Comisia a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar de 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022

18 ianuarie 2022, 09:37 UE 106
Sediu Comisia Europeană, Berlaymont, Bruxelles.  Sursa: Replica Media
Comisia Europeană a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar de 1,5 miliarde de euro pentru anul 2022. Astfel, din suma totală, 152 milioane euro vor finanța proiecte în Europa de Sud-Est și în vecinătatea europeană.

Potrivit Comisiei Europene, „crizele umanitare continuă să se intensifice la nivel mondial. Deși conflictele și violența se află la originea principalelor nevoi umanitare, situația este, din ce în ce mai des, exacerbată de dezastre naturale precum seceta sau inundațiile, alimentate de schimbările climatice și de degradarea mediului. Pentru a-i ajuta pe cei mai afectați din lume de aceste crize, Comisia a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar de 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022”.

Asistența umanitară acordată de UE în 2022 se va distribui după cum urmează: 469 milioane euro se vor aloca Africii Subsahariene; 351 milioane euro din ajutorul umanitar din partea UE se vor aloca nevoilor Orientului Mijlociu și Africii de Nord; 152 milioane euro vor finanța proiecte în Europa de Sud-Est și în vecinătatea europeană; 188 milioane euro vor continua să sprijine populațiile cele mai vulnerabile din Asia și America Latină.

„Nevoile umanitare se află la un nivel record și continuă să crească. Această situație este cauzată în principal de conflicte, dar din ce în ce mai mult și de provocările globale, precum schimbările climatice și COVID-19. Grație ajutorului nostru umanitar, UE își va putea juca rolul, continuând să salveze vieți și să acopere nevoile de bază ale populațiilor afectate. Bugetul permite nu numai gestionarea crizelor noi și foarte vizibile, ci și evitarea punerii în plan secund a crizelor umanitare existente, prelungite sau recurente, cum ar fi cele care afectează Columbia sau Sudanul de Sud ori populația rohingya”, a afirmat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Restul de 370 milioane EUR se vor utiliza pentru a răspunde unor crize neprevăzute sau exacerbări bruște ale crizelor existente, precum și pentru finanțarea altor acțiuni.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media