UPDATE/ VIDEO/ Premierul britanic Boris Johnson a demisionat. „Sunt trist să renunț la cel mai bun loc de muncă din lume”

7 iulie 2022, 11:02 Externe 220
Boris Johnson a demisionat. 7 iulie 2022.  Sursa: captură video/Twitter

Boris Johnson și-a anunțat joi demisia din funcția de șef al Partidului Conservator, ceea ce atrage automat și pierderea fotoliului de prim-ministru. O serie de lideri conservatori exclud varianta ca el să rămână premier interimar, spunând că demisia lui Boris Johnson din fruntea guvernului ar trebui să devină operațională astăzi, iar cabinetul să fie condus de alt prim-ministru interimar.

UPDATE 14:40. Boris Johnson a declarat joi că a luat cunoștință de voința Partidului Conservator de a-și alege „un nou lider al partidului și, deci, un nou prim-ministru”, scrie The Guardian.

Într-o conferinţă de presă din faţa Downing Street 10, Johnson a recunoscut că „nimeni nu este indispensabil”.

Johnson a spus că își va exercita funcția de premier până când va fi ales noul lider al conservatorilor, precizând că procesul va începe imediat. „Procesul alegerii unui nou lider ar trebui să înceapă acum. Astăzi am numit un cabinet pentru a servi, ca şi mine, până la instalarea unui nou lider”, a adăugat el.

Sistemul electoral „darwinian” va produce un nou lider, spune el.

Johnson a declarat că știe că vor fi oameni dezămăgiți și spune că este „trist să renunțe la cel mai bun loc de muncă din lume”.

El i-a mulțumit soției sale, Carrie, familiei, funcționarilor și personalului care l-au ajutat, dar și echipei sale de protecție - „singurul grup care nu scurge”, spune el.

UPDATE 13:07: Cel mai probabil, Boris Johnson va veni cu o declarație în jurul orei 14:00, ora Chișinăului.

UPDATE 11:26: SkyNews anunță că Boris Johnson își va da demisia în cadrul briefingului pe care l-a anunțat la ora 10:00 dimineața, ora Londrei (ora 12:00 la Chișinău).


UPDATE 11:09: Boris Johnson ar fi acceptat să-și dea demisia într-un final, dar vrea să-și păstreze funcția până în toamnă când Partidul Conservator urmează să-și aleagă un nou lider.

Premierul britanic Boris Johnson, confruntat cu o „revoltă" în cadrul guvernului său și al Partidului Conservator, se agață de putere joi, după o avalanșă de plecări din cabinetul său și cereri tot mai numeroase de demisie ce au început marți seară, transmite AFP, citat de Hotnews.ro.

Cu toate acestea, Johnson refuză să-și dea demisia menționând că „nu ar fi responsabil” să demisioneze acum. „Johnson se luptă pentru supraviețuire", a titrat joi dimineață The Times, rezumând sentimentul presei britanice după ceea ce The Daily Telegraph a descris drept o „revoltă" în cadrul guvernului, care a dus la plecarea a câteva zeci de miniștri și consilieri în două zile.

Demisiile au început marți seară, când, fără avertisment, ministrul Sănătății, Sajid Javid, și ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, au plecat, urmați de alți membri de rang inferior ai guvernului.

Numărul demisiilor din cabinet a ajuns la circa 50

Până joi dimineață, numărul plecărilor ajunsese la aproximativ 50. Boris Johnson, măcinat de scandaluri și acuzat în mod repetat de minciuni, a respins toată ziua de miercuri cererile de a demisiona, inclusiv din partea fidelilor săi, demitându-l seara pe ministrul său pentru reechilibrare teritorială, Michael Gove, care de asemenea îi ceruse să plece.

Potrivit presei britanice, mai mulți miniștri de rang înalt i-au cerut să demisioneze, deoarece situația a devenit nesustenabilă. Printre numele invocate se numără ministrul de interne Priti Patel și Nadhim Zahawi, la mai puțin de 24 de ore de la numirea acestuia în funcția de ministru de finanțe.

Întrebat de membrii unei comisii parlamentare cât de important este adevărul pentru el, Johnson a declarat că ar fi "foarte important". "Oamenii trebuie să permită guvernului care are un mandat să continue", a mai adăugat şeful Cabinetului, încă în funcţie. În ciuda demisiilor şi a acuzaţilor care îl vizează direct pe politicianul conservator, acesta refuză să se retragă din funcţie.

"Avem un plan şi îl vom continua", a mai adăugat Boris Johnson în faţa reprezentanţilor Camerei inferioare a Parlamentului de la Londra. Întrebat când consideră că ar trebui să se retragă, acesta a răspuns că doar atunci când va avea senzaţia că guvernul nu mai poate continua. El consideră că "nu ar fi responsabil" se demisioneze acum, când Europa asistă la cel mai dur război din ultimii 80 de ani, se arată într-un articol al Deutsche Welle.

Johnson a recunoscut că a făcut o „greșeală" atunci când l-a numit pe Chris Pincher în guvernul său, în februarie, în funcția de șef adjunct al șefului de grup însărcinat cu disciplina parlamentarilor conservatori.

Pincher a demisionat săptămâna trecută după ce a fost acuzat că a atins doi bărbați. După ce a susținut contrariul, Downing Street a recunoscut marți că premierul a fost la curent cu acuzațiile anterioare la adresa lui Pincher încă din 2019, dar că le-a „uitat".

Aproape trei sferturi dintre britanici îl vor plecat din funcție

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes publicat miercuri, 72% dintre britanici consideră că premierul ar trebui să demisioneze.

Deja considerabil slăbit de scandalul petrecerilor ilegale organizate în Downing Street în timpul pandemiei Covid-19, Johnson a supraviețuit unui vot de neîncredere din partea propriei sale tabere în urmă cu câteva săptămâni.

Dar, potrivit presei britanice, în culise, tabăra anti-Johnson manevrează pentru a permite un nou vot rapid, prin modificarea regulii actuale care îl protejează pe șeful guvernului pentru încă 11 luni.

Luni va avea loc alegerea consiliului executiv al puternicului "Comitet 1922", care este responsabil pentru a decide în această chestiune.


Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media