Portretul pe serigrafie al actriței Marilyn Monroe realizat de Warhol, vândut la licitație pentru suma record de 195 milioane de dolari

10 mai 2022, 11:14 Arte 319
Portret pe serigrafie al actriței Marilyn Monroe, vândut la preț record.  Sursa: Timothy A. Clary, AFP via France 24

Un celebru portret pe serigrafie al actriței Marilyn Monroe, realizat de artistul pop Andy Warhol, s-a vândut luni, 9 mai, la licitația desfășurată la New York, pentru 195 de milioane de dolari, fiind un preț record pentru o lucrare a unui artist american vândută la licitație, scrie France 24.

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat în 1964 de Andy Warhol, după moartea tragică a sex-simbolului de la Hollywood, s-a vândut în doar patru minute cu preţul exact de 195,04 milioane de dolari.

„Shot Sage Blue Marilyn” este unul dintr-o serie de portrete pe care Warhol le-a făcut actriței după moartea ei și de atunci a devenit una dintre cele mai cunoscute piese de artă pop.

Celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut fundaţiei elvețiene a lui Thomas şi Doris Ammann și a fost vândută de casa Christie's la o licitație la New York.

Pictura s-a vândut la un preț de 170 de milioane de dolari. Taxele adăugate i-au dat un preț final de 195,04 milioane de dolari.

Vânzarea acestui tablou a doborât recordul anterior pentru o opera de artă americană la licitație de 110,5 milioane de dolari stabilită în 2017 pentru un tabloudin 1982, realizat de Jean-Michel Basquiat.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media