VIDEO/ „Suntem la București pentru a cere sprijinul României”: Un grup de jurnaliști de la televiziunile pro-ruse rămase fără licență de emisie au trecut Prutul pentru a protesta

25 ianuarie 2023, 14:17 Politică 209
Un grup de jurnaliști de la televiziunile pro-ruse rămase fără licență de emisie au trecut Prutul pentru a protesta.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Câțiva jurnaliști ai televiziunilor rămase în decembrie 2022 fără licență de emisie, posturi care în mare majoritate sunt afiliate omului de afaceri Ilan Șor, condamnat la închisoare în prima instanță, fugar în străinătate și sancționat de autoritățile americane și britanice, au trecut Prutul și au organizat un protest la București pentru a „cere sprijinul României”.

„Suntem un grup de jurnaliști din Republica Moldova și reprezentăm o parte dintre posturile TV care au rămas, peste noapte, ilegal și abuziv, fără licența de emisie. Suntem aici, la București, pentru a cere sprijinul României, mai ales că România mereu a fost un fel de portvoce a Republicii Moldova în instituțiile europene, ne-a sprijinit, ne-a ajutat și ne este țara soră”, a spus jurnalistul Alexei Lungu care moderează emisiunea „Acces direct” de la NTV Moldova și prezentator la TV6.

În noiembrie a devenit cunoscut faptul că posturile Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat nu doar administratorul, ci și proprietarii finali din Rusia. La data de 7 octombrie 2022, potrivit Ziarului de Gardă, noul beneficiar al televiziunilor a devenit Alexei Polunin, cetățean al Federației Ruse. Autoritatea din audiovizual nu a fost informată despre modificări și a amendat din acest motiv compania care deține televiziunile.

CSE a decis vineri, 16 decembrie 2022, sistarea licențelor pentru șase posturi de televiziune pe perioada stării de urgență „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, conform documentului adoptat.

Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, TV6.

Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, CSE a decis să suspende licențele celor șase posturi de televiziune deoarece „au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale și au reflectat în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.

În context, președinta Consiliul Audiovizualului, Liliana Vițu, a declarat că posturile au fost sancționate pentru că au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Media Audiovizuale și principiile informării corecte, au favorizat persoanele supuse sancțiunilor internaționale, cu referire la fugarii Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, au manipulat cu privire la evenimentele naționale, dar și cu privire la războiul din Ucraina.

De cealaltă parte, reprezentanții a trei instituții media vizate de decizia CSE - TV6, Orhei TV și Primul în Moldova, afiliate politicianului fugar Ilan Șor - au criticat dur decizia și au acuzat autoritățile de „un atac fără precedent la libertatea de exprimare”. În acest context, ei au făcut un apel la comunitatea internațională ca să dea o apreciere justă deciziei CSE în conformitate cu standardele aplicate la nivel internațional.

De asemenea, în susținerea instituțiilor vizate s-a arătat opoziție - formațiunea BCS, care a organizate și proteste în fața Parlamentului Republicii Moldova, dar și în sala de plen.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media