UPDATE 18:30. SUA sunt dispuse să sprijine Ucrainei cu un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pe lună pe tot parcursul războiului împotriva Rusiei și își împing aliații europeni să se angajeze la sume similare, scrie Bloomberg, care citează surse anonime, apropiate administrației Biden.
Administrația Biden, care a semnat săptămâna trecută subvenții de 4,5 miliarde de dolari pentru a acoperi restul anului, a purtat conversații cu oficialii Uniunii Europene -- inclusiv în ultimele zile -- și a presat Europa să facă mai mult, au spus sursele Bloomberg.
UPDATE 18:25. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) depune toate eforturile pentru a-l elibera pe directorul general al centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, care a fost răpit de trupele ruse, a declarat duminică ministrul de externe Dmytro Kuleba.
Kuleba a avut o conversație cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, pe care l-a informat că Ucraina este pregătită să faciliteze rotația experților AIEA la centrala nucleară.
Kuleba a subliniat că Rusia ar trebui să-și retragă trupele și echipamentul militar de la stația atomică. La rândul său, Grossi a asigurat că „AIEA depune toate eforturile pentru a-l elibera pe directorul centralei răpit de Rusia”.
UPDATE 17:55. Cucerirea orașului Liman de către forțele ucrainene demonstrează că Ucraine face progrese și că este capabilă să respingă trupele ruse, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg într-un interviu acordat postului american de televiziune NBC, citat de Reuters.
„Am văzut că au reușit să ia un nou oraș, Liman, și asta demonstrează că ucrainenii fac progrese, sunt capabili să respingă forțele ruse datorită curajului, datorită vitejiei, abilităților lor, dar bineînțeles și datorită armelor avansate pe care Statele Unite și alți aliați le oferă”, a spus Stoltenberg.
Șeful NATO a precizat că cel mai bun mod de a contracara anexarea unor părți din Ucraina de către Rusia în reprezintă susținerea în continuare a guvernului de la Kiev.
Întrebat despre cererea Ucrainei de aderare accelerată la Alianța Nord-Atlantică, Stoltenberg a spus că „orice decizie de aderare trebuie luată prin consens, toți cei 30 de aliați trebuie să fie de acord pentru a lua o astfel de decizie”.
Stoltenberg a mai spus că NATO susține ancheta privind aparentul sabotaj al conductelor rusești Nord Stream, care merg din Rusia spre Europa pe sub Marea Baltică.
„Orice atac deliberat asupra infrastructurii critice a NATO va fi întâmpinat cu un răspuns ferm și unitar din toate unghiurile”, a subliniat Stoltenberg.
UPDATE 17:35. Eliberarea orașului Liman din regiunea Donețk este un eveniment semnificativ, iar Statele Unite ale Americii sunt foarte încântate de ceea ce fac acum Forțele Armate ucrainene - a declarat duminică secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei conferințe de presă la Honolulu - UNIAN.
„Limanul a servit drept linie de aprovizionare pentru ruși, care au folosit aceste rute pentru a transfera oameni și materiale către sud și vest. Și fără aceste rute va fi mai dificil. Așa că rușii se confruntă cu un fel de dilemă”, a spus el.
Șeful Pentagonului a comentat și temerile că progresul Forțelor Armate ale Ucrainei pe câmpul de luptă va crește posibila escaladare a războiului, inclusiv potențiala utilizare a armelor nucleare de către Rusia:
„Ce înseamnă asta în ceea ce privește potențiala escaladare, nu voi specula. Dar pe câmpul de luptă, înseamnă că ucrainenii continuă să progreseze și să creeze probleme rușilor pe care ei vor trebui să le rezolve. Și din nou, noi toți ar trebui să fim încurajați de ceea ce vedem.”
UPDATE 17:00 Președintele Vladimir Zelenskiy a mulțumit țărilor din Europa Centrală și de Est pentru sprijinirea aderării Ucrainei la NATO.
„Sunt sincer recunoscător bunilor noștri vecini - țările din Europa Centrală și de Est - pentru că au sprijinit aderarea Ucrainei la NATO și au condamnat încercarea Federației Ruse de a anexa teritoriile Ucrainei”, a a transmis liderul de la Kiev pe Twitter.
El a mulțumit președinților Estoniei Alar Karis, Republicii Letonia Egils Levits, Lituaniei Gitanas Nauseda, Macedoniei de Nord Stevo Pendarovsky, Muntenegrului Milo Djukanovic, Poloniei Andrzej Dudu, României Klaus Johannis, Slovaciei Zuzana Caputova și Cehiei Milos Zeman.
Pe 30 septembrie, Zelenskiy, președintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk și prim-ministrul Denis Șmigal au semnat o cerere de aderare a Ucrainei la NATO în cadrul unei proceduri accelerate.
UPDATE 16:35. Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat duminică că este posibil din punct de vedere tehnic să se refacă infrastructura offshore ruptă a conductelor Nord Stream, relatează agenția de presă TASS.
„Nu au existat niciodată astfel de incidente. Desigur, există posibilități tehnice de a restabili infrastructura, este nevoie de timp și de fonduri corespunzătoare. Sunt sigur că se vor găsi posibilități adecvate”, a spus Novak.
Agenția daneză pentru energie a declarat duminică că a fost informată de Nord Stream AG că a fost obținută o presiune stabilă în conducta avariată Nord Stream 1 și că acest lucru indică faptul că scurgerea de gaze naturale din ultimele zile a fost oprită.
În total, săptămâna trecută au fost descoperite patru scurgeri pe conductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, în apropiere de Danemarca și Suedia.
Deși niciuna dintre aceste conducte nu era în uz în momentul presupuselor explozii, ele erau pline de gaz care, începând de luni, a ieșit la suprafața Mării Baltice.
UPDATE 16:10. UNHCR: Peste 4 milioane de ucraineni au primit azil în Europa.
Circa 4 183 840 de ucraineni au primit azil temporar, iar în ultima lună numărul acestora a crescut, arată datele biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.
Experții UNHCR au calculat că din 30 august până în 30 septembrie, numărul refugiaților a crescut cu peste 214.000. Cea mai mare creștere din ultima lună este în Polonia și Germania - 56 mii, respectiv 39 mii. Și, de asemenea, numărul de refugiați a crescut în Cehia, Marea Britanie, România.
Până la începutul lunii octombrie, majoritatea refugiaților cu statut de protecție temporară se află în Polonia - aproape 1 milion 410 mii. Cu toate acestea, se știe că de la începutul războiului, aproape 6,5 milioane de ucraineni au venit în această țară, iar aproximativ 4,5 milioane s-au întors acasă sau au plecat în alte state.
În ceea ce privește numărul refugiaților din Ucraina, Polonia este urmată de Germania și Cehia, unde numărul celor care au primit azil temporar este de aproximativ 709.000, respectiv 439.000.
Printre lideri se numără și Italia, Spania, Bulgaria, Marea Britanie, Franța, Slovacia, România.
UPDATE 15:45. Germania, Danemarca și Norvegia au comandat fabricarea unui lot de arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, relatează Reuters.
Furnizarea a 16 obuziere slovace Zuzana-2, tocmai anunțate de ministerul german al apărării, va începe anul viitor. Decizia vine în urma cererilor din partea Ucrainei pentru armamente mai grele pentru a se putea baza pe succesele curente pe câmpul de luptă.
Armele, care pot trage șase proiectile pe minut pe o distanță de 40 km, vor fi construite în Slovacia. Cele trei țări vor cheltui 92 de milioane de euro pe sistemele de armament cu rază lungă de acțiune.
UPDATE 15:25. Biroul lui Vladimir Zelenskiy spune că Ucraina are deja sprijinul a 10 țări din blocul Alianței Nord-Atlantice pentru a se alătura NATO.
Mihail Podoliak, un consilier al șefului biroului președintelui, a scris pe Twitter că cei care susțin cererea sunt „în mare parte țări care își amintesc [de] ghearele otrăvitoare ale imperiului [rusului]. El a adăugat:
„Suntem recunoscători pentru conducere și responsabilitate. Istoria se face astăzi.”
Președintele a anunțat vineri că solicită aderarea la NATO și a semnat o cerere accelerată de aderare la alianța de securitate a 30 de state.
UPDATE 14:50. Cel puțin 2 civili morți și 7 răniți în bombardamentele asupra regiunii Nikolaev.
Guvernatorul Vitalii Kim a anunțat pe canalul său de Telegram că atacurile efectuate de ruși asupra regiunii Mikolaiv în ultimele 24 de ore au ucis două persoane și au rănit alte șapte.
Kim a precizat sâmbătă că mai multe rachete rusești S-300 sol-aer au lovit peste noapte teritoriul unui spital și o zonă din apropierea a două clădiri rezidențiale înalte. Forțele ruse au bombardat, de asemenea, un sat din apropierea orașului Nikolaev, ucigând două persoane, potrivit oficialului ucrainean.
UPDATE 14:35. Zelensky: Liman este complet eliberat.
„La ora 12:30, Limanul a fost complet eliberat. Datorită armatei noastre”, a anunțat astăzi președintele Ucrainei pe canalul său Telegram.
Forțele ucrainene au preluat controlul orașului Liman din regiunea Donețk la o zi după ce președintele Putin a semnat patru pretinse „acorduri” de anexare a teritoriilor ocupate ale Ucrainei din regiunile Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson.
UPDATE 14:10. Curtea Constituțională a Rusiei a recunoscut tratatele privind aderarea la Federația Rusă a teritoriilor regiunilor Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson ocupate de Rusia.
După cum era de așteptat, Curtea Constituțională a Rusiei a constatat că cele patru acorduri privind anexarea teritoriilor ocupate din Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson la Rusia, sunt „în conformitate” cu Legea fundamentală a Federației Ruse.
Putin a făcut apel la Curtea Constituțională, așa cum prevede legea „Cu privire la tratatele internaționale ale Federației Ruse” - acest lucru este necesar înainte de ratificarea lor de către parlamentul rus.
Potrivit BBC, pe site-ul Curții Constituționale, în baza de date a cererilor primite, cele patru documente ale lui Putin după miezul nopții de 2 octombrie nu numai că au fost înregistrate, ci deja acceptate spre examinare. Aceasta înseamnă că judecătorii au ținut o ședință de urgență noaptea.
Președintele Curții Constituționale Valerii Zorkin a participat vineri la semnarea acordurilor de la Kremlin. Potrivit legii „Cu privire la Curtea Constituțională”, un judecător nu își poate exprima poziția cu privire la cazul pe care urmează să îl examineze și trebuie să fie înlăturat de la participarea la examinarea cauzei în cazul unor împrejurări care pot ridica îndoieli cu privire la imparțialitatea sa.
La examinarea cauzelor au participat 10 judecători. Judecătorul Curții Constituționale Konstantin Aranovski a demisionat cu o zi înainte, pe 27 septembrie.
UPDATE 13:50. Orașele ucrainene continuă să fie bombardate.
Șefii administrațiilor mai multor regiuni ale Ucrainei raportează bombardamente din partea forțelor ruse, relatează BBC.
În regiunile Harkiv și Luhansk - unde recenta ofensivă ucraineană a avut succes - continuă bombardamentele pe linia de contact. În special, au avut de suferit raioanele Kupiansk și Ciuguev din regiunea Harkiv.
În regiunea Donețk, noaptea trecută au fost bpmbardate Bahmut, Soledar, Kurahovka, Avdiivka. În timpul zilei în regiune au fost înregistrați trei morți și 9 răniți.
Orașul Nikolaev a fost atacat cu rachete antiaeriene S-300, șapte persoane au fost rănite. Potrivit comandamentului aerian SUD, trupele ruse au atacat noaptea regiunea Nikolaev cu șapte drone kamikaze Shahed-136, dintre care cinci au fost distruse de forțele ucrainene.
Mai multe localități au fost bombardate și în regiunea Herson, unii localnici au fost răniți.
Potrivit administrației ucrainene, forțele ruse încearcă să se mobilizeze în teritoriul aflat sub controlul lor. De asemenea, atacurile nocturne au avut loc în regiunile Zaporojie, Sumy, Dnepropetrovsk.
UPDATE 13:35. Papa Francisc a deplâns duminică anexarea de către Rusia a teritoriului ucrainean și a cerut liderului rus să oprească războiul. La fel, a cerut președintelui Ucrainei să fie deschis la discuții, transmite The Guardian.
„Deplâng profund situația gravă care a apărut în ultimele zile, cu acțiuni ulterioare contrare principiilor dreptului internațional. Riscul de escaladare nucleară crește, dând naștere la temeri de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”, a spus el în timpul rugăciunii Angelus de duminică.
El l-a implorat pe președintele rus Vladimir Putin „să oprească această spirală de violență și moarte” și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat „să fie deschis la propuneri serioase de pace”.
El a cerut, de asemenea, comunității internaționale „să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului, fără a se lăsa atrași în escalade periculoase”, și să sprijine orice eforturi de soluționare a conflictului prin dialog.
Este prima dată când papa argentinian i se adresează direct liderului rus într-un discurs de la începutul invaziei Moscovei din 24 februarie.
Francisc a încercat încă de la începutul invaziei să deschidă o cale de dialog cu Moscova, condamnând în același timp „războiul crud și lipsit de sens”.
UPDATE 13:10. Actorul din celebra fanciză „Star Wars” (Războiul Stelelor) Mark Hamill a spus că Ucraina are nevoie de mai multe drone pentru a lupta împotriva invaziei ruse și a comparat Moscova cu „partea întunecată a Forței”.
Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în filme, a fost numit ambasador în proiectul United24 – pe care Ucraina l-a înființat pentru a obține donații de drone pentru armata ucraineană – de către președintele Vladimir Zelenskiy.
Hamill a declarat pentru BBC că a discutat cu Zelenskiy mai multe paralele cu filmele de cult și războiul actual din Ucraina.
„[Zelenskiy] a făcut referire la filme și nu este greu de înțeles de ce”, a spus Hamill, „Vreau să spun, Războiul Stelelor a fost întotdeauna un basm pentru copii, iar basmele sunt povești morale despre bine și rău, unde binele este clar definit, răul este clar definit, și nu este greu să extrapolezi un imperiu al maleficului cu Rusia invadând o națiune suverană.”
Întrebat dacă platforma va fi folosită pentru a furniza tehnologie letală, el a răspuns: „Ucraina are nevoie de drone. Au niște drone, dar nu atât de multe ca rușii.”
Hamill a adus un omagiu președintelui Zelenskiy, spunând: „Am fost cu adevărat fascinat de acest om... pentru că a fost absolut eroic. Iar poporul ucrainean a fost inspirator. Este un om extraordinar.” Hamill a spus că participarea la proiect a fost „o șansă de a folosi [popularitatea filmelor” pentru bine și simt o mare responsabilitate de a încerca și de a face tot ce pot pentru a promova cauza ucraineană”.
UPDATE 12:40. Serviciul de streaming muzical SoundCloud a fost blocat în Federația Rusă, transmite Novaya Gazeta Europe, cu referire la datele din registrul Roskomnadzor.
Potrivit sursei, accesul la serviciu a fost restricționat în temeiul articolului 15.3 din legea federală a Federației Ruse, care reglementează restricția accesului la site-urile care „cheamă la revolte și activități extremiste” sau „care difuzează informații false”.
Reprezentanții Serviciului nu au comentat decizia procuraturii ruse.
UPDATE 12:25. Începând din 24 februarie, când a fost declanșată invazia rusă în Ucraina, și până acum, Moscova a pierdut 60.110 de soldați, potrivit estimărilor publicate duminică, 2 octombrie, de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
În cele peste șapte luni de război, printre pierderile suferite de Rusia, conform estimărilor Ucrainei, se numără și:
- 2.377 de tancuri;
- 4.975 de vehicule de luptă blindate;
- 1.405 de sisteme de artilerie;
- 337 de sisteme de rachete cu lansare multiplă;
- 176 de sisteme de apărare aeriană;
- 264 de avioane;
- 227 de elicoptere;
- 1.015 drone;
- 15 bărci.
UPDATE 11:50. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va vizita săptămâna viitoare Ucraina și Rusia pentru discuții suplimentare privind stabilirea unei zone de siguranță nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie, după reținerea directorului general al centralei, Igor Murașov, informează agenția într-un comunicat de presă.
„După ce a primit informații despre detenția lui Igor Murașov, directorul general al centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a luat legătura cu autoritățile relevante și a fost informată că domnul Murașov se află în detenție temporară”, a declarat astăzi directorul general Rafael Mariano Grossi.
El a reiterat că această detenție are un impact foarte semnificativ asupra a cel puțin doi dintre cei șapte piloni indispensabili de securitate și securitate nucleară pe care i-a conturat la începutul conflictului din Ucraina.
„O astfel de reținere a oricărui membru al personalului uzinei ar fi o sursă de îngrijorare gravă în sine, dar și pentru impactul psihologic și presiunea asupra restului personalului – care este în detrimentul siguranței și securității nucleare”, a spus directorul general Grossi. .
Separat astăzi, experții AIEA prezenți la centrala nucleară au raportat că s-au auzit din nou mai multe explozii în vecinătatea centralei. Exploziile nu au avut ca rezultat niciun impact direct asupra siguranței sau sistemelor de securitate ale ZNPP, însă indică o creștere continuă a numărului de explozii de mine anti-terrestre în afara gardului perimetral al centralei controlate de forțele ruse, dar operată de personalul său ucrainean.
Situația de la centrala Zaporojie, cea mai mare din Europa, s-a agravat în luna august, în contextul bombardamentelor pentru care Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc.
UPDATE 11:30. Bilanțul deceselor în urma atacului cu rachetă asupra convoiului umanitar din Zaporijie a crescut la 31.
Guvernatorul regiunii Zaporojie, Aleksandr Staruh, a declarat că a murit încă o victimă a atacului din 30 septembrie. Șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, a declarat la 1 octombrie că atacul a rănit 92 de persoane.
UPDATE 11:05. Propagandiștii și blogerii militari ruși au criticat comandamentul militar rus pentru că nu a trimis întăriri în timp util în orașul Liman, criticând în același timp în mod deschis eșecurile birocratice repetate din timpul mobilizării parțiale ordonată de președintele Rusiei.
Decizia de a nu întări liniile de front vulnerabile din Kupiansk sau Liman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandamentului militar, și acest lucru sugerează că lui Putin îi pasă mult mai mult de menținerea terenului strategic din regiunile Herson și Zaporojie decât de regiunea Luhansk, au concluzionat analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului în raportul din 1 octombrie.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă, pe canalul său de Telegram, că Moscova ar trebui să folosească o armă nucleară în Ucraina, după înfrângerea de la Liman.
„După părerea mea, trebuie luate măsuri drastice, până la declararea legii marțiale la granițe și folosirea unor arme nucleare cu efect redus”.
El s-a referit la faptul că rușii pleacă din țară de teama mobilizării, motiv pentru care granițele ar trebui închise. În mesajul său, liderul cecen l-a atacat și pe general-colonelul Alexandr Lapin, comandantul trupelor de la Liman, pe care l-a numit „un mediocru”. În special, Kadîrov a criticat „nepotismul” din structurile de apărare ale Rusiei.
Mesajul lui Kadîrov nu a fost prea popularizat în spațiul informațional rusesc.
Rusia are cel mai mare arsenal atomic din lume, inclusiv arme nucleare tactice, cu efect mai redus.
UPDATE 10:40. Serviciul de informații al Ministerului Apărării din Marea Britanie: pierderea orașului strategic Liman este un regres politic grav pentru Rusia.
Noul raport al serviciilor secrete britanice spune că armata rusă ar fi putut suferi pierderi grele în timpul retragerii din Liman:
- La 1 octombrie 2022, armata rusă s-a retras din orașul Liman, regiunea Donețk. Liman a fost probabil apărat de unități cu personal insuficient din raioanele militare din vestul și centrul Rusiei, precum și de rezerviști mobilizați. Probabil că aceste forțe au suferit pierderi grele în timp ce s-au retras din orașul care încă mai era în mâinile Rusiei.
- Operațional, Liman este important deoarece găzduiește o traversare cheie peste râul Severskii Doneț, pe unde Rusia încearcă să-și întărească apărarea. Retragerea trupelor ruse din Liman reprezintă, de asemenea, un regres politic major, deoarece orașul este situat în regiunea Donețk, regiune pe care Rusia ar fi căutat să o „elibereze” și a încercat să o anexeze ilegal.
- Retragerea trupelor a dus la un nou val de critici publice la adresa conducerii militare a Rusiei. Pierderile ulterioare ale teritoriilor ocupate ilegal vor duce aproape sigur la creșterea criticilor și a presiunii asupra înaltului comandament.
UPDATE 10:15. Washington Post: Putin a respins personal obiecțiile FSB de a schimba militanții din regimentul Azov cu Viktor Medvedciuk, cunoscut ca fiind cumătrul președintelui rus.
Publicația americană The Washington Post a publicat un articol, cu surse din rândurile unor oficiali americani și ucraineni, care au dorit să rămână anonimi, care spun că Vladimir Putin nu a ținut cont de avertismentul serviciilor secrete ale Rusiei că schimbul a 215 prizonieri, inclusiv 10 străini și cinci comandanți care s-au predat la Azovstal, pentru Viktor Medvedchuk și 55 de ruși din captivitatea ucraineană va provoacă o reacție negativă în rândul susținătorilor președintelui rus (ceea ce s-a întâmplat în cele din urmă).
„Este semnificativ faptul că Putin a preferat să-și schimbe admiratorul și una dintre marionetele de ani buni din Ucraina, Medvedciuk, pe eroii din Mariupol. În Ucraina, mulți erau fericiți că acești războinici viteji s-au întors acasă, iar la Moscova, mulți au văzut cu dezgust ceea ce era cu adevărat important pentru Putin”, a declarat pentru ziar una dintre sursele americane.
De asemenea, din articol reiese că Roman Abramovici și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au acționat ca intermediari în negocieri. Pentru ambii, motivul principal a fost oportunitatea de a-și îmbunătăți relațiile cu țările occidentale, spun sursele.
UPDATE 09:45. ISW: Lui Putin îi pasă mai mult de Herson și Zaporojie decât de regiunea Luhansk.
Înfrângerea de la Liman indică faptul că președintele rus Vladimir Putin, care ar fi responsabil direct de comandanții ruși pe teren, de-prioritizează apărarea regiunii Luhansk în favoarea deținerii teritoriilor ocupate în sudul Ucrainei, se arată în analiza zilnică a Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Surse ucrainene și ruse indică faptul că trupele rusești au continuat să-și consolideze pozițiile în regiunile Herson și Zaporojie, în ciuda prăbușirii recente a frontului Harkiv-Izium și chiar în pofida prăbușirii apărării rusești din jurul Limanului.
Decizia de a nu consolida liniile de front vulnerabile din jurul orșaului Kupiansk și Liman a fost „aproape sigur” luată de Vladimir Putin, și nu de comandamentul militar, spun experții ISW.
„Acest lucru sugerează că lui Putin îi pasă mult mai mult de deținerea teritoriilor strategice din regiunile Herson și Zaporojie decât de regiunea Luhansk”, scriu ei.
UPDATE 09:25. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a scris pe canalul său de Telegram că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, forțele rusești au lovit orașul, precum și zona din jur, fără să ofere alte detalii despre atac.
UPDATE 09:00. Biroul președintelui Ucrainei: armata ucraineană a eliberat complet Limanul.
Consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei Kiril Timoșenko a postat pe canalul său de Telegram un videoclip în care armata ucraineană, aflată în centrul orașului Liman, anunță eliberarea lui.
Sâmbătă după-amiază, Ministerul rus al Apărării a anunțat retragerea trupelor sale din Liman, amenințate de o încercuire, către „linii mai avantajoase” nenumite. Cu toate acestea, oficialii ucraineni chiar și după aceea au spus că eliberarea orașului de sub ocupanți este încă în curs.
În videoclipul, care a apărut deja pe rețelele de socializare în cursul zilei de sâmbătă, oamenii în uniformă militară spun: „Astăzi, forțele armate ale Ucrainei, și anume a 81-a brigadă separată de aterizare aeriană, împreună cu unitățile gărzii naționale și ale poliției Kulcițki, au eliberat și au preluat controlul asupra așezării Liman din regiunea Donețk. Rașiștii trebuie să știe că nu vor putea trăi pe pământul nostru”.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie și 1 octombrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
