Maia Sandu: Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE

19 mai 2022, 21:45 Politică 108
Maia Sandu și Emmanuel Macron.  Sursa: Maia Sandu/Facebook

Chișinăul contează pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la Uniunea Europeană. Declarația aparține președintei Republicii Moldova Maia Sandu, care a fost făcută după întrevederea cu președintele Franței Emmanuel Macron. Șefa statului a menționat că a discutat cu omologul său francez am discutat despre situația de securitate din regiune în contextul războiului din Ucraina, dialogul bilateral și agenda europeană a Republicii Moldova.

Totodată, șefa statului i-a mulțumit liderului de la Élysée pentru susținerea oferită de Franța în gestionarea fluxului de refugiați și pentru crearea Platformei de sprijin pentru Moldova, care să ajute Republica Moldova să depășească urmările războiului din Ucraina, ale inflației și ale crizei energetice, și să continue reformele inițiate.

„Am vorbit, totodată, despre proiectele bilaterale pe care le-am lansat în ultimul an cu Franța, în mai multe domenii. Apreciem cooperarea pentru identificarea și confiscarea activelor furate din Moldova. Salutăm deschiderea biroului Agenției Franceze pentru Dezvoltare la Chișinău, care va avea loc în curând. Agenția va sprijini proiecte importante în domeniul energetic și cel al irigării, al împăduririi sau al aprovizionării cu apă și canalizare.

Un alt proiect este modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va permite conectarea la rețeaua feroviară europeană. Vrem să consolidăm dialogul dinamic cu Franța, în beneficiul cetățenilor noștri, și în cel de-al doilea mandat al domnului Președinte Macron”, a menționat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului susține că Republica Moldova contează pe sprijinul Parisului pentru a primi statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

„Am discutat și despre determinarea noastră de a ne urma parcursul european, în contextul cererii de aderare la UE pe care am semnat-o la începutul lunii martie. Contăm pe sprijinul Parisului pentru ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la UE.

Acest gest va semnaliza societății noastre și autorităților că eforturile de modernizare a Moldovei după model european vor fi susținute”, se arată în mesajul publicat pe Facebook de președinta Sandu.

Președinta Maia Sandu efectuează o vizită la Bruxelles și Paris. Ieri, 18 mai, șefa statului a pledat de la tribuna plenului european, iar la finalul discursului a fost aplăudat în picioare de către eurodeputați. Discursul integal îl puteți vedea AICI.

În cadrul vizitei sale de la Bruxelles, lidera de la Chișinău Maia Sandu s-a revăzut cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

Totodată, șefa statului Maia Sandu a avut o întâlnire și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.Oficialele au discutat despre impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, dar și despre ajutoarele bugetare care urmează să sprijine economia din țară.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media