VIDEO/ Compania Avia-Invest, controlată de Ilan Șor, amendată de Consiliul Concurenței cu peste 31 de milioane de lei pentru neexecutarea unor decizii din 2020

20 iunie 2022, 12:11 Economie 235
Aeroportul Internațional Chisinau.  Sursa: Replica Media

Compania Avia-Invest SRL, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău controlată de deputatul fugar Ilan Șor, a fost sancționată de Consiliul Concurenței cu o amendă în valoare de 31,21 milioane lei pentru pentru neexecutarea unor decizii emise în anul 2020. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de plenul Consiliului la data de 15 iunie, a anunțat șeful instituției Alexei Gherțescu.

Potrivit șefului Consiliului Concurenței, această sancțiune a fost impusă din cauza neexecutării de către Avia Invest a unei decizii anterioare, din 2020. În afară de amendă, au fost stipulate unele obligațiuni care trebuiau să fie îndeplinite de întreprinderea Avia Invest.

„În 2020, a fost emisă decizia Consiliului Concurenței prin care au fost constatate unele practici anticoncurențiale de către întreprinderea Avia Invest. Au fost constatate două lucruri - faptul că Avia Invest a impus unele condiții inechitabile și nejustificate în privința termenului de valabilitate a contractului de locațiune pentru o companie de handling care presta servicii la Aeroport. Această defavorizare a fost în privința companiei MGH Ground Handling. A fost stabilită altă acțiune anticoncurențială - aplicarea diferențiată a tarifelor pentru prestarea serviciilor de locațiune.

În 2020, Avia Invest a fost amendată cu 31,63 milioane lei. Acea decizia a fost atacată în instanța de judecată, iar dosarul încă se află la examinare. Tot atunci a fost stabilit că aceste încălcări constatate de Consiliul Concurenței urmau să fie înlăturate de companie până la sfârșitul anului 2020, ceea ce nu s-a făcut. Respectiv, în acea decizia a fost stabilit că în cazul neîndeplinirii acestei obligații întreprinderea Avia Invest va fi amendată cu o sancțiune cominatorie”, a punctat Gherțescu.

Tot el a adăugat că în curând instituția va emite o altă decizie în privința aceleași companii și este vorba despre „o concentrare ce nu a fost notificată din partea Avia Invest”.

„A fost preluat indirect controlul asupra Aeroportului, fără a notifica Consiliul Concurenței. Acum verificăm dacă toate faptele se confirmă”, declară Gherțescu.

Deocamdată, reprezentanții companiei care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău nu au venit cu o reacție la subiect.

Amintim că, în luna septembrie 2020, Consiliul Concurenței a sancționat întreprinderea „Avia Invest” SRL cu 31,63 milioane lei amendă pentru abuz de poziție dominantă pe piața de furnizare a serviciilor de acces la infrastructura și facilităților aeroportuare companiilor de handling la sol, în limita teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.

Comportamentul „Avia Invest" SRL, constatat de Consiliul Concurenței ca fiind abuziv s-a manifestat prin impunerea inechitabilă şi nejustificată a termenului de valabilitate a contractului de locațiune întreprinderii „MGH Ground Handling” SRL.

Consiliul Concurenței și-a fundamentat decizia pe următoarele constatări:

- Aeroport Handling SRL, datorită legăturii cu „Avia Invest" SRL, are acces de lungă durată (49 de ani) la infrastructura centralizată pentru prestarea serviciilor de handling la sol potrivit contractului de concesiune nr. 4/03 din 30.08.2013;

- Termenul de valabilitate a contractelor de handling la sol de 30 zile impus de „Avia Invest” SRL nu este justificat de realizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii Aeroportului Internațional Chișinău;

- Lucrările de executare pentru modernizarea infrastructurii Aeroportului Internațional Chișinău, aprobate de către Autoritatea Aeronautică Civilă, nu au afectat și nu se referă la suprafețele închiriate de către „MGH Ground Handling” SRL;

- Perioada justificată economic necesară întreprinderilor de handling la sol pentru recuperarea investițiilor pe termen lung și pentru a nu admite distorsionarea mediului concurențial, este de la 1 an până la maxim 7 ani.


Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media