ULTIMA ORĂ! Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de țări candidate la UE pentru R. Moldova și Ucraina

17 iunie 2022, 13:17 UE 326
Sediu Comisia Europeană, Berlaymont, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea acordării statutului de candidat la Uniunea Europeană atât a Republicii Moldova, cât și Ucrainei. Un anunț în acest sens a fost făcut de șefa instituției, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă, îmbrăcată într-un sacou galben și o cămașă albastră - culorile drapelului Ucrainei.

O recomandare în acest sens pentru guvernele celor 27 de state membre ale UE a fost aprobată vineri, 17 iunie, în cadrul unei reuniuni prezidate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Recomandăm Consiliului să acorde Ucrainei și Republicii Moldova o perspectivă europeană și statut de țări candidate la UE”, a menționat von der Leyen.

În ceea ce privește cererea de aderarea depusă de Georgia, Comisia Europeană a îndemnat autoritățile Tbilisi să continue eforturile și recomandă Consiliului UE să ofere o perspectivă europeană.

Comisia Europeană a constatat că, în general, Ucraina este foarte avansată în atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; și-a continuat istoricul macroeconomic puternic, demonstrând o rezistență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, având în același timp nevoie să continue reformele economice structurale ambițioase; și sa apropiat treptat de elemente substanțiale ale acquis-ului UE în multe domenii.

Pe această bază, Comisia recomandă ca Ucraina să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara are o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar reformele economice cheie rămân de întreprins; țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

„Pe această bază, Comisia recomandă ca Republica Moldova să aibă perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat, în condițiile în care se fac pași într-o serie de domenii”, se menționează într-un comunicat oficial.

Comisia Europeană evaluează că Georgia are o fundație pentru a atinge stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților, chiar dacă evoluțiile recente au subminat progresul țării; a atins un grad bun de stabilitate macroeconomică și are un bilanț solid al politicii economice și un mediu de afaceri favorabil, dar sunt necesare reforme suplimentare pentru a îmbunătăți funcționarea economiei sale de piață. Și, în general, Georgia a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. Pe această bază, Comisia recomandă ca Georgiei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de candidat odată ce au fost abordate un număr de priorități.

„Ucraina, Moldova și Georgia împărtășesc aspirația puternică și legitimă de a adera la Uniunea Europeană. Astăzi, le transmitem un semnal clar de sprijin în aspirațiile lor, chiar dacă se confruntă cu circumstanțe dificile. Și facem acest lucru, rămânând ferm pe valorile și standardele noastre europene, stabilind calea pe care trebuie să o urmeze pentru a adera la UE. Avizele Comisiei marchează un punct de inflexiune în relațiile noastre. Într-adevăr, aceasta este o zi istorică pentru poporul din Ucraina, Moldova și Georgia. Confirmăm că aparțin, în timp util, Uniunii Europene. Următorii pași sunt acum în mâinile statelor noastre membre”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Pe baza avizelor Comisiei Europene, statele membre UE vor trebui acum să decidă în unanimitate cu privire la următorii pași.

Cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova în lumina Avizelor Comisiei vor fi discutate la următorul Consiliu European din 23 și 24 iunie.

„Între timp, UE rămâne angajată să continue să consolideze în continuare legăturile și să-și aprofundeze parteneriatul pentru a sprijini Ucraina, Moldova și Georgia, în conformitate cu acordurile noastre de asociere și cu zonele de liber schimb profunde și cuprinzătoare”, se mai menționează în comunicat.


Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cererea a fost semnată la câteva zile după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei la UE printr-o procedură specială.

Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media