CSP a luat act de cererea lui Eduard Harunjen privind anularea decretului prezidențial din 2019 prin care a fost demis din funcția de procuror general

17 noiembrie 2022, 10:53 Justiție 126
Eduard Harunjen.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Consiliul Superior al Procurorilor a luat act de adresarea fostului procuror general Eduard Harunjen, privind anularea decretului prezidențial din 2019 prin care a fost demis din funcție. În continuare, Harunjen urmează să meargă în instanță întrucât termenul de răspuns al Președinției la demersul său a expirat.

CSP a luat act de cererea lui Eduard Harunjen privind anularea decretului din 11 iulie 2019 privind eliberarea din funcția de Procuror General și a consemnat că, în baza adresării vizate, incidența și aprecierea viciilor de consimțământ ține de competența autorității abilitate potrivit normelor legale, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.

Eduard Harunjen s-a prezentat la ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 17 noiembrie.

El a susținut în fața Consiliului că decretul prezidențial semnat de Igor Dodon pe 11 iulie 2019 prin care a fost demis „a fost viciat prin mai multe circumstanțe de drept și de fapt” și că la baza acelui decret a stat hotărârea controversată a Parlamentului.

fiind consemnat că în baza adresării vizate, incidența și aprecierea viciilor de consimțământ ține de competența autorității abilitate potrivit normelor legale

Harunjen a declarat că termenul în care Președinția trebuia să răspundă la demersul său privind anularea decretului de demisie a expirat pe 16 noiembrie.

Întrebată despre intenția lui Eduard Harunjen de a reveni în fruntea PG, șefa statului, Maia Sandu, a spus într-o intervenție la TV8 că „toți cei care au servit regimuri corupte nu au șanse să revină în sistem”.

Amintim că, Eduard Harunjen, fostul procuror general al Republicii Moldova, a cerut președintei Maia Sandu să-i anuleze decretul prin care a fost demis din funcție semnat de ex-președintele țării Igor Dodon acum trei ani. Într-o conferință de presă, fostul șef al PG a anunțat că a depus o cerere prealabilă la Președinție.

Eduard Harunjen și-a anunțat demisia la 11 iulie 2019, invocând „motive de sănătate”. În baza cererii lui Harunjen, șeful statului de atunci, Igor Dodon, a anunțat că a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului general.

El s-a aflat în fruntea Procuraturii Generale din 2016 până în 2019.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media