Maia Sandu a cerut, de la tribuna ONU, retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului

22 septembrie 2022, 14:28 Politică 54
Maia Sandu, la tribuna ONU.  Sursa: presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrului discursului susținut ieri, 21 septembrie, de la tribuna Organizației Națiunilor Unite (ONU) despre viitorul țării noastre în Uniunea Europeană, a cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului.

În discursul rostit în cadrul celei de-a 77-a Adunări Generale a ONU, președinta Maia Sandu a reiterat necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.

„Mi-am exprimat convingerea că singura cale de a ne integra țara este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale, și am amintit că prezența ilegală a militarilor ruși în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate. Am cerut retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse din stânga Nistrului și distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna”, a spus șefa statului.

De asemenea, președinta a menționat că fenomenul corupției slăbește statele și erodează democrația, și a chemat la eforturi comune mai serioase de combatere a corupției, inclusiv prin crearea mecanismelor de sancționare la nivel internațional.

„La ONU, am vorbit și despre problemele noastre economice și sociale, amplificate de crizele prin care trecem. Am accentuat că, în ciuda provocărilor, Moldova va continua să avanseze pe agenda de reforme pentru a reforma justiția, pentru a îmbunătăți mediul de afaceri și a asigura locuri de muncă, pentru a crește standardele de viață ale oamenilor. Mi-am exprimat totodată convingerea că în fața problemelor majore cu care ne confruntăm, țările lumii trebuie să se solidarizeze din nou. Pentru a reafirma valoarea păcii și inviolabilitatea vieții umane, pentru a apăra democrația și libertatea, și pentru a sprijini dreptul fiecărei țări de a-și decide propria soartă”, aspus președinta Maia Sandu în adresarea sa de la ONU.

Amintim că, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut miercuri, 21 septembrie, un discurs la Summitul Națiunilor Unite, organizat la New York. Maia Sandu a vorbit despre importanța aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și despre crizele cu care se confruntă țara. În discursul său, ea a cerut repetat retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni.

Șefa statului a condamnat și de această dată războiul Rusiei în Ucraina, a reiterat sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional. La fel, a subliniat importanța unității statelor lumii „pentru a apăra democrația și libertatea, și pentru a sprijini dreptul fiecărei țări de a-și decide propria soartă”.

Anatol
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media