FOTO/ VIDEO/ 9 Mai, la Chișinău: „Pobeda”, „Katiușa” și panglica Sf. Gheorghe, nelipsite de la marșul organizat de Comitetul Național Coordonator „Victoria”, sub umbrela PSRM. Legea care interzice banda bicoloră, sfidată

9 mai 2022, 17:30 Politică 510
9 Mai - marș organizat de Comitetul Național Coordonator „Victoria”, sub umbrela PSRM.  Sursa: Replica Media

În primele ore ale dimineții centrul capitalei a fost împânzit de steaguri roșii cu secera şi ciocanul, muzică sovietică ostășească și oameni care se pregăteau să participe la marşul „Regimentului Nemuritor”, organizat de Comitetul Național Coordonator „Victoria”, sub umbrela Partidului Socialiștilor. În fruntea coloanei a defilat președintele de onoare al PSRM Igor Dodon la braț cu soția sa Galina, alături de colegii săi de partid, între care deputații Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea, Bogdat Țîrdea, Vladimir Odnostalco și Grigore Novac.

Lângă aceștia au fost și membrii fostului Guvern socialist - fosta viceprim-ministră pentru Reintegrare, actuala membră a Comitetului Executiv al PSRM - Olga Cebotari, ex-ministrul de Interne Pavel Voicu, dar și fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc. De asemenea, au fost prezenți colegii de bloc al socialiștilor - comuniștii Oleg Reidman, Constantin Starîș, Diana Caraman.

Manifestanții la eveniment s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale, după care au mărșăluit pe jos spre complexul memorial Eternitate. Pe drum, „Garda Tânără”, organizația de tineret a PSRM, purtând chipiuri oranj și tricoruri negre sau portocalii pe care era scris „pobeda” (tr.ro. „victorie”) a fluturat steaguri roșii cu secera şi ciocanul, a scandat „pobeda”, „fascismul nu va trece”, „mulțumim pentru victorie”, dar a și răsunat cântecul patriotic rusesc „katiușa”.

Așa cum a spus anterior, Igor Dodon și-a agățat panglica „Sfântul Gheorghe” în piept, lucru pe care l-au făcut restul socialiștilor și comuniștilor, sfidând astfel legea care interzice simbolurile războiului. Totuși, fosta prima doamnă Galina Dodon nu a urmat exemplul soțului său și nu și-a afișat în piept panglica negru oranj. Însă fiul cel mic al familiei Dodon a fost alături de părinții săi, fiind îmbrăcat într-o uniformă militară.

Liderul PCRM, actual deputat în lista BCS, Vladimir Voronin s-a alăturat marșului mai aproape de complexul memorial Eternitate. Bătrânul comunist la fel a sfidat legea care interzice purtarea panglicii Sf. Gheorghe.

Unii manifestanți au luat exemplul aleșilor poporului și au purtat banda bicoloră negru oranj.Potrivit șefului IGP, Viorel Cernăuțeanu, pe parcursul zilei de astăzi pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în 50 de localități au avut loc manifestații la care au participat în jur de 37 de mii de persoane, dintre care în Chișinău la evenimente au participat aproximativ 7 mii de persoane. Pe parcurs, Poliția a înregistrat 42 de materiale cu privire la încălcări ale legislației în care sunt vizate 90 de persoane.

Dintre acestea 24 deja au fost identificate, iar altor 12 le-au fost întocmite procese verbale în temeiul art. 365 /5 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media