Cinci luni de război în Ucraina. Vladimir Zelenskiy: „Vom proteja ceea ce este al nostru. O să câștigăm”

24 iulie 2022, 16:35 Ucraina 159
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: Reuters

Președintele Vladimir Zelenskiy a promis că „Ucraina nu va renunța să lupte contra Rusiei și că războiul nu a rupt Ucraina și nici nu o va rupe”. Mesajul a fost transmis astăzi când se fac exact cinci luni de la începutul invaziei neprovocate a țării vecine de către Federația Rusă pe 24 februarie.

„Cinci luni. După opt ani. Războiul nu a rupt și nu va rupe Ucraina.

Nu a oprit viața în țara noastră și nici nu o va opri. Și cu siguranță nu ne va face ostatici ai ororii pe care invadatorii au adus-o în țara noastră. Nu ne vom supune. Vom îndura. Vom proteja ceea ce este al nostru. O să câstigăm!”,
a scris Zelenskiy pe rețelele de socializare.


Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate atât decizia lui Putin de a recunoaște zonele necontrolate de guvern din Donețk și Luhansk, cât și agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Totodată, invadarea Ucrainei de către Rusia are un efect perturbator asupra piețelor mondiale. De la începutul conflictului, s-a înregistrat o creștere puternică, la nivel mondial, a prețurilor principalelor produse de bază, în special a prețului combustibililor. Creșterile recente exercită o nouă presiune asupra piețelor, după ce acestea au înregistrat deja prețuri record la energie și îngrășăminte în 2021.

Războiul a provocat, de asemenea, incertitudine în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu energie. Rusia, care este principalul furnizor de combustibili fosili al UE, a suspendat livrarea de gaze către o serie de state membre ale UE, determinând UE să reacționeze rapid pentru a asigura aprovizionarea tuturor țărilor.

Atacurile Rusiei asupra culturilor și infrastructurii de transport au afectat capacitatea Ucrainei de a-și exporta producția agroalimentară, ceea ce a agravat și mai mult criza alimentară la nivel mondial.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media