Olesea Stamate, despre avizul Comisiei de la Veneția privind Partidul ȘOR: „Sarcina în fața Curții Constituționale este una complicată”

20 decembrie 2022, 14:08 Justiție 248
Olesea Stamate, președinta Comisiei juridici, numiri și imunități.  Sursa: Replica Media

„Sarcina în fața Curții Constituționale este una complicată” notează președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, în urma opiniei consultative emise de Comisia de la Veneția referitor la solicitarea Înaltei Curți despre verificarea constituționalității a Partidului ȘOR.

„În timp ce Comisia de la Veneția nu poate da o apreciere faptelor care ar justifica sau nu scoaterea în afara legii a acestui partid, Comisia totuși punctează câteva elemente cheie de care Curtea Constituțională urmează să se conducă la exminarea sesizării.

Sarcina în fața Curții Constituționale este una complicată, or aceasta va trebui să dea o apreciere faptelor invocate în sesizare (nespecific activității curții constituționale) și să decidă dacă măsura de interdicție este proporțională (încălcărilor) și necesară într-o societate democratică”, opinează Olesea Stamate.

Amintim că, în avizul emis de Comisia de la Veneția este menționat că „declarația de neconstituționalitate a unui partid politic va constitui o imixtiune în dreptul la libertatea de asociere, prin urmare o decizie în acest sens ar trebui să fie legală, legitimă și proporțională”. În acest sens, Comisia de la Veneția consideră că autoritatea ce realizează jurisdicția constituțională în Republica Moldova este mai bine poziționată să evalueze dacă există o „necesitate socială presantă” de a declara partidul neconstituțional. Comisia de la Veneția notează că rămâne la dispoziția Curții Constituționale a Republicii al Moldovei pentru orice ajutor suplimentar în această problemă.


La 9 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiției propune verificarea constituționalității Partidului ȘOR. Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, în sesizarea înaintată sunt prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova.

La 10 noiembrie, Curtea Constituțională (CC) a restituit sesizarea referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „ȘOR”. Potrivit unui comunicat emis de Înalta Curte, la etapa primirii sesizării hotărârea Guvernului, aprobată la 9 noiembrie, nu a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Ulterior, la 12 noiembrie, Guvernul a depus din nou la Curtea Constituţională (CC) sesizarea cu privire la controlul constituţionalităţii Partidului ȘOR.

În reacție, reprezentanții „ȘOR” au acuzat guvernarea că prin asemenea acțiuni ar încălca „flagrant” Constituția și că interzicerea partidului ar însemna lezarea drepturilor a sute de mii de oameni și un atentat la pluralismul de opinie.


Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul ȘOR pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei.

În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că, recent, liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media