VIDEO/ Percheziții de amploare în șase localități din țară, în dosarul contrabandei cu 3,8 milioane de țigări

10 august 2022, 11:56 Justiție 240
captură de țigări.  Sursa: IGP

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, Serviciului Vamal și ai Poliției de Frontieră, au desfășurat marți 25 de percheziții, în șase localități din țară. Acțiunile de urmărire penală au avut loc după ce, la data de 31 iulie de la punctul de trecere a frontieră Vulcănești-Vinogradovca, a fost capturat un lot de peste 3,8 milioane țigări.

Perchezițiile au avut loc la domiciliile, în automobilele fondatorilor și administratorilor unor companii cu activitate în domeniul importului, producerii și comercializării produselor din tutungerie, precum și la sediile, oficiile, secțiile de producere, depozitele și magazinele comerciale.

Acestea au durat 14 ore, iar în rezultat au fost ridicate inclusiv dispozitive de comunicare și stocare a informației, documente contabile, înscrisuri de ciornă privind dubla evidență contabilă, precum și mostre ale țigaretelor și materiei prime pentru expertizele comparative în raport cu cele indisponibilizate la punctul de frontieră Vulcănești-Vinogradovca.

De asemenea, au fost ridicați paleți de materiale de ambalare a țigaretelor, cu date de producere false din trecut, care ar fi fost folosite în scopul inducerii în eroare a autorităților de investigații, în situația contrapunerii loturilor de contrabandă cu loturile fabricate de companiile investigate.

În investigațiile desfășurate, oamenii legii au constatat faptul că țigaretele erau fabricate atât în mod oficial, cât și la negru. Acestea era apoi transportate și vândute în statele membre ale CSI și Uniunii Europene, în cantități semnificative, activitate din care obțineau venituri enorme.

Autoritățile de investigație au stabilit și faptul că persoanele vizate din dosar efectuau tranzacții fictive cu materie primă, de milioane de lei, către alte companii inclusiv neidentificabile la acest stadiu al investigațiilor, inclusiv din regiunea transnistreană, astfel încât marfa să nu poată fi urmărită de către autorități.

Amintim că schema de contrabandă a fost deconspirată la ieșirea din țară, prin Vulcănești. Într-un camionul cu remorcă, înregistrat în România, au fost găsite 3,8 milioane țigări de diferite mărci comerciale și cu timbru de acciz autohton. Acesta avea o ușă sigilată, așa cum camionul se afla în tranzit - spațiu în care fusese camuflată marfa de contrabandă. Camionul era condus de un șofer cu vârsta de 38 de ani - cetățean moldovean - care a intrat în Moldova prin Giurgiulești, duminică, 31 iulie curent.

În cadrul audierii, șoferul a refuzat să colaboreze cu echipa de investigație și a evitat să facă declarații. Acesta a fost reținut, iar marfa și mijlocul de transport au fost indisponibilizate, până la luarea unei decizii pe caz.

Investigațiile continuă, în vederea cercetării altor aspecte ale infracțiunilor și ramificațiilor implicate, timp în care persoanele vizate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media