Portretul pe serigrafie al actriței Marilyn Monroe realizat de Warhol, vândut la licitație pentru suma record de 195 milioane de dolari

10 mai 2022, 11:14 Arte 190
Portret pe serigrafie al actriței Marilyn Monroe, vândut la preț record.  Sursa: Timothy A. Clary, AFP via France 24

Un celebru portret pe serigrafie al actriței Marilyn Monroe, realizat de artistul pop Andy Warhol, s-a vândut luni, 9 mai, la licitația desfășurată la New York, pentru 195 de milioane de dolari, fiind un preț record pentru o lucrare a unui artist american vândută la licitație, scrie France 24.

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat în 1964 de Andy Warhol, după moartea tragică a sex-simbolului de la Hollywood, s-a vândut în doar patru minute cu preţul exact de 195,04 milioane de dolari.

„Shot Sage Blue Marilyn” este unul dintr-o serie de portrete pe care Warhol le-a făcut actriței după moartea ei și de atunci a devenit una dintre cele mai cunoscute piese de artă pop.

Celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut fundaţiei elvețiene a lui Thomas şi Doris Ammann și a fost vândută de casa Christie's la o licitație la New York.

Pictura s-a vândut la un preț de 170 de milioane de dolari. Taxele adăugate i-au dat un preț final de 195,04 milioane de dolari.

Vânzarea acestui tablou a doborât recordul anterior pentru o opera de artă americană la licitație de 110,5 milioane de dolari stabilită în 2017 pentru un tabloudin 1982, realizat de Jean-Michel Basquiat.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media