VIDEO/ Premierul român, Nicolae Ciucă, la Chișinău: „Ședința comună de Guvern, precum și pachetul de domumente pe care le vom semna, reconfirmă sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova”

11 februarie 2022, 11:22 Politică 165
Ședința comună a Guvernelor - premierul român Nicolae Ciucă și prim-ministra R. Moldova Natalia Gavrilița.  Sursa: Replica Media

Guvernele Republicii Moldova și României s-au întrunit vineri, 11 februarie, la Chișinău în prima ședință comună, în cadrul căreia urmează a fi semnat Acordul nerambursabil de 100 milioane de euro, reducerea tarifelor de roamning, semnarea Memorandumului comun în domeniul energiei cu privire la asigurarea securității energetice a celor două state, construirea podului rutier de frontieră peste râul Prut, precum și Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României.

ACTUALIZARE: 12:15
La începutul ședinței, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, i-a mulțumit omologului său român pentru sprijinul pe care România în acordă R. Moldova.
„Prin documentele ce vor fi semnate astăzi, umplem cu conţinut foarte concret cadrul oferit de Parteneriatul nostru Strategic pentru Integrare Europeană, pentru că drumul nostru spre Europa trece prin România. În afară de acorduri, avem astăzi o agendă foarte vastă. Bineînţeles că vom aborda şi subiecte legate de situaţia internaţională tensionată din regiune, precum şi alte subiecte. Cu regret, pe ambele maluri, ca de altfel în multe ţări, resimţim efectele unor crize multiple: creşterea tarifelor pentru energie, efectele sociale şi economice ale pandemiei sau nivelul ridicat al preţurilor pentru produsele de bază. Dincolo de crize însă, vom vorbi astăzi despre agendă europeană a Republicii Moldova, despre implementare - în continuare - a Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, despre aprobarea unei noi agende de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pentru următorii şapte ani, despre noul program de asistenţă macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru următorii doi ani în valoare totală de 150 de milioane de euro”, a declarat Natalia Gavrilița.
De cealaltă parte, premierul român, Nicolae Ciucă, a reafirmat sprijinul deplin al României pentru Republica Moldova.

„Ședința comună de Guvern este o activitate cu încărcătură simbolică deosebită. Am convingerea că se va concretiza în realități și fapte prin semnarea acordurilor, protocoalelor și memorandumurilor la nivelul miniștrilor de linii. Vedem la Chișinău cea mai mare deschidere către România. În 2020, într-un an de criză, România oferit asistență de peste 46 milioane de euro. Acordurile privind oferirea 100 de milioane de euro, protocoale în domeniul învățământului militar, a justiției, memorandumurilor în domeniul educației, securității energetice și inovației. Au fost realizate progrese în sectoare de mediu, ape și păduri, finanțe, fonduri europene, sănătate și cultură. (...) În ceea ce privește agenda europeană a R. Moldova, vă asigur că România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal. Puteți conta pe întreaga deschidere a instituțiilor României atât de la București, cât și la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene, iar sprijinul nostru este căutat în toate inițiativele destinate R. Moldova. (...) Traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate, asistăm la o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare de după încheierea Războiului Rece. Sunt evoluții care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune marcat inclusiv de persistența conflictelor prelungite, inclusiv cel din regiunea transnistreană. Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională și generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate. Ședința comună de Guvern, precum și pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă, în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova. Contextul complicat de securitate îndeamnă la măsuri ample de întărirea rezilienței în fața posibilei amenințări, care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de acțiunea amenințărilor hibride, a atacurilor cibernetice, a vulnerabilității care pot fi exploatate, așa cum este aprovizionarea cu gaze naturale. (...) Contăm pe sprijinul dumneavoastră, al Guvernului Republicii Moldova, pentru aspecte punctuale de interes pentru noi, în privinţa cărora am dori să vedem progres. Aş numi, spre exemplu, solicitarea noastră, adresată şi în perioadele guvernărilor anterioare, în vederea identificării unor soluţii pentru unele probleme cu care se confruntă Mitropolia Basarabiei”, a declarat premierul român Nicolae Ciucă.
„Vom semna Planul de acțiuni în domeniul justiției între Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României. Planul respectiv a fost elaborat ținându-se cont de experiența României în procesul de reformare a justiției în perioada de pre şi post aderare la Uniunea Europeană, dar și de necesitatea continuării implementării măsurilor de consolidare a statului de drept și a reformei în domeniul justiției”, a scris ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției consideră că acțiunile de cooperare în materia prevenirii şi combaterii corupției şi criminalității organizate, dar și schimbul de bune practici privind activitatea instanțelor judecătorești vor aduce plus valoare reformei sistemului nostru de justiție.

„De asemenea, experiența colegilor din România este foarte importantă și când vorbim de asigurarea accesului la justiție echitabilă și transparentă. În acest sens, este binevenită preluarea de bune practici pentru buna funcționare a sistemului penitenciar, consolidarea sistemului de probațiune, dar și pregătirea profesioniștilor din domeniile juridice conexe justiție. Prin toate aceste acțiuni, care urmează să se desfășoare în următorii trei ani, România își reafirmă sprijinul pentru valorile europene şi internaţionale, precum şi dorința de a contribui la realizarea unei justiții care să răspundă nevoilor concrete ale cetățenilor Republicii Moldova. Pe această cale, mulțumesc Guvernului României, în special Ministerului Justiției, pentru deschidere și suport!”, a mai scris Litvinenco.

Înainte de ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova, în cadrul căreia vor fi semnate mai multe acorduri pentru linii de sprijin la nivel de ministere, premierul de peste Prut Nicolae Ciucă a declarat că dorinţa României este de a sprijini autorităţile de la Chișinău în această perioadă dificilă. Șeful Guvernului României a menţionat că discuţiile de la Chişinău se vor axa pe realizarea unor proiecte comune de infrastructură, dar şi pe găsirea soluţiilor pentru asigurarea unor surse energetice alternative, de gaze naturale şi electricitate, pentru Republica Moldova.

La data de 10 februarie, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, s-a întâlnit cu membrii delegației Senatului României aflată în vizită la Chișinău, în cadrul căreia a subliniat faptul că ședința comună a celor două comisii juridice, care a avut loc, la 10 februarie, este „o premieră în colaborarea pe linie parlamentară și un act de solidaritate în procesul de realizare a unor reforme importante în domeniul justiției realizate în Republica Moldova.”

Amintim că, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului Parlamentului României, au avut o primă ședință comună la Chișinău.

În zilele de 9-11 februarie, o delegație a Senatului Parlamentului României efectuează o vizită de lucru la Chișinău. Din delegație fac parte vicepreședintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, și membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media