Sprijin urgent pentru Moldova pe măsură ce iarna se apropie: A treia reuniune a Platformei de sprijin pentru țara noastră, găzduită de Franța

21 noiembrie 2022, 08:56 Externe 78
Oficiali spre Paris .  Sursa: Nicu Popescu/FB

Aproximativ 45 de țări și instituții se vor întâlni, luni, la Paris pentru a angaja un ajutor financiar pentru Republica Moldova, în condițiile în care sunt temeri că țara noastră ar putea fi destabilizată și mai mult de conflictul din Ucraina, potrivit Reuters.

Moldova, care se află între Ucraina și România, scrie Reuters, a resimțit efectele creșterii prețurilor la alimente și energie și a miilor de refugiați sosiți în țara de aproximativ 2,5 milioane de oameni, care a primit mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară.

În mare măsură dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei, Moldova se confruntă cu mai multe dificultăți cu sosirea iernii, iar Moscova tăind aprovizionarea cu gaze naturale cu aproximativ 40%, afectând capacitatea sa de a furniza suficientă energie electrică populației sale.

„Moldova este afectată direct, deoarece este dependentă de sursele rusești de energie și este o țară care are o parte din teritoriul său controlată de soldați ruși, așa că este deosebit de vulnerabilă”, a declarat reporterilor un diplomat francez într-un briefing.

Ajutorul va fi folosit pentru a sprijini bugetul Republicii Moldova și aprovizionarea cu energie electrică, precum și costurile pentru găzduirea a mii de refugiați ucraineni.

Amintim că președinta Maia Sandu și ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, sunt la Paris, unde va avea loc a treia reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, găzduită de Franța.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media