VIDEO/ FOTO/ Sute de morminte și o groapă comună, descoperite într-o pădure din Izium, după retragerea rușilor

16 septembrie 2022, 11:55 Ucraina 128
Sute de morminte și o groapă comună, Izium.  Sursa: @AndriyYermak/Twitter

Aproximativ 440 de cadavre, îngropate în sute de morminte și o groapă comună, au fost găsite într-o pădure de lângă orașul Izium, după retragerea trupelor ruse, anunță autoritățile ucrainene. Inițial despre descoperirea macabră a anunțat joi noaptea președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, care a spus că astăzi autoritățile vor dezvălui mai multe „informații verificate și clare” despre gropile la Izium. Liderul de la Kiev a comparat orașul Izium cu Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților invaziei rusești în Ucraina.

„Vrem ca lumea să ştie ce a provocat ocupaţia rusă”, a spus președintele Ucrainei, fără a da detalii despre numărul de persoane îngropate sau despre cauzele morţii lor. Ancheta a început, „ar trebui să avem mai multe informaţii verificate şi clare mâine”, a adăugat Zelenskiy în conferinţa sa video zilnică.

Ulterior, Șeful poliției din Harkiv, Serghei Botvinov, a declarat pentru Sky News că este vorba despre aproximativ 440 de cadavre. Oficialul a declarat că toate cadavrele vor fi exhumate și transportate pentru examinarea criminalistică, ca parte a unui efort major al poliției, împreună cu procurorii și alți anchetatori, pentru a strânge dovezi ale crimelor de război comise de trupele ruse.

Potrivit lui Bolvinov, la Izium a fost descoperită „una dintre cele mai mari înmormântări în masă” dintr-un oraș eliberat, în care sunt aproximativ 440 de cadavre”.

Întrebat dacă poate spune cum au murit victimele, el a răspuns: „Știm că unii au fost uciși (împușcați), alții au murit din cauza focului de artilerie, de la răni provocate de mine. Unii au murit în urma atacurilor aeriene. Multe cadavre nu au fost încă identificate, cauzele morții vor fi stabilite pe parcursul anchetei.”

Șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Ermak, a declarat că acțiunile procedurale necesare au început deja și toate cadavrele vor fi exhumate și trimise la expertiză medico-legală.

Jurnaliştii de la Associated Press au vizitat locul respectiv, care se află într-o pădure din afara orașului Izium și au filmat sute de morminte cu cruci simple de lemn, majoritatea marcate doar cu cifre, printre copaci.

Un mormânt mai mare purta un marcaj cu mențiunea că acolo s-ar afla îngropați 17 soldați ucraineni.

Oleg Kotenko, oficial al Ministerului ucrainean însărcinat cu reintegrarea teritoriilor eliberate, susține că videoclipurile pe care soldații ruși le-au postat pe rețelele sociale arată că ar exista în jur de 25-30 de cadavre în acel mormânt, scrie The Guardian.

Jurnalista ucraineană Nika Melkozerova, a publicat și ea o fotografie cu mormintele.


Orașul Izium, oraș-cheie din regiunea Harkiv, a fost recucerit de forțele ucrainene, care s-a aflat sub ocupația rusească de mai bine de șase luni de când a început războiul.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media