Socialistul Vlad Batrîncea susține că opoziția ar fi interzisă la TRM. Directorul Vlad Țurcanu: „Fals. Reprezentarea actorilor politici din punctul nostru de vedere este echilibrată”

28 ianuarie 2022, 17:22 Politică 235
Vlad Batrîncea, Vlad Țurcanu.  Sursa: h1.md / IPN/Dan Guțu

Vicepreședintele Parlamentului și deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, susține că furnizorul național de servicii media „Teleradio Moldova” (TRM) ar fi subordonat majorității PAS. Parlamentarul spune că a făcut o analiză „succintă” a invitaților la emisiunile de la „postul public de televiziune „Moldova 1” în ultimele două luni și că a constatat că sunt invitați exclusiv reprezentanții guvernării și „experții partizani ai PAS”.

De cealaltă parte, directorul general al TRM, Vlad Țurcanu, respinge acuzațiile și susține că în buletinele de știri reprezentarea actorilor politici este echilibrată și corespunde activismului lor de la diferite tribune. Totodată, managerul companiei Teleradio Moldova i-a transmis lui Vlad Batrîncea că porțile TRM sunt deschise pentru actorii politici din opoziție și oricând vor avea ceva de transmis publicului, jurnaliștii le vor oferi microfonul.

Vlad Batrîncea sugerează că „opoziția este interzisă la compania publică „Teleradio Moldova”, într-un mesaj care, spune el, trebuie să fie privit inclusiv drept adresare publică pentru Consiliul Audiovizualului, conducerea Instituției Naționale Compania publică „Teleradio-Moldova”, ONG-urile de media, Ambasadele acreditate la Chișinău și alte instituții responsabile.

„După subordonarea politică a Companiei publice „Teleradio-Moldova” majorității PAS din Parlament, pentru opoziție ușile postului de televiziune „M 1” au fost închise. Am făcut o analiză succintă a invitaților la emisiunile de la „M 1” în lunile decembrie 2021 – ianuarie 2022 și constatarea este tristă. Sunt invitați exclusiv reprezentanții guvernării și experții partizani ai PAS, fără ca în emisie să sune vocea opoziției sau a unor experți, critici la adresa guvernării. În această perioadă la emisiuni nu a fost invitat niciun reprezentant al opoziției, în schimb au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai guvernării PAS”, a scris deputatul socialist.

Potrivit parlamentarului, o situație similară este și cu invitații din cadrul principalului buletin de știri al „M 1” – Mesager.

„Mă adresez către ONG-urile media, să vină cu o reacție publică la acest tablou sinistru, în care este prezentă exclusiv vocea guvernării la emisiunile postului public de televiziune. Rog Consiliul Audiovizualului să se sesizeze și să ia atitudine față de cenzura impusă de noua conducere a Teleradio-Moldova. Noi vom fi mereu cu ochii pe audio-vizualul plătit din banii publici și vom reacționa de orice dată va fi necesar. Anunț că reacțiile noastre nu se vor limita doar la mesaje publice. Ne rezervăm dreptul să apărăm dreptul cetățenilor la informare obiectivă prin orice acțiune legală”, a declarat Batrîncea.

Solicitat de Replica Media să comenteze declarațiile deputatului BCS, directorul general al companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a respins acuzațiile.

Țurcanu a declarat că în buletinele de știri ale postului de televiziune Moldova1 reprezentarea actorilor politici este echilibrată și corespunde activismului lor de la diferite tribune și în sensul în care produc evenimente.

„Oricând este vorba despre o situație de conflict, jurnaliștii noștri au obligația să solicite partea vizată și mesajele noastre pentru echipele editoriale sunt acestea. Trebuie să admitem că avem vulnerabilități la echipele de la știri și de la radio și admitem că în anumite situații au existat momente când balanța a fost înclinată poate nepermis de mult în favoarea vreunei tabere. Cât privește prezența în emisiuni, ar trebui să înțelegem și să ne punem de acord asupra percepției pe care o avem asupra reprezentării politice care nu tot timpul este acea care se percepe. când vorbim despre o oficialitate, cum este prim-ministrul sau președintele, este interpretabil - acesta este actor politic sau demnitar de stat? Și eu admit că în ultimele săptămâni au fost situații în ultimele săptămâni jurnaliștii noștri i-au solicitat mai mult pe reprezentanții statului pentru a obține de la aceștia răspunsuri la întrebările despre situațiile de criză, fie la gaze, fie la pensii sau alte situații. Vă amintesc că jurnalistul în studiou are obligația de a reprezenta publicul atunci când ia un interviu. Atunci când nu există un oponent pentru președinte, de exemplu, se transformă în oponent jurnalistul și noi încurajăm jurnaliștii noștri să se comporte în felul acesta. Cât privește reprezentarea opoziției, aș atrage atenția că opoziția este diversă și se compune din mai multe piese.Opoziția nu este reprezentată doar de Partidul Socialiștilor și Partodul Comuniștilor. Mai avem Platforma DA, Partidul „Șor”, pe doamna Tauber o aud de dimineață până seara la posturile noastre de televiziune. Mai sunt alți actori politici. Nu-s socialiștii și comuniștii singurii opozanți în Republica Moldova”, a declarat Vlad Țurcanu pentru Replica Media.

Directorul general al TRM i-a transmis deputatului Vlad Batrîncea „și tuturor celor care consideră că Moldova 1 a încăput pe mâna PAS-ului”, „că porțile TRM sunt deschise pentru ei și oricând vaor avea ceva de transmis publicului, noi le vom oferi microfonul”.

Țurcanu a mai spus că o dovadă în acest sens este faptul că la emisiunea „Bună seara” a jurnalistului Mircea Surdu de astăzi, este invitat deputatul Adrian Lebedinschi.

În acest context, Țurcanu a menționat că recent au existat situații când reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor n-au răspuns invitațiilor redactorilor Moldova 1.

„Chiar acum două săptămâni... Ei au preferințe. Ei nu vor să discute cu anumite persoane de la PAS și refuză să vină”.

În continuare, directorul TRM a ținut să sublinieze că orice sugestie privind afilierea politică a furnizorului public naţional de servicii media este un fals.

Noi, ca manageri ai acestei instituții, vă asigur că tot ce ține de afilierea noastră politică nu poate fi decât fals. Noi nu nu avem afiliere politică și nici nu avem de gând. Misiunea noastră așa cum o vedem noi este mai importantă decât aceste simpatii pe care le poate avea o persoană și noi vrem să dezvoltăm această companie și nu să ne înglodăm în tot felul de raporturi necuvenite cu anumiți factori politici”, a conchis Țurcanu.

Vlad Ţurcanu a fost numit de Parlament la 3 decembrie 2021 în funcţia de director general al IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM), la o lună după ce Legislativul a aprobat un proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, prin care compania „Teleradio Moldova” a revenit sub control parlamentar.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media