VIDEO/ Autoritățile din Orhei nu se lasă și mențin în vigoare „îmbunătățirile” deciziei CNESP. Președintele de raion nu vede nicio contradicție legală între hotărârea locală și cea națională

24 ianuarie 2022, 12:34 Politică 97
Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Autoritățile raionului Orhei refuză să se supună deciziei Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP) și condamnă „presiunile din partea autorităților centrale”, după ce comisia locală de sănătate a decis să nu respecte restricțiile în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19, printre care măsurile care vizează învățământul la distanță sau ceremoniile private. Într-o conferință de presă, președintele Consiliului Raional Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat astăzi, 24 ianuarie, că decizia aprobată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Teritorială de sănătate publică (CTESP) conține, de fapt „îmbunătățiri” ale prevederilor comisiei naționale, și că nu consideră că decizia locală ar fi în contradicție cu decizia Comisiei Naționale, insistând că „doar o instituție abilitată” o poate declara nulă.

Potrivit președintelui de raion, pe raza raionului Orhei sunt 48 de instituții de învățământ și în 37 dintre acestea nu s-a atestat niciun caz de infectare.

„Asta nu înseamnă că până în seară nu vor fi. Noi vrem ca fiecare caz în parte, sat în parte, școală în parte, să fie monitorizat”, a spus Dinu Țurcanu.

Acesta a declarat că a convocat de urgență și sâmbătă și duminică managerii instituțiilor de învățământ și i-a anunțat să înceapă măsurarea temperaturii copiilor la intrarea în școală.

Președintele de raion s-a plâns că noua guvernare nu a convocat niciodată președinții de raioane și primarii în nicio ședință de Guvern și, în acest context, s-a arătat nedumerit „de ce are atâtea emoții este vorba despre o anumită îmbunătățire a prevederilor CNESP”.

„Poziția Consiliului raional, ca fondator al instituțiilor de învățământ din teritoriu, este că decizia CTESP nu este în contradicție cu decizia CNESP, ci vine să îmbunătățească, să ia specificul local al fiecărei instituții, să optimizeze și să arate grija în mod special pentru fiecare instituție în parte. Suntem dispuși să convocăm CTESP ori de câte ori va fi necesar pentru a lua măsurile care se cuvin”, a declarat Țurcanu.

De asemenea, președintele raionului Orhei a menționat că guvernarea ar trebui să-și asume, în afară de restricțiile epidemiologice care se impun, și asigurări sociale pentru toți.

„Nu înțeleg cum acele cinci mii de familii astăzi nu ar trebui să iasă la servici pe raza raionului Orhei, în ce situație îi vom pune când vor trebui să achite facturile și așa crescânde”, a spus el.

De menționat că Guvernul a anunțat, pe 20 ianuarie, mai multe mecanisme de suport din partea statului pentru angajatori și angajați, printre care indemnizațiile pentru zilele libere egale cu 50% din salariul de bază, până la plafonul de 150 de lei pe zi, ceea ce înseamnă un echivalent de 4050 de lei pe lună pentru părinții ai căror copii învață online.

În continuare, Țurcanu a mai adăugat că autoritățile locale sunt „intimidate în ultimele două zile prin intervențiile televizate ale factorilor de decizie guvernamentali, în loc să pună mâna pe telefon elementar, sau să vină la fața locului să avem o comunicare, ei nu fac altceva decât să vină cu acuzații politice” și a anunțat că decizia CTESP va avea efecte juridice „până nu vom avea un act oficial din partea instituțiilor abilitate, instanța de judecată, ori alte instanțe, care au autoritatea de a declara nulă decizia CTESP. Până atunci, decizia CTESP și va produce efectele juridice”.


Amintim că CTESP a raionului Orhei a decis să nu să se supună deciziei Comisiei Naționale care a decis mai multe măsuri de restricție în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19 din cauza tulpinei Omicron printre care învățământul la distanță sau ceremoniile private.

Printr-o decizie luată vineri, 21 ianuarie, comisia de la Orhei dominată de reprezentanții Partidului Șor, condusă de președintele raionului, Dinu Țurcanu „au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia de la nivel național au permis desfășurarea a mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor, conform pct.6 al Deciziei nr.13.1 din 17.04.2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Orhei (în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID – 19, clasele respective, la atestarea Centrului de Sănătate Publică Orhei (șef I.Bolboceanu) vor fi închise pe o perioadă de carantină de 14 zile cu trecere la învățare online).

S-a permis desfășurarea Întrunirile ştiinţifice, conferinţelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezenţă fizică, respectând toate normele anti COVID în vigoare”.

De asemenea, în contrast față de decizia CNESP, cei de la Orhei au decis să permită și „organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti COVID în vigoare”.

Decizia a fost criticată dur de ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Aceasta a declarat că Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP, care nu are nicio autoritate în fața măsurilor impuse la nivel național și a anunțat că va solicita instituțiilor statului să verifice legalitatea unor așa decizii primite de către membrii acestei comisii.

Ministra Sănătății menționează că la începutul săptămânii trecute raionul era în cod portocaliu care deja prevede anumite restricții.

La scurt timp, Executivul a anunțat că deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

Amintim că începând de luni, 24 ianuarie, toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior din țară vor activa doar în regim online. Decizia a fost aprobată pe 20 ianuarie, de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, în contextul evoluției situației epidemiologice nefavorabile și alarmante cauzate de noua tulpină a COVID-19 Omicron.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media