„Ședința comună de Guvern este o activitate cu încărcătură simbolică deosebită. Am convingerea că se va concretiza în realități și fapte prin semnarea acordurilor, protocoalelor și memorandumurilor la nivelul miniștrilor de linii. Vedem la Chișinău cea mai mare deschidere către România. În 2020, într-un an de criză, România oferit asistență de peste 46 milioane de euro. Acordurile privind oferirea 100 de milioane de euro, protocoale în domeniul învățământului militar, a justiției, memorandumurilor în domeniul educației, securității energetice și inovației. Au fost realizate progrese în sectoare de mediu, ape și păduri, finanțe, fonduri europene, sănătate și cultură. (...) În ceea ce privește agenda europeană a R. Moldova, vă asigur că România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal. Puteți conta pe întreaga deschidere a instituțiilor României atât de la București, cât și la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene, iar sprijinul nostru este căutat în toate inițiativele destinate R. Moldova. (...) Traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate, asistăm la o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare de după încheierea Războiului Rece. Sunt evoluții care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune marcat inclusiv de persistența conflictelor prelungite, inclusiv cel din regiunea transnistreană. Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională și generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate. Ședința comună de Guvern, precum și pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă, în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova. Contextul complicat de securitate îndeamnă la măsuri ample de întărirea rezilienței în fața posibilei amenințări, care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de acțiunea amenințărilor hibride, a atacurilor cibernetice, a vulnerabilității care pot fi exploatate, așa cum este aprovizionarea cu gaze naturale. (...) Contăm pe sprijinul dumneavoastră, al Guvernului Republicii Moldova, pentru aspecte punctuale de interes pentru noi, în privinţa cărora am dori să vedem progres. Aş numi, spre exemplu, solicitarea noastră, adresată şi în perioadele guvernărilor anterioare, în vederea identificării unor soluţii pentru unele probleme cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei”, a declarat premierul român Nicolae Ciucă.




Înainte de ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova, în cadrul căreia vor fi semnate mai multe acorduri pentru linii de sprijin la nivel de ministere, premierul de peste Prut Nicolae Ciucă a declarat că dorinţa României este de a sprijini autorităţile de la Chișinău în această perioadă dificilă. Șeful Guvernului României a menţionat că discuţiile de la Chişinău se vor axa pe realizarea unor proiecte comune de infrastructură, dar şi pe găsirea soluţiilor pentru asigurarea unor surse energetice alternative, de gaze naturale şi electricitate, pentru Republica Moldova.
La data de 10 februarie, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, s-a întâlnit cu membrii delegației Senatului României aflată în vizită la Chișinău, în cadrul căreia a subliniat faptul că ședința comună a celor două comisii juridice, care a avut loc, la 10 februarie, este „o premieră în colaborarea pe linie parlamentară și un act de solidaritate în procesul de realizare a unor reforme importante în domeniul justiției realizate în Republica Moldova.”
Amintim că, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului Parlamentului României, au avut o primă ședință comună la Chișinău.
În zilele de 9-11 februarie, o delegație a Senatului Parlamentului României efectuează o vizită de lucru la Chișinău. Din delegație fac parte vicepreședintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, și membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.
- DOC/ România va oferi Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro. Când va fi semnat Acordul
- VIDEO/ Cum va fi repartizat grantul de 100 de milioane de euro din partea României. Detalii oferite de Natalia Gavrilița
- R. Moldova va semna cu România un memorandum în domeniul securității energetice. Ministrul Energiei, Virgil Daniel Popescu: „Dorim să colaborăm mai mult în acest domeniu”
- DOC/ Guvernul a aprobat semnarea Acordului dintre Moldova și România privind construcția podului rutier de frontieră peste râul Prut
- DOC/ Tarifele de roaming dintre R. Moldova și România vor fi reduse. Proiectul aprobat de Executiv
