CSP a luat act de cererea lui Eduard Harunjen privind anularea decretului din 11 iulie 2019 privind eliberarea din funcția de Procuror General și a consemnat că, în baza adresării vizate, incidența și aprecierea viciilor de consimțământ ține de competența autorității abilitate potrivit normelor legale, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.
Eduard Harunjen s-a prezentat la ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 17 noiembrie.
El a susținut în fața Consiliului că decretul prezidențial semnat de Igor Dodon pe 11 iulie 2019 prin care a fost demis „a fost viciat prin mai multe circumstanțe de drept și de fapt” și că la baza acelui decret a stat hotărârea controversată a Parlamentului.
fiind consemnat că în baza adresării vizate, incidența și aprecierea viciilor de consimțământ ține de competența autorității abilitate potrivit normelor legale
Harunjen a declarat că termenul în care Președinția trebuia să răspundă la demersul său privind anularea decretului de demisie a expirat pe 16 noiembrie.
Întrebată despre intenția lui Eduard Harunjen de a reveni în fruntea PG, șefa statului, Maia Sandu, a spus într-o intervenție la TV8 că „toți cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistem”.
Amintim că, Eduard Harunjen, fostul procuror general al Republicii Moldova, a cerut președintei Maia Sandu să-i anuleze decretul prin care a fost demis din funcție semnat de ex-președintele țării Igor Dodon acum trei ani. Într-o conferință de presă, fostul șef al PG a anunțat că a depus o cerere prealabilă la Președinție.
Eduard Harunjen și-a anunțat demisia la 11 iulie 2019, invocând „motive de sănătate”. În baza cererii lui Harunjen, șeful statului de atunci, Igor Dodon, a anunțat că a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului general.
El s-a aflat în fruntea Procuraturii Generale din 2016 până în 2019.
