Reacția Avocatului Poporului cu privire la condamnarea activistului civic Victor Pleșcanov de către așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol”

3 octombrie 2022, 14:12 Justiție 114
Ceslav Panico.  Sursa: multimedia.parlament.md

Avocatul Poporului Ceslav Panico se declară îngrijorat după ce așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat la 26 septembrie, pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. În acest sens, Ombudsmanul îndeamnă autoritățile constituționale și actorii din formatul de negocieri să se implice în cazul dat în scopul eliberării imediate a acestuia.

Potrivit Avocatului Poporului, această acțiune atestă faptul că pe malul stâng al Nistrului continuă abuzurile și se impune necesitatea stringentă de identificare a unor mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului pe teritoriul necontrolat de către autoritățile Republicii Moldova.

De asemenea, Ombudsmanul, a atenționat în ultimul său raport anual despre consecințele așa numitei „Doctrine a securității informaționale pentru anii 2020-2026” din stânga Nistrului, care pune în pericol locuitorii din regiune, reprezentanții societății civile, apărătorii drepturilor omului și legalizarea cenzurii. Aceasta din urmă încălcând drepturile omului la libera exprimare a opiniilor alternative, dreptului la întruniri chiar și mai grav „Codul penal” local conține un șir de articole care prevăd pedepse dure pentru exprimarea opiniilor alternative care este interpretată de autoritățile secesioniste drept ofensă sau calomnie.

„În această ordine de idei, chiar dacă partea de est a Republicii Molodva nu este recunoscută pe plan internaţional ca stat și nu poate fi parte la tratatele internaţionale privind drepturile omului, acest lucru însă, nu eliberează autorităţile secesioniste de obligaţii conform dreptului internaţional cu privire la drepturile omului şi dreptul umanitar, de a aplica standarde care sunt în concordanţă cu normele internaţionale importante. De asemenea, constrângerea aplicată de către entităţile de la Tiraspol nu trebuie să anuleze drepturile omului, ci trebuie să respecte principiul proporţionalităţii şi să nu implice nici o derogare de la standardele drepturilor omului”, susține Ombudsmanul.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, remarcă cu îngrijorare că situația se agravează constant și îndeamnă autoritățile constituționale și actorii din formatul de negocieri să se implice în cazul dat în scopul eliberării imediate a cetățeanului Pleșcanov Victor reținut de către structurile de forță de la Tiraspol și să identifice soluții de prevenire a încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului în partea de dincolo de Nistru.

Așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat la 26 septembrie, pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Acesta este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut permanent un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană, informează Asociația Promo-LEX.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media