Curtea de Apel Chișinău: Cauza penală Șor, înregistrată și repartizată unui complet de judecători

25 august 2021, 19:44 Justiție 180
Curtea de Apel Chisinau.  Sursa: Replica Media

Curtea de Apel Chișinău informează că astăzi, 25 august, a fost înregistrată în procedură cauza penală în privința linculpatului Ilan Șor, învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Totodată, cauza a fost înregistrată și repartizată în mod automat-aleatoriu unui complet de judecători prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor.

Cauza urmează a fi numită spre examinare de completul desemnat.

„Despre data numirii spre examinare a cauzei penale veți fi suplimentar informați”, precizează CA Chișinău într-un comunicat de presă.

Amintim că, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cerea avocatului lui Ilan Șor, Denis Calaida, și a dispus strămutarea judecării cauzei penale în privinţa președintelui Partidului „Șor” de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Încheierea a fost pronunțată pe 20 august, de președinta ședinței Nadejda Toma și judecătorii Ion Guzun și Anatolie Țurcan.


Ilan Șor nu se află în țară din iunie 2019, când a părăsit teritoriul Republicii Moldova odată cu liderul PD, Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost condamnat, în dosarul fraudei bancare, la 7,6 ani de închisoare cu executare, fiind recunoscut drept unul dintre principalii figuranți în jaful din sistemul bancar.

Apelul său de la Curtea de Apel Cahul s-a prelungit mai bine de trei ani și jumătate, perioadă în care acesta a fost ales deputat, iar apoi a părăsit Republica Moldova, după schimbarea puterii. La 30 iulie 2019 a fost anunțat în căutare internațională. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

În aprilie anul curent, Ilan Șor a anunțat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”. Tot atunci a cerut procurorilor să-i anuleze mandatul de arest pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media