Iranul acuză Israelul de atacul cu drone asupra fabricii militare din apropiere de Isfahan și jură răzbunare

2 februarie 2023, 13:12 Externe 201
Momentul unei explozii la fabrica militară din Isfahan, Iran, 29 ianuarie 2023.  Sursa: captură video/Pool/WANA/Reuters

Iranul a acuzat Israelul de un atac cu drone asupra unei fabrici militare din apropierea oraşului Isfahan din centrul ţării, relatează joi agenţia semioficială ISNA, Teheranul jurând să se răzbune pentru ceea ce a părut a fi ultimul episod dintr-un război secret de durată, scrie Reuters. Într-o scrisoare adresată șefului ONU, reprezentantul ONU al Iranului, Amir Saeid Iravani, a declarat că „investigația primară sugerează că Israelul este responsabil” pentru atacul de sâmbătă seara, despre care Teheranul a spus că nu a provocat victime sau pagube grave.

Atacul a survenit pe fondul tensiunii dintre Iran și Occident din cauza activității nucleare a Teheranului și a furnizării de arme – inclusiv „drone sinucigașe” cu rază lungă de acțiune – pentru Rusia, care le utilizează în războiul săi împotrica Ucrainei, precum și pe fondul protestelor masive antiguvernamentale care zguduie republica islamică de mai multe luni.

„Iranul îşi rezervă dreptul legitim și inerent de a da un răspuns ferm oricând şi oriunde consideră acest lucru necesar”, a scris Iravani în scrisoare. „Acţiunileregiimului sionist (Israel) contravin dreptului internaţional”, a adăugat el.

Israelul a anunţat de multă vreme că va lovi ţinte iraniene dacă diplomaţia nu va reuşi să ţină sub control programele nucleare sau de rachete ale Teheranului, dar are o politică de a nu comenta incidente specifice.

Discuțiile dintre Iran și puterile mondiale pentru a reînvia acordul nuclear din 2015 au stagnat din septembrie. Conform pactului, abandonat de Washington în 2018 sub președintele de atunci Donald Trump, Teheranul a fost de acord să limiteze lucrările nucleare în schimbul relaxării sancțiunilor.

Iran a acuzat Israelul în trecut că a planificat atacuri folosind agenți pe interiorul teritoriului iranian.

În iulie, Teheranul a declarat că a arestat o echipă de sabotaj de militanți kurzi care lucrează pentru Israel și care plănuiau să arunce în aer un centru „sensibil” al industriei de apărare din Isfahan.

„Echipamentele și explozivii folosiți în atacul de la Isfahan au fost transferate în Iran cu ajutorul unor grupuri anti-revoluționare cu sediul în regiunea Kurdistan a Irakului, la ordinele unui serviciu de securitate străin”, a declarat miercuri o sursă media iraniană.

În provincia Isfahan sunt situate mai multe instalații nucleare, inclusiv Natanz, piesa centrală a programului de îmbogățire a uraniului al Iranului, care, potrivit acuzațiilor Iranului, ar fi fost sabotat de Irsael în 2021.

În ultimii ani, au avut loc o serie de explozii și incendii în jurul instalațiilor militare, nucleare și industriale iraniene.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media