Premiul Saharov al Parlamentului European, decernat oficial poporului ucrainean

14 decembrie 2022, 19:59 Ucraina 149
Premiul Saharov 2022.  Sursa: www.europarl.europa.eu

Poporul ucrainean a primit oficial prestigiosul Premiu Saharov al Parlamentului European pentru libertatea de gândire, miercuri, la Strasbourg, anunță pagina oficială a instituției.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a fost prezent la ceremonie prin videoconferinţă şi a cerut un minut de reculegere pentru victimele războiului declanşat de Rusia împotriva ţării sale.

„Trebuie să acționăm acum, fără să așteptăm ca războiul să se încheie, pentru a-i aduce în fața justiției pe toți cei care l-au declanșat și pentru a preveni repetarea agresiunii. Aceasta va fi cea mai eficientă protecție a libertății, a drepturilor omului, a statului de drept și a altor valori comune, care sunt întruchipate în special de acest premiu acordat de Parlamentul European”, a declarat Zelenskiy.

La decernarea premiului, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit despre curajul și sacrificiile poporului ucrainean.

„Mesajul Europei a fost clar: suntem alături de Ucraina. Nu ne vom uita în altă parte. Poporul ucrainean nu duce doar un război de independență, ci și un război al valorilor. Valorile care stau la baza vieții noastre în Uniunea Europeană și pe care de mult timp ne permitem luxul de a le lua de bune în fiecare zi”, a declarat Metsola.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat anual de către Parlamentul European. Acesta a fost creat în 1988 pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul poartă numele fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov și constă într-un certificat și un premiu de 50.000 de euro.

În 2021, Parlamentul a acordat premiul Saharov liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, aflat în detenție în Rusia.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media