Mihail Podoliak: Reluarea negocierilor este posibilă numai dacă Rusia suferă mai multe înfrângeri tactice

8 august 2022, 18:58 Ucraina 208
Mihail Podoleak, consilierul președintelui Vladimir Zelenski.  Sursa: www.unian.net

Consilierul șefului Președintelui Ucrainei și membrul grupului de negocieri cu Federația Rusă, Mihail Podoliak, a declarat într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro că reluarea negocierilor de pace este posibilă doar dacă Rusia suferă mai multe înfrângeri tactice, scrie Hromadske.

Podoliak consideră că, în această condiție, sarcina Europei este acum să ofere sprijin militar și financiar Ucrainei pentru ca statul ucrainean să poată câștiga acest război.

„Din păcate, astăzi este imposibil să ajungem la un acord cu Rusia. Rusia cu siguranță va refuza sau va încerca să înșele părțile contractante. Își folosește pe deplin capacitățile expansioniste și dorește să promoveze status quo-ul, ceea ce este inacceptabil pentru Ucraina”, spune oficialul.

Potrivit acestuia, în prezent Federația Rusă nu este capabilă să pună mâna pe mai multe teritorii ucrainene, așa că provoacă simultan numeroase lovituri asupra infrastructurii civile, unde se află doar civili.

„Scopul unor astfel de acțiuni teroriste este de a demoraliza și a semăna panică în rândul populației, astfel încât aceasta să facă presiuni asupra Guvernului și să ceară încheierea imediată a unui tratat de pace în orice condiții”, punctează Podoliak.

El a adăugat că în prezent nu există contacte între Ucraina și Rusia la nivel militar-politic. Există însă un dialog în ceea ce privește componenta umanitară: schimbul de prizonieri, cadavrele soldaților căzuți, în ceea ce privește coridoarele umanitare, precum și negocieri prin intermediari privind exportul de cereale.


Amintim că Kremlinul a declarat luni că nu există nicio bază pentru o întâlnire în acest moment între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin, respectiv Vladimir Zelenskiy, potrivit Reuters.

Întrebat despre propunerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a intermedia discuţii de pace între cele două părţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţia rusă că Vladimir Putin şi Vladimir Zelenskiy s-ar putea întâlni numai după ce negociatorii de ambele părţi îşi „vor fi făcut temele”.

Negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt blocate de mai multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa unui progres.

„Delegaţia ucraineană a dispărut de pe radar, nu există un proces de negociere acum”, a spus Peskov luni.

„În ceea ce priveşte o întâlnire între preşedinţii Putin şi Zelenskiy, aceasta va fi posibilă doar după ce delegaţiile îşi vor fi făcut toate temele. Aceasta lipseşte, aşa că nu există premisele necesare pentru o întâlnire”, a adăugat el.

Duminică, preşedintele ucrainean a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Reuters.

Ucraina a negociat cu reprezentanții ruși încă din primele zile ale invaziei ruse pe teritoriul ucrainean. În special, la negocierile de la Istanbul din 29 martie, delegația ucraineană s-a oferit să stabilească garanții de securitate pentru Ucraina în schimbul statutului de nealiniat.

Reprezentanții mai multor țări s-au declarat pregătiți să devină garanți, dar nu s-au grăbit să facă promisiuni publice de a-și asuma obligația de a folosi forța armată dacă este necesar.

În cele din urmă, pe 17 mai, s-a știut că Ucraina și Rusia au suspendat negocierile privind încheierea războiului. Zelenskiy a subliniat în mod repetat că Ucraina nu va fi de acord cu înghețarea ostilităților și nu va face schimb de oameni și teritorii în războiul declanșat de Rusia.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media