O gravidă a decedat la Centrul Perinatologic din Cahul după ce i-a fost provocată nașterea unui făt mort: Poliția a pornit o cauză penală pentru neglijență

28 septembrie 2022, 12:53 Sănătate 18758
gravidă/imagine simbol.  Sursa: spital.md

O gravidă de 38 de ani a murit la Centrul Perinatologic din Cahul după ce i-a fost provocată nașterea unui făt mort. Administrația Spitalului Raional afirmă că medicii au acționat conform protocoalelor pentru astfel de situații. Poliția a pornit o cauză penală pentru neglijență care a dus la decesul pacientei. Sătenii femeii cred că medicii au întârziat cu acordarea asistenței medicale, fapt care a provocat decesul, transmite sănătateinfo.md.

Femeia murit în data de 22 septembrie la ora 22 și 48 de minute, după două ore de la nașterea unui copil mort. Ea a fost asistată de medicul de gardă care a solicitat ajutorul șefului Centrului Perinatologic când starea pacientei s-a înrăutățit brusc.

Gravida a ajuns la spital pentru un control de rutină în data de 21 septembrie, spune Lilia Postolachi, vice-directoarea Spitalului Raional din Cahul. Femneia de 38 de ani era la a treia sarcină. Acasă mai avea la întreținere doi copii de 18 și 15 ani.

„În urma controlului a fost depistat că este o moarte antenatală a fătului, fapt care a dus la internare pe urgență. La ora 11.00, 21 septembire, a fost consultată de medicul obstetrician-ginecolog din blocul de nașteri care i-a prescris spitalizarea pentru inducerea travaliului artificial din cauza morții antenatale a fătului. Apoi a fost văzută și de șeful Centrului Perinatologic. Pacienta a semnat toate actele că este la curent cu ceea ce stabilesc protocoalele în astfel de situație”, afirmă Lilia Postolachi.

Vicedirectoarea Spitalului Raional din Cahul susține că femeia ar fi ajuns la spital la invitația medicului ginecolog-obstetrician care a solicitat un control ultrasonografic la termenul de 31 de săptămâni și 4 zile. Vecinii susțin că ea s-ar fi adresat singură la medici după ce nu a mai simțit mișcările fătului timp de trei zile.

Medicul obstetrician-ginecolog, Ștefan Gațcan spune că decizia de a provoca nașterea pe cale naturală sau prin cezariană aparține medicului curant, iar aceasta trebuie luată cât mai urgent după stabilirea morții fătului. „Este mult că trei zile nu s-a depistat moartea fătului. S-ar putea ca aceasta să se fi produs mai devreme, iar femeia să fi avut senzații false de mișcare a fătului. Ancheta urmează să se pronunțe cui aparține această greșeală”, a menționat Gațcan.

El a ținut să sublinieze că protocolul nu stabilește perioada în care urmează să se intervină, dar a menționat că declanșarea nașterii în cazul unui făt mort se face cât mai repede pentru a preveni complicațiile la gravidă. „Uneori asta se poate produce după 12, 24 sau chiar 36 de ore. Sunt termene rezonabile. Orice oră pierdută poate duce la complicații și prezența unor toxine în organismul gravidei. Acestea, în mod direct sau indirect acționează asupra sistemului de coagulare a sângelui, poate să apară și tensiunea arterială, pot deregla activitatea ficatului și alte simptome care vor atenționa medicii să acționeze rapid”, a declarat Ștefan Gațcan.

Continuarea articolului o puteți găsi pe sănătateinfo.md.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media