Maia Sandu a primit distincția „Madeleine K. Albright” pentru Democrație, alături de președinta Slovaciei și prim-ministra Lituaniei: „Trei femei europene remarcabile care au dat dovadă de un leadership excepțional în apărarea democrației în fața unor provocări extraordinare”

7 decembrie 2022, 12:49 Politică 195
Maia Sandu, premiată cu premiul Madeleine K. Albright pentru democrație .  Sursa: National Democratic Institute/Twitter

Șefa statului, Maia Sandu, aflată în vizită de lucru în America, a primit premiul „Madeleine K. Albright” pentru Democrație din partea National Democratic Institute (NDI) în cadrul Galei Democrației 2022, care a avut loc la 6 decembrie, la National Portrait Gallery din Washington. Premiul acordat șefei statului, dar și președintei Zuzana Čaputová din Slovacia și prim-ministrei Ingrida Simonyte din Lituania este pentru „eforturile neobosite de a promova și proteja democrația în țările lor, în regiunea lor și în afara ei.”

De asemenea, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a fost premiat cu această distincție „în numele poporului ucrainean”.

Începând din acest an, NDI a redenumit Premiul pentru Democrație după numele fostei sale președinte, pentru a onora moștenirea puternică și durabilă pe care a lăsat-o NDI și principiile cărora le-a dedicat viața. O componentă centrală a Galei anuale este prezentarea Premiului pentru Democrație unei/unor persoane sau grup(e) care exemplifică angajamentul față de cauza democrației și a drepturilor omului, adesea cu mari riscuri personale.


„Madeleine a fost o apărătoare de neegalat a democrației”, a declarat Tom Daschle, președintele consiliului NDI.

„Când am succedat-o în funcția de președinte al NDI, a fost clar că redenumirea Premiului nostru pentru Democrație după ea era una dintre cele mai bune modalități de a-i onora moștenirea, iar persoanele premiate în acest an exemplifică tot ceea ce a reprezentat ea”, a adăugat el.

„Lumea este martoră în fiecare zi la tăria și rezistența poporului ucrainean, sub conducerea inspirată a președintelui Zelenskiy, pentru a-și apăra democrația sub un atac brutal”, a declarat președintele NDI, Derek Mitchell.

„De asemenea, nu este o coincidență faptul că printre primii laureați ai unui premiu care poartă numele Madeleinei se numără trei femei europene remarcabile care au dat dovadă de un leadership excepțional în apărarea democrației în fața unor provocări extraordinare”, a conchis el.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media