriană funcționează, sunt lovituri în toată Ucraina. Au fost deja lansate 80 de rachete (de armata rusă – n.red.) și cel puțin 20 zboară, adică aproximativ 100 de rachete au fost deja lansate asupra teritoriului Ucrainei”, a spus el.
Potrivit acestuia, ținta principală a armatei ruse este infrastructura critică, dar lovituri au fost înregistrate și în clădirile rezidențiale.
Ignat a precizat că rușii au atacat cu rachetele Kh-101, Kh-555 de pe bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160 din regiunea Caspică și regiunea Rostov. În plus, din dinspre Marea Neagră au fost lansate rachete maritime Kalibr.
UPDATE 17:55. Sirenele de alertă antiaeriană au răsunat la în jurul orelor locale 15:00 în toată Ucraina, iar câteva minute mai târziu explozii au fost auzite la Kiev, Liov (vest) şi Harkov (nord-est). În urma bombardamentelor curentul electric a fost întrerupt în mai multe regiuni ale Ucrainei, au anunţat autorităţile ucrainene.
„Teroriștii ruși au lansat un alt atac planificat asupra infrastructurii energetice. Situația este critică”, scrie Timoșenko.
Potrivit acestuia, cele mai multe lovituri au avut loc în centrul și nordul Ucrainei.
„Situația din capitală este extrem de dificilă, se introduc programe speciale de oprire de urgență. Ukrenergo este obligat să înceapă întreruperi de urgență pentru a echilibra sistemul de alimentare și a evita defecțiunile echipamentelor”, a spus Timoșenko.
UPDATE 17:30. Din cauza bombardamentelor Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una dintre liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica s-a deconectat în regim automat - descărcarea automată a sarcinii după frecvență.
În consecință, zeci de localități din R. Moldova au rămas în beznă.
UPDATE 16:36. Există, de asemenea, probleme cu alimentarea cu energie în regiunea Lviv în urma unei greve rusești.
Maxim Kozytskyi, guvernatorul Lvivului a informat locuitorii: „Inamicul a lovit o infrastructură energetică critică din regiunea Lviv. În Lviv, există probleme cu alimentarea cu energie electrică, întreruperi în activitatea operatorilor de telefonie mobilă. Rămâneți în adăposturi! Pericolul încă persistă”.
UPDATE 16:29. Igor Terehov, primarul Harkivului, a postat pe Telegram un mesaj în care declară că infrastructura critică a fost lovită de o rachetă rusă.
„Atacuri la o instalație de infrastructură critică. Momentan nu există informații despre victime. Din cauza deteriorării instalației, există probleme cu alimentarea cu energie. Transportul electric terestru - oprit. Inginerii energetici și utilitățile publice fac totul pentru a normaliza viața din Harkiv cât mai curând posibil”, a scris Terehov.
Vestea vine în momentul în care Rusia a lansat un val de atacuri în toată Ucraina, cu explozii raportate la Lviv, Kiev, unde au fost lovite clădiri rezidențiale.
Consilierul prezidențial al Ucrainei Andrii Yermak a descris atacurile ca un răspuns direct la discursul video a președintelui Vladimir Zelenskiy la G20.
UPDATE 16:02. Rusia a lansat noi atacuri în masă în Ucraina, marți. Radiodifuzorul public al Ucrainei a declarat că bombardamentele au vizat Kievul, regiunea Kiev, Poltava, Nikolaev, Dnipro și Cernihiv.
Cel puțin două clădiri rezidențiale din capitala Kiev au fost lovite, potrivit primarului orașului, Vitali Kliciko. El a spus că clădirile se află în districtul Pechersk din Kiev, o zonă rezidențială la nord de administrația prezidențială. Consiliul orașului Kiev a declarat că un total de patru rachete au fost distruse de apărarea antiaeriană.
Orașul Krivoi Rig, Poltava și regiunile Cherkassy au fost lovite, potrivit șefilor de oraș și regionali.
Sistemele de apărare aeriană lucrează pentru a doborî rachetele țintite spre Kiev, Cernihiv, Vinnița și Poltava, potrivit șefilor regionali.
UPDATE 15:36. Primarul de Kiev a confirmat bombardamentele asupra regiunii.
„Atac asupra capitalei. Potrivit informațiilor preliminare, două clădiri rezidențiale au fost lovite în districtul Pechersk. Mai multe rachete au fost doborâte de apărarea aeriană deasupra Kievului. Medici și salvatori sunt la locul loviturii. Mai multe detalii - mai târziu”, a transmis Vitalii Kliciko.
UPDATE 15:28. La Kiev și regiunea Kiev se aud explozii, relatează presa ucraineană.
Un nor mare de fum se ridică deasupra Kievului după o lovitură cu rachete, scrie canalul de telegram „Politika stranî”, publicând un videoclip.
Puțin mai devreme, a fost anunțată o alertă aeriană în toată Ucraina.
UPDATE 15:01. CHE Kakhovskaya a încetat să mai producă electricitate, a declarat șeful administrației de ocupație a regiunii Herson, Vladimir Saldo.
Anterior, autoritățile pro-ruse de ocupație din regiune au acuzat Forțele Armate ale Ucrainei de bombardarea hidrocentralei și au vorbit despre pagubele imense cauzate stației ca urmare.
De câteva săptămâni, Kievul și Moscova se acuză reciproc că au pregătit un sabotaj pentru a submina barajul hidrocentralei Kakhovskaya, care deține aproximativ 18 milioane de tone de apă în rezervor.
UPDATE 14:27. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care reprezintă Moscova la summitul G20 din Indonezia, a avut mai multe întâlniri în marginea evenimentului. Pe scurt principalele declarații pe care le-a făcut:
- Ucraina „refuză categoric orice negocieri și propune condiții care sunt evident nerealiste și inadecvate în această situație. Zelenskiy „nu ascultă sfaturile țărilor occidentale” pentru a începe negocierile;
- Rapoartele conform cărora Statele Unite pregătesc terenul pentru discuțiile dintre Rusia și Ucraina sunt zvonuri;
- Occidentul încearcă să politizeze declarația finală a summitului G20; Statele Unite și aliații săi au încercat, în numele G20, să acuze Rusia de agresiune împotriva Ucrainei. Însă rezoluția finală a summit-ului conține atât evaluări occidentale, cât și ruse ale situației din Ucraina;
Dmitri Peskov, ofițerul de presă al președintelui Putin, a făcut mai multe declarații pe tema Ucrainei la briefing-ul său zilnic:
Rusia se opune categoric rezoluției Adunării Generale a ONU privind plata despăgubirilor Ucrainei. „Aceasta este o oficializare a jafului rezervelor noastre de aur și de schimb valutar”, a spus Peskov despre rezoluția adoptată pe 14 noiembrie la o ședință a Adunării Generale privind crearea unui registru care să înregistreze daunele cauzate Ucrainei de ostilități și dezvoltarea unui mecanism de plată a despăgubirilor către Kiev.
Rusia consideră în continuare Herson centrul administrativ al subiectului său constitutiv al federației - nicio altă decizie nu a fost luată după retragerea trupelor ruse din oraș.
Rusia reface infrastructura deteriorată în Ucraina pe teritoriul pe care îl consideră al său. Alte lucrări de restaurare din Ucraina sunt „în afara discuției”.
UPDATE 12:46. Reuters oferă câteva detalii suplimentare despre acuzația conform căreia atât forțele ucrainene, cât și cele ruse au maltratat prizonierii de război în timpul conflictului.
Matilda Bogner, șefa misiunii de monitorizare a OHCHR a ONU, a declarat într-un briefing de presă la Geneva că „o mare majoritate” a prizonierilor ucraineni pe care i-au intervievat deținuți de forțele ruse au raportat tortură și rele tratamente.
Ea a dat exemple de atacuri de câini, șocuri electrice cu Taser și telefoane militare și violență sexuală.
Ea a spus că tratamentul a avut ca scop intimidarea și umilirea lor. Un bărbat dintr-o colonie penală de lângă Olenivka a spus echipei că membrii grupurilor armate afiliate Rusiei „mi-au atașat fire de organe genitale și de nas și m-au șocat electric. Pur și simplu s-au distrat și nu au fost interesați de răspunsurile mele la întrebările lor.”
Pe partea ucraineană, Bogner a raportat „acuzații credibile” de execuții sumare ale prizonierilor ruși, printre alte abuzuri.
Alți prizonieri ruși au raportat condiții proaste și umilitoare de transport și că au fost încărcați în camioane sau furgonete goi, cu mâinile legate la spate. Echipa ONU a spus că a documentat, de asemenea, cazuri de așa-numite „bătăi de bun venit” într-o colonie penală.
UPDATE 12:30. Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a declarat marți că atât Rusia, cât și Ucraina au torturat prizonieri de război în timpul conflictului de aproape nouă luni, citând exemple, inclusiv folosirea de șocuri electrice și nuditatea forțată.
Reuters raportează că echipa de monitorizare a ONU din Ucraina și-a bazat concluziile pe interviuri cu peste 100 de prizonieri de război de fiecare parte a conflictului. Interviurile cu prizonierii de război ucraineni au fost efectuate după eliberarea acestora, deoarece Rusia nu a permis accesul la locurile de detenție, se arată în comunicat.
Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor. Kievul a declarat anterior că verifică toate informațiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război și va investiga orice încălcări și va lua măsurile legale corespunzătoare.
OHCER a publicat, de asemenea, cifre actualizate ale victimelor civile pentru război într-un buletin actualizat luni. Ei estimează numărul victimelor civile la 6.557 morți și 10.074 răniți.
„Majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu efecte de suprafață extinsă, inclusiv bombardamente de artilerie grea, sisteme de lansare cu rachete multiple, rachete și lovituri aeriene. OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea informațiilor din unele locații în care au avut loc ostilități intense a fost întârziată și multe rapoarte sunt încă în așteptarea coroborării”, precizează OHCER în comunicat.
UPDATE 12:11. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, marți, reporterilor la summitul G20 de la Bali că Națiunile Unite i-au spus despre promisiunile scrise ale SUA și ale UE de a elimina obstacolele din calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești pe piețele mondiale.
Lavrov a spus că a primit angajamente în acest sens de la secretarul general al ONU, António Guterres.
Cerealele și îngrășămintele rusești nu sunt vizate direct de sancțiunile occidentale, dar Moscova se plânge de luni de zile că sunt efectiv restricționate, deoarece sancțiunile limitează accesul la porturi, finanțe și asigurări.
UPDATE 11:26. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a prezentat luni țărilor UE un nou proiect al principiilor de interacțiune cu Rusia, scrie Euractiv.
Proiectul nu este atât propuneri specifice, cât „direcții generale de urmat”.
Unul dintre aceste domenii, notează Euractiv, este calea către o și mai mare izolare a Rusiei la nivel internațional și prevenirea eludării sancțiunilor.
De asemenea, se vorbește despre necesitatea de a sprijini vecinii UE - „inclusiv prin politica de expansiune a Uniunii Europene”.
Borrell insistă că „în secolul XXI nu există loc pentru un astfel de concept precum „sfere de influență” și nu poate sta la baza unei strategii europene de securitate”.
Alte propuneri includ sprijinul pentru mass-media rusă independentă, societatea civilă și activiștii pentru drepturile omului atât în Rusia, cât și în străinătate.
După cum notează Euractiv, în general, proiectul a fost bine primit de diplomații europeni, deși există și țări mai sceptice care insistă asupra unei formulări mai specifice. În special, ei doresc ca documentul să precizeze condițiile în care relațiile cu Rusia ar putea fi reluate în viitor.
Cu toate acestea, majoritatea țărilor UE consideră că încercările Bruxelles-ului de a rescrie relațiile cu Rusia sunt oarecum premature - va fi mai potrivit să se facă acest lucru după încheierea în Ucraina, când va fi clar cu ce Rusia va trebui să se ocupe UE.
UPDATE 10:56. Reuniunile bilaterale continuă ca parte a summitului G20 de la Bali. Reuters relatează că ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu secretarul general al ONU, António Guterres.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a postat o fotografie cu cei doi așezați la o masă din Bali, cu steaguri rusești și ONU, dar ministerul nu a oferit detalii despre ceea ce s-a discutat.
Separat, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei s-a întâlnit cu omologul său american, Joe Biden.
UPDATE 10:41. Informațiile militare ale Ministerului Britanic al Apărării în raportul său zilnic de dimineață evaluează poziția noului centru al părții ocupate a regiunii Herson ca fiind avantajoasă din punct de vedere militar.
Anterior, autoritățile de ocupare au anunțat o mutare temporară la Genichesk, un oraș de pe malul estuarului Utlyuk din Marea Azov, la aproximativ 40 de kilometri de punctul de trecere a frontierei cu Crimeea Dzhankoy, centrul administrativ al districtului Genichesk din regiunea Herson. Și, deși autoritățile de ocupare au dezavuat declarațiile despre transferul centrului regional la Genichesk, intenționează să acționeze de acolo.
De asemenea, este probabil ca Rusia să redistribuie unități militare de comandă în zona Genichesk, potrivit informațiilor britanice.
Alegerea acestei zone ca centru de comandă indică prioritățile armatei ruse, întărindu-și apărarea în sudul Ucrainei. El este bine poziționat să se coordoneze împotriva unei potențiale ofensive ucrainene - atât de la Herson, care este nord-vest, cât și de la Melitopol, în nord-est, care este controlat de Rusia, precum și pentru a primi întăriri din Crimeea.
Dar, mai presus de toate, Genichesk este în prezent la îndemâna sistemelor de artilerie ucraineană, care au provocat pagube grele posturilor de comandă rusești din regiunea Herson.
UPDATE 09:56. Expedierea militarilor chemați în toamnă la serviciul militar a început, relatează RBC cu referire la Ministerul Apărării rus. Ministerul Apărării a susținut că recruții nu vor fi trimiși la război, deși în primăvară astfel de cazuri au fost recunoscute chiar și de autoritățile ruse.
„Majoritatea recruților vor fi trimiși la centrele de pregătire pentru pregătirea în specialitatea lor timp de patru până la cinci luni. La stația de recrutare, fiecărui viitor soldat i se asigură un set de uniforme de iarnă și primește o geantă de călătorie a armatei”, se arată în comunicat.
Conscripția în Rusia a început la 1 noiembrie, cu o lună mai târziu decât de obicei, deoarece birourile militare de înregistrare și înrolare erau ocupate să caute și să trimită mobilizați pe front. Rudele celor chemați la serviciul militar se tem că copiii lor ar putea ajunge, dacă nu în Ucraina, atunci în zonele de frontieră, unde ar putea fi în pericol din cauza bombardamentelor.
UPDATE 09:12. Armata ucraineană anunță calcule aproximative despre pierderile trupelor ruse de la începutul invaziei:
personal ‒ aproximativ 82.080 (+710) persoane au fost lichidate;
tancuri ‒ 2.861 (+13) unități;
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.773 (+25) unități;
sisteme de artilerie – 1.850 (+11) unități;
RSZV / MLRS – 393 (+0) unități;
sisteme de război antiaeriene ‒ 208 (+2) unități;
aeronave – 278 (+0) unități;
elicoptere – 261 (+0) unități;
Nivel operațional-tactic UAV – 1.511 (+2);
rachete de croazieră ‒ 399 (+0);
nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități;
vehicule și rezervoare de combustibil – 4.351 (+35) unități;
echipament special ‒ 160 (+0).
Datele sunt în curs de actualizare.
UPDATE 08:50. ISW: Trupele ruse ar putea face progrese neînsemnate în curând în Donbas
Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW), în raportul zilnic al situației militare din Ucraina, prezice că trupele ruse ar putea să își transfere forțele în regiunea Donețk după ce se retrag de pe malul drept în regiunea Herson, pentru a intensifica operațiunile în jurul Donețk, Bahmut și în vestul regiunii Donețk. ISW admite că Rusia ar putea face progrese în Donbass în viitorul apropiat, dar doar limitate.
Ministerul rus al Apărării a anunțat capturarea localităților din regiunea Donețk în ultimele două zile - cu o zi înainte era vorba despre Pavlovka, după ce armata rusă nu și-a mai anunțat acaparările teritoriale de câteva săptămâni, spun experții.
Potrivit ISW, după retragerea trupelor ruse de pe malul drept al Niprului în regiunea Herson, va urma intensificarea operațiunilor militare în jurul orașului Bahmut.
„Este probabil ca forțele ruse să facă progrese în regiunea Donețk în următoarele zile sau săptămâni, dar este puțin probabil ca aceste succese să fie semnificative din punct de vedere operațional”, scriu experții.
Ministerul rus al Apărării își stabilește probabil obiective mai specifice pentru a prezenta succesele Rusiei în regiunea Donețk și a distrage atenția de la nemulțumirea susținătorilor războiului cu predarea lui Herson, reiese din raport.
Bloggerii militari ruși, subliniază ISW, au criticat conducerea militară pentru inacțiune vizavi de vizita de luni a președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy la Herson. Zelenskiy a făcut un tur al orașului eliberat, de parcă nu s-ar fi îngrijorat prea mult de posibilele atacuri rusești. Bloggerii s-au întrebat de ce nu au fost efectuate atacuri.
Conducerea militară rusă va continua, probabil, să se afle sub presiune, de la ea se așteaptă să aducă victorii în regiunea Donețk și în alte zone.
UPDATE 08:25. Trupele rusești își întăresc pozițiile de pe malul estic al Niprului, a transmis Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.
Forțele rusești se regrupează și continuă să instaleze linii defensive pe malul estic al fluviului Nipru, în sudul Ucrainei, după ce s-au retras de pe malul vestic la 11 noiembrie,
Trupele ruse trag asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor civile cu rachete, artilerie și drone kamikaze de pe malul estic, a precizat comandamentul. adăugând că aproape 40 de drone de recunoaștere rusești au fost detectate în zonă în ultima zi.
UPDATE 08:05. În ultimele 24 de ore, unitățile Forțelor de Apărare au respins atacurile invadatorilor în zonele așezărilor: Novoselovskoe, regiunea Luhansk; Belogorovka, Bahmut, Bahmutskoe, Vremovka, Krasnogorovka, Mariinka, Novokalinovo, Novo Mikhailovka, Pervomaisk, regiunea Donețk.
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat această informație pe Facebook, transmite Ukrinform.
Trupele ruse încearcă să mențină controlul asupra teritoriilor ocupate temporar, își concentrează eforturile pentru a descuraja acțiunile Forțelor de Apărare ucrainene în anumite direcții și continuă să echipeze linii defensive pe malul stâng al Niprului. În același timp, ei desfășoară operațiuni ofensive în direcțiile Bahmut, Avdeevsk și Novopavlovsk.
Totodată, rușii nu încetează să bombardeze localitățile și pozițiile unităților Forțelor de Apărare ucrainene de-a lungul liniei de contact și efectuează recunoașteri aeriene. Continuă să vizeze infrastructura critică și casele civile, încălcând dreptul internațional umanitar și legile și obiceiurile războiului.
În ultima zi, inamicul a lansat 4 rachete și 23 de lovituri aeriene, a făcut peste 70 de atacuri de la sisteme de lansare de rachete multiple, raportează Statul Major al Ucrainei.
UPDATE 07:35. Rușii au atacat în această dimineață suburbiile orașului Zaporojie.
Guvernatorul regiunii Oleksandr Staruh - „Încă o dată, pe la patru dimineața, invadatorii au lansat o lovitură (4 rachete, probabil S-300) asupra suburbiilor din Zaporojie”, se arată în raport. Nu au fost raportați răniți sua pagube. Explozii au fost auzite de locuitorii din diferite raioane ale regiunii Zaporojie. Apoi s-a declanșat alarma de raid aerian”.
UPDATE 07:00. Rusia a distrus toată infrastructura esențială din orașul Herson, preluat săptămâna trecută de armata ucraineană de la forțele Moscovei, a declarat luni seara președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.
„Totul e minat”, a adăugat acesta. „Înainte de iarnă, ocupanții ruși au distrus absolut toată infrastructura critică”, a declarat Zelenskiy în discursul său zilnic, după ce a vizitat luni orașul Herson.
Absolut toate facilitățile importante din oraș și din regiune sunt minate”, a adăugat el.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie și 14 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
