VIDEO/ UPDATE/ Rebranding la democraţi: PDM devine Partidul Social Democrat European; Cine este liderul formațiunii

20 noiembrie 2022, 11:49 Politică 586
PSDE.  Sursa: Iurie Ciocan/facebook

Partidul Democrat din Moldova și-a organizat astăzi cel de-al X-lea Congres extraordinar, începând cu ora 11:00, la Palatul Republicii din capitală. La eveniment a fost observat inclusiv fostul prim-ministru PDM Pavel Filip, actualmente investigat într-o cauză penală privind „tentativa de deposedare a statului” de sediul Consulatului R. Moldova din Odessa, președintele de onoare al democraților Dumitru Diacov, fost ministru al Agriculturii și ex-deputat Nicolae Ciubuc, Iurie ciocan - fost șef al CEC, numit președinte al filialei PSD Romania din R. Moldova, dar și o delegație a Partidului Social Democrat din România, în frunte cu Ion-Marcel Ciolacu.

În cadrul Congresului s-a aprobat ca noul lider să fie Ion Sula, iar formațiunea să fie redenumită în Partidul Social Democrat European.

„Vă salut la Congresul al X-lea extraordinar al Partidului Democrat din Moldova. Doresc ca Congresul nostru să aibă o evoluție frumoasă, cu rezultate de care să fim mândri”, și-a început discursul președinta interimară a PDM, Monica Babuc.

Pe fondul crizelor cu care se confruntă țara, Monica Babuc și-a continuat discursul cu critici în adresa guvernării actuale și cu laude pentru Guvernul Filip, Executiv aflat conducerea țării până în 2019 condus din umbră de fugarul Vlad Plahotniuc.

„În ciuda așteptărilor multiple, trăim vremuri complicate. Trăim vremuri în care crizele se suprapun de o manieră în care oamenii nu reușesc să-și revină după pandemie și se pomenesc cu criza energetică mondială. Loviți de ultima sunt afectați de o secetă devastatoare pentru agricultura care constituie una dintre segmentele cele mai importante ale economiei. La hotarele țării noastre se dezlănțuie un război catastrofal care provoacă care provoacă moartea a sute de mii de femei, copii și bărbați ucraineni - victime ale agresiunii ruse.

Criza refugiaților ne afectează și ea profund, emoțional și financiar. Inflația atinge cote fantastice de circa 40%, prețurile cresc în ritmuri galopante. (...) Din păcate vremurile bune se amână. Sigur, înțelegem contextul mondial al acestui conglomerat al crizelor, sigur că cunoaștem particularitățile sistemului nostru statal și limitele de manevră ale țării noastre lipsită de resurse materiale, dar totuși, dragi colegi, nu putem să nu constatăm încă o dată în plus că suntem convinși că în aceleași circumstanțe un Guvern delegat de PDM ar fi reușit să gestioneze aceleași crize cu mult mai mult profesionalism, oferindu-le cetățenilor certitudinea că există soluții fezabile pentru orice situație. Vă amintesc că guvernul delegat de PDM, Guvernul Pavel Filip, a fost inaugurat în 2016 pe fundalul unei crize politice de proporții care a durat tot anul 2015 și cu un grad foarte jos de apreciere, potrivit sondajelor de opinie. În 3 ani de zile ale mandatului Guvernului PDM rata inflației a scăzut de la 13,6% la 1%. Energia electrică și gazul natural s-a ieftini, produsul intern brut a avut o creștere constantă de -0,3% în anul 2015 la peste 4% până în anul 2019. În trei ani de guvernare PDM exporturile au crescut cu 55% și 70% dintre ele au fost în UE. Guvernul Filip a lansat în Moldova IT-parcurile. Guvernul PDM a creat un sistem fiscal eficient și a redus de la 18% la 12% impozitul pe venit pentru persoanele fizice și de la 23 la 18% contribuția angajatorului”, a declarat Babuc, care la sfârșit a adăugat că se retrage de la șefia formațiunii.

La eveniment a fost observat fostul prim-ministru PDM Pavel Filip, actualmente investigat într-o cauză penală privind „tentativa de deposedare a statului” de sediul Consulatului R. Moldova din Odessa, președintele de onoare al democraților Dumitru Diacov, Iurie ciocan - fost șef al CEC, numit președinte al filialei PSD Romania din R. Moldova.

Democrații își modifică denumirea formațiunii - din Partidul Democrat în Partidul Social Democrat European, iar liderul formațiunii a fost numit Ion Sula - președinte al OT PDM Ialoveni, ex-ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, ex-director al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media