LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 82. Armistițiu la Azovstal. Primii soldați răniți, transportați la un spital din Novoazovsk

16 mai 2022, 09:31 Ucraina 756
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Rusia continuă să atace estul Ucrainei, în special linia frontului Luhansk și Donețk, în timp ce forțele ucrainene spun că înregistrează progrese în regiunea nord-estului Harkiv. Explozii s-au auzit noaptea trecută în Nikolaev și Herson. Forțele armate ale Ucrainei spun că rușii au bombardat infrastructura civilă în zonele satelor Dolginskoye, Russkie Tișki, Ternovaia și Petrovka.

Noi bombardamente au avut loc și asupra uzinei Azovstal din Mariupol, unde oficialii locali acuză Moscova că ar fi folosit bombe cu fosfor, interzise în zonele unde trăiesc civili. În Severodonețk a fost bombardat un spital.

Serviciile de informații britanice estimează că Rusia a pierdut o treime din forța de invazie.

UPDATE 22:45. Circa 10 autobuze cu soldați ucraineni răniți au plecat de la combinatul Azovstal luni seară, scrie Reuters, citând un martor de la fața locului.

Nu este clar câți oameni se află în autobuze. Potrivit estimărilor, în subteranele Azovstalului s-ar mai afla circa 600 de soldați ucraineni.

Sursele oficiale ucrainene nu au comentat încă situația de la Azovstal. Nici batalionul „Azov” nu a comentat afirmațiile Ministerului rus al Apărării cu privire la transportarea răniților.


UPDATE 22:00. Mai multe canale de Telegram și Twitter au publicat imagini cu evacuarea unui soldat ucrainean rănit din uzina Azovstal.

Un comandant ucrainean din Azovstal a precizat într-o înregistrare video că această evacuare „nu reprezintă o predare, așa cum a fost prezentată în presa rusă”.

Amintim că Moscova a anunțat mai devreme despre instituirea unui armistiţiu la oțelăria Azovstal, în vederea evacuării ucrainenilor răniți. Potrivit Moscovei, armistiţiul este rezultatul negocierilor purtate chiar cu luptătorii ucraineni, fiind deschis „un coridor umanitar prin care soldații ucraineni răniți sunt transferați către unitățile medicale din Novoazovsk”. Novoazovsk se află la circa 40 de kilometri de Mariupol, în teritoriu controlat de forțele ruse și pro-ruse.


UPDATE 21:15. Procurori externi: 45 de soldați ruși implicați în crime de război identificați. Trei militari sunt deja judecați în Ucraina, a declarat procurorul general Iryna Venediktova. Au fost înregistrate în total 11.600 de crime de război, a adăugat Venediktov

UPDATE 20:25. Un bombardament rusesc a ucis 10 oameni la Sevierodonetsk. Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, cel puțin 10 persoane au fost ucise în oraș pe 16 mai. Numărul morților ar putea fi și mai mare, dar din cauza bombardamentelor constante, este dificil de raportat numărul exact al victimelor, a spus el.

Haidai a îndemnat locuitorii să stea la adăpost.

UPDATE 19:25. Imaginile din satelit au dezvăluit al patrulea mormânt comun lângă Mariupol. Potrivit anchetatorilor, în acest loc au fost săpate două tranșee, dintre care unul ajunge la peste 30 de metri lungime.

Pe 10 martie, o jurnalistă de la ediția azeră a APA TV, Ilagh Veliyeva, a postat pe Facebook un filmuleț care arată gropile comune ale locuitorilor morți din Mariupol, dar nu a indicat locația exactă. Jurnaliştii de la proiectul „Schemes” (Radio Svoboda) au analizat imaginile din satelit furnizate de Maxar şi au constatat că groapa comună este lângă Cimitirul Central din Mariupol, „Nekropoli”.

Se mai știe despre gropile comune din apropierea orașului Mangush, în cimitirul din satul Vinogradne și în cimitirul satului Starii Krim.

Consilierul primarului Mariupol, Petro Andriușcenko, a declarat că numărul morților din Mariupol crește în fiecare zi. Locuitorii care doresc să grăbească procesul de înmormântare transportă cadavrele la Mangush. Acolo, angajații cimitirului dau rapid un certificat pentru o mită de 10 până la 25 de mii de grivne, apoi îngroapă cadavrele în groapa comună din Mangush. Mai mult, consilierul a spus că există informații despre livrări masive de clor în Mariupol, fie pentru utilizarea acestuia în gropile comune, fie în scopuri sanitare, sau pur și simplu distrugerea rapidă a consecințelor crimelor de război, transmite Hromadske.


UPDATE 18:50. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat despre situația din Ucraina de la ora 18:00:

- Rusia își continuă ofensiva în Zona Operațională de Est. Principalele eforturi ale ocupanților s-au concentrat pe direcția Donețk.

- În direcția Slobojanski, Federația Rusă încearcă să descurajeze ofensiva Forțelor de Apărare la nord de Harkov și să le împiedice să ajungă la granița de stat a Ucrainei. Ocupanții se pregătesc pentru ofensivă cu unități concentrate în zona orașului Izium. Rusia întărește și regrupează trupe cu forțe speciale și apărare aeriană.

- În direcția Harkiv, ocupanții și-au concentrat principalele eforturi pe menținerea pozițiilor și împiedicarea înaintării trupelor ucrainene. Ruşii au încercat fără succes să lupte în direcţia aşezării de la Ternov.

- În direcția Slaviansk, armata rusă are personal insuficient și compensează pierderile, încercând să restabilească ofensiva. Forțele de apărare ale Ucrainei au atacat depozitele inamice situate în orașul Izium, reușind să distrugă un stoc semnificativ de muniție.

- În direcția Severodonetsk, trupele ruse au suferit victime în confruntările din zona satului Borivske.

- În direcția Avdiivka, ocupanții au acționat în direcția așezării Suha Balka, unde au bombardat pozițiile Forțelor de Apărare cu muniții cu dispersie.

- În direcția Bakhmut, rușii luptă în zonele Toșkivka și Pilipciatine. În zona Gorsky, ocupanții ruși au suferit pierderi și s-au retras.

- În Mariupol, rușii și-au concentrat eforturile pe blocarea și înfrângerea unităților ucrainene din zona uzinei Azovstal, iar artileria masivă și loviturile aeriene continuă.

- În zonele Novopavlovsk și Zaporojie nu au avut loc ostilități active. În același timp, ocupanții au bombardat infrastructura civilă din zonele așezărilor Vremivka, Novosilka, Mala Tokmacika și Novoandriivka. Un atac aerian a fost lansat asupra satului Malinovka.

- În regiunea transnistreană a Moldovei situația a rămas neschimbată. Personalul unităților grupului operațional al trupelor ruse continuă să fie în alertă maximă. Provocările din partea rusă în regiune nu sunt excluse.

- Navele Flotei Federației Ruse din Marea Neagră și Azov continuă să îndeplinească sarcini pentru izolarea zonei de ostilități, recunoaștere și sprijin de foc în direcția de coastă.


UPDATE 18:20. Unul dintre cele mai mari exerciții NATO din Țările Baltice este acum în desfășurare. Denumit „Ariciul”, operațiunea implică 10 țări, inclusiv Finlanda și Suedia, care urmează să solicite oficial aderarea la alianță în câteva zile. Exercițiile din Estonia, care vor dura până pe 3 iunie, au fost aranjate âncă înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite BBC.

Vladimir Putin a spus că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda sau Suedia, în schimb o expansiune militară în apropierea graniței sale ar necesita o reacție.

NATO a declarat că scopul exercițiilor este de a „îmbunătăți pregătirea și interoperabilitatea” forțelor sale.

Aproximativ 15.000 de militari sunt implicați în exercițiul din Estonia, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari exerciții militare desfășurate în țară din 1991. Exercițiul are loc la 64 km de cea mai apropiată bază militară a Rusiei. Este destinat să simuleze un atac din partea Rusiei asupra Estoniei.

UPDATE 17:55. Serviciul Ucrainean de spionaj a mai publicat o înregistrare audio a convorbirii unui soldat rus, cu mama acestuia. Un militar rus, care se află în satul Novoukrainka, regiunea Donețk, i-a spus mamei sale la telefon despre „curățarea” altui sat și a împărtășit planurile pentru viitor. Acesta i-a spus că dacă „Ucraina nu va fi ca Siria” peste două luni, nu va mai merge acolo să lupte.


UPDATE 17:40. Harta de mai jos este cea mai recentă actualizare a informațiilor analizate de Ministerul Britanic al Apărării cu privire la situația din Ucraina - 16 mai 2022:

UPDATE 17:10. Președintele Vladimir Zelenskiy a mulțumit Batalionului 227 al Brigăzii 127 de Apărare Teritorială care i-a împins pe ruși din raza de artilerie a orașului Harkiv și a ajuns la granița de stat cu Rusia.

„Mulțumesc frumos! De la toți ucrainenii, de la toată lumea, de la mine și de la familia mea. Recunoștința mea nu are limite” a transmis Zelenskiy, într-un videoclip postat pe Instagram.

Soldații ucraineni au respins forțele rusești din orașul Harkiv din nord-estul țării, iar unii dintre ei au avansat până la granița cu Rusia, a anunțat luni Guvernatorul din Harkiv, Oleg Sinegubov.

UPDATE 17:00. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a ajuns luni la un acord cu Ucraina privind evacuarea soldaților ucraineni răniți de pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal, ultimul bastion de rezistență ucraineană din orașul Mariupol. În acest scop a fost deschis un coridor umanitar, scrie TASS.

„La 16 mai, în urma negocierilor cu reprezentanții militarilor ucraineni blocați pe teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol, s-a ajuns la un acord privind înlăturarea răniților”, a precizat ministerul.

În această seară a fost introdus un regim de tăcere în zona întreprinderii și a fost deschis un coridor umanitar, prin care militarii ucraineni răniți sunt transportați la o unitate medicală din Novoazovsk din Donețk, pentru a le oferi ajutor medical.

Partea ucraineană nu a confirmat decoamdată oficial acest acord.


UPDATE 16:35. Pentru a doua oară astăzi, 16 mai, ocupanții au lansat atacuri asupra așezărilor de graniță din regiunea Cernihiv. De la ora 09:20 la 09:40 au fost înregistrate 20 de explozii spre localitatea Nikolaevka. În jurul orei 12:00 a fost înregistrat un alt atac cu bombă în satul Nikolaevka, venit din direcția Federațiai Ruse. În total, de la ora 09:20 la 12:10, au fost înregistrate circa 30 de explozii, scrie Hromadske.


UPDATE 16:20. Un obuz rusesc a lovit un depozit din regiunea Harkiv, unde, conform informațiilor preliminare, era depozitat azotat de amoniu. Locuitorii din nordul regiunii Donețk au observat o coloană mare de fum. Această explozie nu reprezintă o amenințare pentru populația din regiunea Donețk, susține Pavlo Kirilenko, șeful Administrației Regionale de Stat. Oficialul a precizat că experții determină daunele aduse mediului.


UPDATE 15:53. Finlanda și Suedia sunt gata să pună capăt deceniilor de neutralitate prin aderarea la NATO, o evoluție dramatică a securității și geopoliticii europene declanșată de invazia Ucrainei de către Rusia, se menționează într-o analiză CNN. Cele două națiuni nordice ținuseră de multă vreme alianța militară la distanță, chiar dacă privesc Rusia cu prudență.

Dar asaltul Moscovei asupra Ucrainei a stârnit o nouă îngrijorare în materie de securitate în regiune, iar liderii fiecărei țări și-au semnalat dorința de a adera la bloc după mai bine de 75 de ani de nealiniere militară.

Ce sa întâmplat până acum? Liderii finlandezi și-au anunțat joi intențiile de a se alătura NATO și au prezentat oficial această dorință în cadrul unei conferințe de presă de duminică.

Duminică, în Suedia, prim-ministra Magdalena Andersson a anunțat în timpul unei conferințe de presă sprijinul partidului său pentru ca țara să solicite aderarea la NATO. Mișcarea trebuie aprobată printr-un vot în parlamentul fiecărei țări, dar având în vedere sprijinul guvernelor aflate la guvernare, se așteaptă ca acest obstacol să fie depășit confortabil.

Ce urmează? NATO are ceea ce numește o „politică a ușilor deschise” cu privire la noii membri - orice țară europeană poate solicita aderarea, atâta timp cât îndeplinesc anumite criterii și toți membrii existenți sunt de acord. Articolul 10 din tratatul său fondator prevede că, odată ce o națiune și-a exprimat interesul, statele membre existente „pot, prin acord unanim, să invite orice alt stat european în măsură să promoveze principiile prezentului tratat... să adere”.

Diplomații NATO au declarat pentru Reuters că ratificarea noilor membri ar putea dura un an, deoarece legislaturile tuturor celor 30 de membri actuali trebuie să aprobe noi solicitanți.

Atât Finlanda, cât și Suedia îndeplinesc deja multe dintre cerințele pentru aderare, care includ un sistem politic democratic funcțional, bazat pe o economie de piață; tratarea corectă a populațiilor minoritare; angajamentul de a rezolva conflictele pe cale pașnică; capacitatea și disponibilitatea de a aduce o contribuție militară la operațiunile NATO; și angajarea față de relații și instituții democratice civilo-militare.

Procesul poate să nu fie lipsit de obstacole. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri că nu se uită „pozitiv” la aderarea la NATO a ambelor țări, acuzându-le că găzduiesc „organizații teroriste”.

Între timp, ambele țări vor trebui să se bazeze pe aliații și partenerii săi actuali pentru garanții de securitate, mai degrabă decât pe articolul 5 - clauza care afirmă că un atac împotriva unei națiuni NATO este un atac împotriva tuturor și care declanșează un răspuns colectiv în acest sens.

Suedia și Finlanda au primit asigurări de sprijin din partea Statelor Unite și Germaniei în cazul în care ar fi atacate, în timp ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a semnat acorduri de securitate reciprocă cu omologii săi finlandezi și suedezi săptămâna trecută.



UPDATE 15:10. Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus revizuirea prognozelor de creştere pentru UE şi zona euro, atât în 2022 cât şi în 2023, în timp ce inflaţia este prognozată să ajungă la valori record, a anunţat luni Comisia Europeană în noile sale previziuni, transmite Reuters, citat de Digi24.ro.

Previziunile economice de primăvară, publicate de Executivul comunitar, arată că, atât în UE cât şi în zona euro, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 2,7% în acest an, semnificativ mai puţin faţă de avansul de 4% prognozat în luna februarie, înainte de debutul războiului din Ucraina. Prognozele de creştere pentru anul următor au fost şi ele revizuite în jos, până la 2,3% atât în UE cât şi în zona euro, de la 2,8% (2,7% pentru zona euro) în februarie.

Aceasta este prima estimare comprehensivă a costurilor economice ale războiului din Ucraina pentru cele 19 ţări din zona euro şi cele 27 de state membre UE.


UPDATE 14:40. Guvernul Suediei l-a informat oficial pe regele și prințesa moștenitoare a țării despre procesul său de aplicare la NATO.

„Astăzi, Consiliul Consultativ pentru Afaceri Externe s-a întrunit la Palatul Regal, unde guvernul a informat despre problemele actuale de politică externă și de securitate”, a declarat, luni, ministra de Externe Ann Linde pe contul său de Twitter. „O zi istorică pentru Suedia. Cu un sprijin larg din partea partidelor politice din parlament. Concluzia este că Suedia va fi mai puternică alături de aliații din NATO”, a mai scris ea pe Twitter.

Duminică, prim-ministra suedeză Magdalena Andersson a anunțat sprijinul partidului său pentru ca țara să adere la NATO, iar guvernul finlandez a declarat că intenționează și el să se alăture alianței, ignorând avertismentele de la Moscova.

Luni, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a numit posibila aderare a Finlandei și a Suediei la NATO o „greșeală” cu „consecințe de amploare”.


UPDATE 14:15. McDonald’s Corporation a anunțat astăzi, 16 mai, că își retrage activitatea din Rusia după mai bine de 30 de ani de activitate în țară, drept răspuns la invazia din 24 februarie a Federației Ruse în Ucraina, scrie The Washington Post și Bloomberg.

Lanțul de fast-food a spus că criza umanitară din Ucraina și mediul de operare imprevizibil rezultat au însemnat că nu mai este sustenabil să opereze în Rusia, „și nici nu este în concordanță cu valorile McDonald’s”.

McDonald’s urmărește vânzarea întregului său portofoliu de restaurante către un cumpărător local și va „de-archează” punctele de vânzare, eliminând numele, logo-ul, brandingul și meniul McDonald’s, deși compania își va păstra mărcile comerciale în Rusia. Compania nu a numit un potențial cumpărător, scrie Bloomberg.

La 8 martie 2022, lanțul global de fast-food McDonald's a anunțat că închide temporar pe un termen nelimitat toate cele 850 de locații din Rusia și întrerupe toate operațiunile de pe piață, potrivit unui comunicat emis de companie.


UPDATE 13:40. Cel puțin șase cetățeni au fost uciși și 12 răniți în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești din regiune lansate în ultimele 24 de ore, potrivit Poliției ucrainene, scrie Hromadske.

Potrivit sursei citate, rușii au tras bombe aeriene, rachete aer-sol și sisteme cu reacție „Grad” și „Smerci”.

În total, în urma bombardamentelor, au fost afectate în total de zece localități: Mariupol, Avdiivka, Torețk, Lîman, Soledar, Zalizne, Bahmut, New York, Dibrova și Bahmutske.

Distrugerile includ case, o moschee, o fabrică, cafenele și infrastructură critică.

Oamenii legii au documentat deja crimele de război rusești și au lansat anchete preliminare în temeiul articolului privind încălcările legilor și obiceiurilor războiului, care se pedepsește de la 8 ani de închisoare până la închisoare pe viață.


UPDATE 12:53. Numărul răniților în urma ataclui rusesc cu rachetă asupra regiunii Odesa din 16 mai a crescut la patru persoane, raportează departamentul principal al Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Odesa.

„În urma loviturii cu o rachetă de croazieră, clădiri de infrastructură turistică au fost distruse, iar incendiul a fost stins de pompieri”, se arată în comunicat.

Se raportează că patru persoane au fost rănite, inclusiv un copil, iar un autoturism a fost avariat.


UPDATE 12:41. Alegerile făcute de Finlanda și Suedia privind aderarea la NATO sunt greșeli care vor avea „consecințe de amploare” și vor duce la schimbarea radicală a situației globale, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, Reuters și BBC.

Oficialul rus spune că cele două țări nu ar trebui să își facă iluzii că Rusia va accepta decizia lor de a se alătura alianței militare NATO.

„Situația se schimbă radical. Este clar pentru noi că securitatea Suediei și Finlandei nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii. Nu ar trebui să își facă iluzii că pur și simplu o vom suporta”, a punctat Ryabkov.


UPDATE 12:07. Avocata Poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a declarat că începe o criză umanitară în regiunea Herson, controlată de ruși, unde rămân aproximativ 500.000 de oameni.

Rezidenții din regiune nu au posibilitatea de a călători pe teritoriul controlat de Ucraina și aproape că nu există nicio oportunitate de a se deplasa în regiune, a spus ea.

Potrivit acesteia, trupele ruse nu permit voluntarilor să distribuie ajutor umanitar, jefuiesc proviziile umanitare și împart medicamente și alimente expirate locuitorilor locali.

Potrivit primarului orașului Igor Kolikhaev, medicamentele din Herson se vor epuiza în două săptămâni, nu există soluții pentru picuratori, sunt puține medicamente pentru bolile cardiovasculare, nu există suficient oxigen.

Există o nevoie semnificativă de medicamente în toate raioanele orașului.


UPDATE 11:50. De mai multe zile, în Luhansk au loc proteste ale soțiilor și mamelor militarilor din regiune care ar fi fost abandonați de armata rusă în zona din Harkiv de unde sunt respinși de militarii ucraineni.

Militarii separatiști care au luptat în regiune au ajuns la granița cu Rusia, iar grănicerii ruși le interzic intrarea și sunt impuși să revină în lupte.

Soțiile acestora cer ca aceștia să revină acasă pentu că mulți sunt răniți și pierderile sunt însemnate.


UPDATE 11:15. Activele rusești ale Grupului Renault vor fi transferate în proprietatea statului a Federației Ruse, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Industriei și Comerțului din Rusia.

Ministerul Industriei și Comerțului de la Moscova precizează că 100% din acțiunile întreprinderii Renault Rusia au trecut către guvernul de la Moscova. Anterior se presupunea că Renault va păstra opțiunea de a-și răscumpăra acțiunile în termen de cinci până la șase ani, dar acest lucru nu a fost menționat în declarația Ministerului Industriei și Comerțului. În ceea ce privește acțiunile rămase ale AvtoVAZ, Rostec le va păstra.

„Au fost semnate acorduri privind transferul activelor rusești ale Grupului Renault către Federația Rusă. Acordurile semnate prevăd transferul acțiunilor Renault Rusia către orașul Moscova și AvtoVAZ, aflat în subordinea Ministerului Industriei și Comerțului al Rusiei”, se arată în comunicat. Astfel, Rusia își va păstra capacitatea de a gestiona AvtoVAZ, iar întreprinderile vor continua să lucreze sub sancțiuni, a declarat Denis Manturov, șeful Ministerului Rusiei Industriei și Comerțului. AvtoVAZ va ​​efectua, de asemenea, service-ul vehiculelor Renault.

Mai mult, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a menționat că la această uzină se va relua producerea mașinilor Moskvici.

„KAMAZ va ​​deveni principalul partener tehnologic al reînvierii Uzinei de Automobile din Moscova Moskvici. În prima etapă, se va organiza producția de mașini clasice cu motor cu ardere internă, iar în viitor - mașini electrice. În plus, împreună cu KAMAZ și Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia, lucrăm la localizarea producției unui număr maxim de componente auto în Rusia”, a declarat Sobianin.

Uzina Renault din Moscova se numea anterior AZLK și producea mașini Moskvici. Concernul francez a început să-și producă mașinile la AZLK din 1998. Fabrica redenumită în Avtoframos a aparținut Renault și administrației capitalei ruse, dar în 2012 compania franceză a cumpărat complet fabrica și a devenit unic proprietar.


UPDATE 10:56. Pierderile rusești anunțate de Armata ucraineană până în prezent:

personal - aproximativ 27700 (+300);

tancuri - 1228 (+8) unități;

vehicule blindate de luptă / APV - 2974 (+16);

sisteme de artilerie - 577 (+22);

MLRS - 195 (+0);

sisteme de război antiaeriene - 89 (+0);

aeronave - 200 (+0);

elicoptere - 165 (+1);

Nivel operațional-tactic UAV - 427 (+11);

rachete de croazieră - 97 (+2);

nave de război / bărci - 13 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil - 2101 (+14);

echipament special - 42 (+0).


UPDATE 10:32. O bază de odihnă din regiunea limanului Nistrului din regiunea Odesa a fost locită în această dimineață. Potrivit comandamentului militar rus, este vorba despre niște rachete de croazieră lansate de avioane strategice ruse din zona Mării Negre.

Un copil și doi maturi au fost răniți în urma raidului.

Potrivit oficialilor ucraineni, scopul atacului îl reprezintă podul peste liman din zona Zatoka-Karolina Bugaz care este nefuncțional din cauza unor atacuri anterioare.


UPDATE 10:23. Imagini cu un soldat ucrainean în oţelăria Azovstal din Mariupol, cântând melodia câştigătoare a Eurovisionului, „Stefania”, au apărut duminică seară în social media.

Apărătorul din Azovstal poate fi văzut cântând în timp ce pe fundal se aud bombardamente.

„În acest fel, soldaţii ucraineni i-au mulţimit trupei Kalush pentru susţinerea de la Eurovision şi pentru apelul către întreaga lume pentru a fi ajutaţi apărătorii Mariupolului”, notează The New Voice of Ukraine.


UPDATE 10:10. La Kiev, stația de metrou „Klovsky” și-a reluat activitatea, raportează serviciul de presă al Administrației de Stat a orașului Kiev, potrivit UNIAN.

„Intervalul de circulație a trenurilor a fost redus. Pe toate liniile, intervalul este de 5-7 minute în orele de vârf, 10-15 minute în alte ore”, se arată în mesaj.

Administrația de Stat a orașului Kiev a reamintit că metroul pentru transportul de pasageri este deschis între orele 6:00 și 22:00: pe linia „roșie” - de la stația „Academgorodok” la stația „Lesnaya”; pe linia „albastră” - de la stația „Geroiv Dnipra” până la stația „Teremki”; pe linia „verde” de la stația „Syrets” la stația „Krasny Hutor”.

Funcționează și stațiile de joncțiune a stațiilor de metro: „Golden Gate” - „Teatralnaya”; „Piața Leo Tolstoi” - „Palatul Sporturilor”.

Fără oprire, trenurile trec pe lângă stațiile „Maidan Nezalezhnosti”, „Kreshciatik”, „Dnepr”, „Hidropark”.

În cazul unui raid aerian, traficul în zonele deschise este suspendat.


UPDATE 09:36. Compania industrială elvețiană Sulzer a fost forțată să suspende activitatea a două filiale din Polonia din cauza sancțiunilor impuse de guvernul polonez împotriva unuia dintre acționarii săi minoritari Viktor Vekselberg, scrie BBC.

Compania notează că Vekselberg este „privat de toate drepturile economice” și nu controlează niciuna dintre companiile concernului. În același timp, numai guvernul polonez ia impus sancțiuni. Sulzer spune că riscă să piardă 21 de milioane de franci elvețieni (adică 20,9 milioane de dolari) ca urmare, ceea ce reprezintă 0,6% din vânzările de anul trecut.

Viktor Vekselberg este un miliardar despre care se presupune că este un apropiat al lui Vladimir Putin. El a fost pe lista de sancțiuni din SUA încă din 2018, după care compania sa Renova a fost nevoită să scape de o serie de acțiuni la companii străine.

Sancțiunile din acest an pentru confiscarea iahturilor și avioanelor oligarhilor legați de Putin l-au lovit puternic, Departamentul de Trezorerie confiscându-i avionul Airbus A319 și iahtul Tango în martie.


UPDATE 09:00. Cel puțin 229 de copii au fost uciși și alți 421 au fost răniți de la începutul invaziei rusești în Ucraina, a anunțat Procuratura Generală de la Kiev, subliniind că numărul total ar putea fi mult mai mare, întrucât se lucrează la identificarea victimelor în zonele de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Cel mai mult au fost afectați copiii din regiunile Donețk - 140, Kiev - 116, Harkiv - 100, Chernihiv - 68, Herson - 48, Luhansk - 45, Nikolaev - 44, Zaporojie - 28, Sumî - 17, orașul Kiev - 16, Jitomir - 15.

Până acum, 1 748 de instituții de învățământ din Ucraina au fost avariate din cauza bombardamentelor efectuate de forțele armate ale Federației Ruse. 144 dintre acestea au fost complet distruse, se mai arată în anunțul oficiului Procurorului general al Ucrainei.


UPDATE 08:40. Raportul de dimineață a Ministerului britanic al Apărării, privind situația din Ucraina:

„- În urma exercițiilor militare de la începutul acestei luni, Belarus a anunțat desfășurarea de forțe de operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligoanele de antrenament din vestul țării. Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței va bloca probabil trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu poată fi dislocate în sprijinul operațiunilor din Donbas.

- În ciuda speculațiilor încă de la începutul invaziei ruse, până în prezent forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflict. Cu toate acestea, teritoriul belarus a fost folosit ca punct de trecere pentru avansul inițial al Rusiei asupra Kievului și Cernigovului. Rusia a lansat, de asemenea, incursiuni aeriene și lovituri cu rachete din Belarus.

- Președintele belarus Lukașenko echilibrează probabil sprijinul pentru invazia Rusiei cu dorința de a evita participarea militară directă cu riscul de a fi lovit de sancțiuni occidentale, represalii ucrainene și posibile nemulțumiri în armata belarusă”.


UPDATE 08:20. Serviciile de informații ucrainene (SBU) au oferit publicității numărul de soldați ceceni care au participat, până în prezent, la „operațiunea specială” a lui Vladimir Putin.

Potrivit informațiilor, în ciuda antrenamentului, spiritului de luptă simulat al tik-tokerilor lui Kadîrov chiar și în afara zonelor de ostilități active, din cei 2,5 mii de mercenari, aproximativ 100 au murit, alții 300 au fost răniți și mai mult de șaizeci au fugit din Ucraina cu tot cu arme și muniție”

SBU amintește că militanții lui Kadîrov au venit în Ucraina în al doilea eșalon al ofensivei, angajați în percheziții de apartamente, abuz de ostatici și civili, jaf și jaf. Ulterior, kadiroviților li s-a ordonat să nu mai fugă de unitățile ruse și să-i împuște în mod demonstrativ pe cei care refuză să lupte. Acum militanții din Cecenia s-au mutat la Luhansk și Mariupol, unde continuă să jefuiască și să filmeze videoclipuri cu „faptele lor eroice” pentru TikTok, mai notează SBU.


UPDATE 07:45. Rușii au distrus un pod din regiunea Sumî, de teama unui posibil contraatac al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat șeful DIA, Dmitro Jivitstkii. „Podul a fost complet distrus. După cum înțelegem, acest pod duce tocmai spre Rusia. Evident, le este teamă că ar putea exista o ofensivă de pe teritoriul Ucrainei spre Rusia”, a spus Jivitstkii. El a argumentat că trupele ruse își întăresc pozițiile, sapă activ, exploatează teritoriul și construiesc fortărețe.


UPDATE 07:30.Armata rusă se va concentra pe bătălia de la Severodonețk - Institutul pentru Studiul Războiului.

Analiştii americani susțin că Rusia va acorda prioritate bătăliei de la Severodonețk, încercând în continuare să pertube liniile terestre de comunicație din estul regiunii Donețk. „Forțele ruse continuă un efort coordonat de a ocupa Severodonețk din nord și sud, ceea ce ar avea ca rezultat o încercuire mai superficială a trupelor ucrainene decât se aștepta inițial”, se mai menționează în raport.

Potrivit Institutul pentru Studiul Războiului, rușii își vor părăsi pozițiile lângă Harkiv. Forțele armate ale Ucrainei în viitorul apropiat, cel mai probabil, vor lansa o contraofensivă în zona Izium. Încercările nereușite ale invadatorilor de a traversa Severski Doneț îi pot muta mai departe spre est.

Totodată, trupele Moscovei ar fi rămas „fără rezerviști pregătiți pentru luptă, forțând comanda militară rusă să reunească soldați din multe zone diferite, inclusiv companii militare private și miliții proxy, în unități aparent regulate ale armatei”.



UPDATE 07:15. Statele Unite intenționează să adopte pe 18 mai proiectul de lege privind alocarea a 40 de miliarde de dolari Ucrainei, a declarat liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, transmite Reuters.


UPDATE 07:00. Preşedintele Vladimir Zelenski a anunţat în discursul său zilnic de duminică seara că se va adresa participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, pe 23 mai.


UPDATE 06:45. În seara de 15 mai, forțele ucrainene au atacat trupele ruse în direcția regiunii Herson.

„Inamicul suferă pierderi serioase de forță de personal și echipamente. În seara asta (în noaptea de 15 mai - n.red.) Băieții noștri au transmis un „salut” eficient - a dclarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare Krivoi Rog, citat de Hromadske. Potrivit acestuia, administrația militară din Krivoi Rog continuă să ofere asistență pentru securizarea unităților militare, precum și la construcția și consolidarea liniilor de apărare ale orașului.

„Planurile rușilor nu au succes, aceștia continuă tactica pământului pârjolit și bombardarea masivă a așezărilor pașnice. „Nu a fost nicio zi fără bombardamente săptămâna aceasta, iar astăzi au fost bombardamente de-a lungul întregii linii de contact - au lansat rachete din sistemele de propulsare multiplă Uragan în satul Shirokiv”, a spus Vilkul.

El a subliniat că trupele ruse folosesc toate tipurile de sisteme reactive de incendiu cu salve, artilerie, precum și muniții interzise cu fosfor și cu dispersie. „Ei lovesc în sate pașnice, infrastructură pașnică, case și chiar coloane de refugiați”, a adăugat oficialul.


UPDATE 06:30. Vladimir Zelenskiy a numit un nou comandant al Forțelor Teritoriale de Apărare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul-maior Igor Tanțiura, care a fost anterior șef de stat major și comandant adjunct al Forțelor Terestre. Tanțiura l-a înlocuit pe generalul de brigadă Iuri Galușkin, care a condus Forțele de Apărare Terorist de la crearea acestora în ianuarie 2022. Motivele acestei decizii nu sunt deocamdată cunoscute.


UPDATE 06:15. Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat în discursul său de duminică seara, că „operaţiunea specială” a armatei ruse este „în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea. Zelensky spune că negocierile cu Rusia privind evacuarea luptătorilor rămași în uzina Azovstal din Mariupol continuă.

„Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor „operaţiune specială” deja este în faliment. Însă, cu siguranţă va veni momentul când poporul ucrainean îi va forţa pe invadatori să recunoască realitatea. Indiferent cât de creative ar fi ei, ei sunt acolo temporar”, s-a arătat convins Zelenskiy.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai,13 mai, 14 mai și 15 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media