Ca urmare a majorării capitalului social al SA „Energocom”, deputații au votat unele modificări la Legea bugetului de stat pentru 2022

12 decembrie 2022, 09:46 Economie 96
Parlament, vot în legislativ, deputat.  Sursa: Replica Media

Parlamentul a votat, în prima lectură, unele modificări la Legea bugetului de stat pentru anul curent, ca urmare a majorării capitalului social al SA „Energocom”, realizată în lunile septembrie-noiembrie în baza deciziilor Comisiei pentru Situații Excepționale.

Urmare a modificărilor, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se stabilesc la nivel de 59,3 miliarde de lei; cheltuielile – de 73,9 miliarde de lei, iar deficitul – în mărime de 14,6 miliarde de lei.

Majorarea capitalului social al SA „Energocom” a avut drept scop sporirea capacităților de cumpărare a gazelor naturale și energiei electrice, formarea stocurilor de gaze naturale, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru continuarea furnizării gazelor naturale către SA „Moldovagaz”.

Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a ținut să sublinieze în context că stocurile de gaze naturale care aparțin Republicii Moldova și care sunt depozitate în Ucraina sunt în afara oricărui pericol, se află la sute de metri adâncime și sunt în apropierea țării noastre.

„Cuiva din opoziție îi este frică că aceste gaze naturale ar putea fi furate. Eu vă zic că unicii care pot fura aceste gaze sunt rușii. Dacă o să ajungă acolo unde vor să ajungă, dar n-o să ajungă niciodată, pentru că Ucraina o să se apere și o să ne apere și pe noi”, a declarat Radu Marian, după ce deputata BCS Diana Caraman l-a întrebat pe ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi, despre cheltuielile Republicii Moldova pentru stocarea gazelor în țările vecine.

„Cineva e foarte nervos de dimineață, calm, o cafea vă rog și... (...)”, a intervenit ironic șeful Legislativului.

Proiectul a fost aprobat, în prima lectură, cu 56 de voturi.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media