UPDATE/ Presa rusă anunță primele rezultate preliminare ale „referendumurilor” organizate în cele patru teritorii parțial ocupate: Peste 97% au votat „pentru” alipirea la Federația Rusă

27 septembrie 2022, 17:36 Rusia 703
referendum ilegal în teritoriile din Ucraina ocupate de ruși.  Sursa: TASS

UPDATE 21:00. Presa rusă publică noi date despre rezultatele preliminare ale „referendumurilor” din autoproclamatele republici populare Luhansk și Donețk, regiunile Herson și Zaporojie privind aderarea la Rusia, după procesarea a 100% din „procesele verbale”. Potrivit TASS, 98,69% dintre alegători au votat pentru alipiraea DNR la Rusia, LNR - 97,93%, regiunea Herson - 96,75%, regiunea Zaporojie - 97,81%.

Mass-media rusă a anunțat primele rezultate preliminare ale celor patru „referendumuri” organizate de autoritățile pro-ruse în zonele ocupate din Ucraina – Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson. După cum era de așteptat, autoritățile susțin că o majoritate covârșitoare a cetățenilor de acolo își dorește ca zonele să fie anexate de Federația Rusă, transmite The Guardian.

RIA Novosti relatează că, cu aproape un sfert din „voturile” numărate în fiecare dintre cele patru referendumuri, toate regiunile au votat cu cel puțin 97% pentru a fi alipite Rusiei.

98,27% dintre alegători au votat pentru alipirea DNR de Rusia (după procesarea a 20,64% dintre voturi), LNR - 97,83% (21,11% dintre voturi procesate), Zaporojie- 97,74% (57% dintre voturi procesate), Herson - 96,30% (53% dintre voturi procesate).

Referendumurile, organizate în grabă de autoritățile de ocupație și considerate nelegitime de către Ucraina și comunitatea internațională, au avut loc în patru regiuni ucrainene controlate în mare parte de forțele ruse începând din 23 septembrie. Acestea prezintă startul unui plan al președintelui rus Vladimir Putin de a anexa o mare parte a Ucrainei.

Occidentul acuză Rusia de confiscarea unor porțiuni întregi de teritoriu, la fel cum a făcut în 2014 cu peninsula Crimeea și avertizează că anexarea ilegală a acestor teritorii ucrainene este o încălcare a dreptului internațional care intensifică semnificativ războiul. Totodată, Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Rusiei de după destrămarea Uniunii Sovietice, a anunțat recent că nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma pretinselor referendumuri.

Anterior, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că este „esenţial” ca separatiştii susţinuţi de Moscova în Ucraina să organizeze referendumuri în urma cărora regiunile lor să adere la Rusia, pentru că, spune el, „aderarea la Rusia constituie constituie un pas vital în protejarea intereselor lor şi ar putea justifica şi mai mult utilizarea forţei militare de către Rusia pentru a le proteja”.

Prin încorporarea celor patru zone ale Ucrainei în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară după cum este necesar pentru a-și apăra teritoriul. Putin a declarat anterior că Rusia va „utiliza toate mijloacele de care dispunem” pentru a se proteja, o aparentă referire la armele nucleare.

OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea forță legală, deoarece nu sunt conforme cu legea ucrainei sau standardele internaționale și zonele nu sunt sigure. Nu există observatori independenți și o mare parte din populația de dinainte de război a fugit.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, a declarat, în ziua în care au demarat așa numitele „referendumuri”, că orice încercare a Ucrainei de a recuceri Donbasul și alte teritorii aflate sub ocupație rusească va fi considerată de Federația Rusă drept un atac asupra teritoriului său, în cazul în care rezultatul referendumurilor ilegale vor fi în favoarea aderării lor la Rusia.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media