Maia Sandu a discutat cu Klaus Iohannis despre situaţia din Ucraina şi aderarea R. Moldova la UE

6 mai 2022, 15:58 Politică 237
Maia Sandu și Klaus Iohannis.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție cu președintele României, Klaus Iohannis. Oficialii au discutat și analizat evoluțiile actuale privind situația de securitate din regiune și implicațiile multidimensionale ale conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova și la nivel regional, potrivit comunicatului emis de Administrația prezidențială română.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat solidaritatea deplină a României cu Republica Moldova, analizând împreună cu președinta Maia Sansu noi opțiuni concrete de sprijin pe care România îl poate oferi, în continuare, în această criză, pe toate palierele.

În acest context, Președintele României a informat cu privire la faptul că a semnat în cursul zilei de ieri Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că sprijinul financiar direct în valoare de 10 milioane de euro către Republica Moldova, anunțat de România cu ocazia Conferinței privind Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, organizată la 5 aprilie, la Berlin și co-prezidată de România, Germania și Franța, va fi operaționalizat în perioada imediat următoare.

În comunicatul emis de Administrația Prezidențială română, este menționat că tot în cadrul discuției, au fost abordate și evoluțiile recente înregistrate în regiunea transnistreană, președintele României reiterând poziția României privind susținerea deplină pentru apelul la calm şi responsabilitate președintei Maia Sandu.

Cei doi șefi de stat au condamnat, totodată, orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni care pot pune în pericol pacea și securitatea Republicii Moldova.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a reiterat și cu acest prilej sprijinul ferm al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și angajamentul de a sprijini în mod activ și concret acest proces, inclusiv prin asistența acordată în această perioadă pentru completarea părții a doua a chestionarului transmis Republicii Moldova de către Comisia Europeană în vederea fundamentării Opiniei pentru acordarea statutului de candidat pentru aderarea la UE.

Textul, aprobat prin ridicarea mâinii, spune că Moldova a fost afectată în mod disproporționat de războiul rusesc din vecina Ucraina. Acest lucru se datorează în principal sosirii a peste 450.000 de refugiați ucraineni de la începutul invaziei - dintre care aproape 100.000 rămân în Moldova - dar și din cauza pierderii comerțului și a creșterii prețurilor la energie și transport.

În acest scop, deputații europeni solicită UE să ofere mai mult sprijin țării, adică prin noua asistență macrofinanciară, măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor și comerțului și sprijin continuu pentru gestionarea refugiaților și în scopuri umanitare.

Pe fundalul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul salută cererea oficială de aderare la UE a Moldovei din 3 martie 2022 și spune că UE ar trebui să îi acorde statutul de candidat, în conformitate cu articolul 49 TUE și „pe baza meritului”. Între timp, Uniunea Europeană și Moldova ar trebui să continue munca pentru integrarea țării în piața unică a UE și pentru cooperarea sectorială consolidată.

Deputații solicită Comisiei Europene să finalizeze rapid evaluarea cererii și să ofere Republicii Moldova asistența sa deplină în timp ce aceasta este în desfășurare. Ei spun că, fără a prejudeca conținutul avizului Comisiei, autoritățile moldovenești sunt, fără îndoială, pe drumul cel bun, adoptând reforme cheie, în special în ceea ce privește democrația, statul de drept și drepturile omului.

Rezoluția exprimă, de asemenea, profundă îngrijorare față de evoluțiile recente de pe teritoriul regiunii transnistrene, care a fost martoră la o serie de „incidente de securitate” în aprilie, considerate de europarlamentari drept acte de provocare periculoase într-o situație de securitate extrem de volatilă. De asemenea, ei reiterează sprijinul Parlamentului pentru o „rezolvare politică cuprinzătoare, pașnică și de durată a conflictului transnistrean”, adică bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu înlăturarea forțelor ruse aflate acolo.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media