LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 21. Armata ucraineană acuză forţele ruse că au atacat un convoi de civili care fugeau din Mariupol

16 martie 2022, 07:17 Ucraina 1252
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Astăzi, 16 martie, este a 21-a zi de când trupele Federației Ruse au invadat Ucraina. În timp ce negocierile dificile între delegația rusă și cea ucraineană au fost din nou amânate și urmează să fie reluate pe parcursul zilei, armata rusă a luat ostatici personalul și pacienții celui mai mare spital din Mariupol, care stau în continuare înghesuiți în subsolul clădirii fără mâncare și au nevoie nevoie de ajutor medical urgent.

În același timp, atacurile asupra capitalei Kiev s-au intensificat. Locuitorii orașului au fost supuși unei perioade marțiale de 35 de ore care a intrat în vigoare marți la 20.00 și se termină joi dimineață, la ora 7.00, însă asta nu i-a împiedicat pe primii miniștri ai Poloniei, Sloveniei și Cehiei să se deplaseze acolo cu trenul.

UPDATE 21:20. Ministerul rus al Apărării neagă că trupele sale au atacat în această după-amiază Teatrul Dramatic din Mariupol unde se adăposteau sute de civili. Și de această dată, partea rusă insistă că militanții ucraineni din Batalionul Azov ar fi minat clădirea.

UPDATE 21:00. Potrivit forțelor armate ucrainene, un convoi de civili care fugeau din Mariupol a fost lovit de rachetele armatei ruse. Într-o postare pe Facebook, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că civilii fugeau spre orașul Zaporojie, la peste 200 km la nord-est de Mariupol.

În jurul orei 13:3, aceștia au fost atacați de un sistem de rachete cu lansare multiplă BM-21 Grad, iar rapoartele inițiale sugerează că unii civili au fost uciși, a precizat armata ucraineană. Autorităţile locale din Zaporojie anunţă că cel puțin cinci persoane au fost rănite, inclusiv un copil care se află în stare gravă.

UPDATE 19:50. Explozie puternică în Mariupol. Presa din regiune scrie că trupele ruse au aruncat o bombă în centrul orașului care a lovit în clădirea Teatrului Dramatic, unde se ascundeau sute de localnici.

„Astăzi, trupele ruse au distrus intenționat și cinic un teatru de teatru din inima Mariupolului. Un avion a aruncat o bombă asupra unei clădiri în care se ascundeau sute de civili mariupoleni. Este încă imposibil de evaluat amploarea acestui act teribil și inuman, deoarece bombardarea zonelor rezidențiale continuă în oraș”, se arată în comunicatul emis de serviciul de presă al Consiliului Local Mariupol.

UPDATE 19:20. Delegațiile Ucrainei și Rusiei au făcut progrese semnificative și au elaborat un plan pentru a pune capăt ostilităților din Ucraina. Planul de acțiuni este format din 15 puncte, informează cotidianul Financial Times, care citează surse anonime, apropiate de procesul de negocieri.

UPDATE 18:30. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a salutat ordinul Curții Internaționale de Justiție (CIJ) prin care cere Rusiei să înceteze războiul din Ucraina. „Ucraina a obținut o victorie deplină în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei.

Ordinul este obligatoriu în conformitate cu dreptul internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia”, a transmis preşedintele Zelenski.


UPDATE 17:30. Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina, anunță ministrul Afacerilor Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Șeful diplomației de la Kiev a menționat că decizia Curții de la Haga este exact ceea ce a cerut Ucraina și că este un „act de dreptate” pentru poporul ucrainean.

UPDATE 16:50. Cel puțin 10 persoane care stăteau la coadă pentru a cumpăra pâine au fost ucise de forțele ruse care au bombardat, miercuri, orașul Cernihov, din nordul Ucrainei, potrivit șefului administrației regionale, Veaceslav Chaus.

UPDATE 16:34. Vladimir Putin, într-o declarație video înregistrată: „Operațiunea din Ucraina se desfășoară cu succes, strict cum a fost planificată. Remarc faptul că Ucraina, susținută de SUA și alte țări, se pregătea intens pentru un astfel de scenariu de luptă. (...) Apariția trupelor ruse sub Kiev sau alte orașe ucrainene nu este legată de intenția de a ocupa țara. Nu avem un astfel de obiectiv. Am vorbit asta în declarația pe care am făcut-o pe 24 februarie”.

UPDATE 15:44. Consiliul de miniștri ai Consiliului Europei a decis să excludă de astăzi Rusia din organizație. Imediat după această decizie, steagul Rusiei din fața sediului Organizației din Strasbourg, care numără 47 de țări europene, a fost scos.


UPDATE 15:38. Liderul ucrainean s-a adresat direct președintelui american Joe Biden în discursul său în fața Congresului, cerându-i să fie „liderul păcii”. „Nu văd niciun sens în viață dacă nu se vor opri vărsările de sânge. Și aceasta este principala mea problemă ca lider al poporului și ca lider al națiunii mele. Mă adresez președintelui Biden - tu ești liderul unei națiuni, al marei tale națiuni. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii", a spus Zelenskiy în engleză, încheindu-și discursul.

UPDATE 15:33. Discursul istoric rostit de Zelenskiy vine în timp ce Statele Unite sunt supuse unor presiuni din partea Ucrainei pentru a oferi mai multă asistență militară țării aflate în conflict, în timp ce ripostează împotriva atacului Rusiei. Președintele Ucrainei a rostit adrese similare parlamentelor din Marea Britanie și Canada.

UPDATE 15:26. Vladimir Zelenskiy a prezintat un grafic în care a arătat luptele din Ucraina și atacurile forțelor ruse, ca parte a discursului său către Congresul SUA. Totodată, Zelensky a cerut Statelor Unite să „facă mai mult” în „cea mai întunecată perioadă” pentru țara sa. „În cea mai neagră perioadă pentru țara noastră, pentru întreaga Europă, vă fac apel să faceți mai mult. Sunt necesare noi pachete de sancțiuni, în mod constant, în fiecare săptămână până când militarii ruși nu se vor opri. Sunt necesare restricții pentru toți asupra cărora acest regim nedrept se bazează”, s-a adresat Zelenskiy către Congres. Președintele Ucrainei a spus că SUA ar trebui să sancționeze toți politicienii ruși „care rămân în birourile lor și nu întrerup relațiile cu cei care sunt împotriva Ucrainei”.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy s-a adresat în format online Congresului SUA pe 16 martie

UPDATE 15:24. La finalul discursului, Zelenskiy a fost aplaudat în picioare de întreaga componență a Congresului SUA.


UPDATE 15:15. „Rusia ne-a atacat nu doar pe noi, nu doar pământul nostru, nu doar orașele noastre. A pornit o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, a valorilor umane de bază”, a declarat Vladimir Zelenskiy.

„A aruncat cu tancuri și avioane împotriva libertății noastre, împotriva dreptului nostru de a trăi liber în propria noastră țară. Împotriva dorinței noastre de fericire, împotriva visului nostru național, la fel ca aceleași vise pe care le aveți voi, americanii”, a mai adăugat liderul de la Kiev.

UPDATE 15:11. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy rostește un discurs, în format online, membrilor Camerei și Senatului SUA. Liderul de la Kiev a primit ovații în picioare din partea parlamentarilor Statelor Unite înaintea discursului său virtual.

Zelenski și-a deschis discursul în fața Congresului, lăudând curajul poporului ucrainean și spunând că „destinul” țării sale este decis chiar acum pe fondul invaziei Rusiei. Capitala Kiev este „supusă rachetelor și atacurilor aeriene din partea trupelor ruse în fiecare zi, dar nu renunță, a spus Zelenskiy. El a spus că țara sa se află „în cel mai rău război de la al Doilea Război Mondial”.

„Am onoarea să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoși și iubitori de libertate, care de opt ani rezistă agresiunii ruse”, a spus el. „Cei care își oferă cei mai buni fii și fiice pentru a opri această invazie rusă la scară largă”. În acest moment, se decide destinul țării noastre. Destinul poporului nostru unde ucrainenii vor fi liberi, dacă își vor putea păstra democrația. Rusia ne-a atacat nu doar pe noi, nu doar pământul nostru, nu doar pe noi. orașe, a intrat într-o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, a valorilor umane de bază”, a spus președintele Ucrainei.

UPDATE 15:10. Un nou miting în Berdeansk, al doilea port ucrainean la Marea Azov, dar care este ocupat de trupele ruse. Locuitorii orașului continuă să iasă în stradă, scandând lozinci pro-ucrainene. Berdeansk are ceva mai mult de 100 de mii de locuitori și se află la doar 84 de kilometri de Mariupol, orașul încercuit total de armata rusă, dar care continuă să reziste.

UPDATE 15:08. Primarul și viceprimarul orașulului ucrainean Skadovsk, din regiunea Herson, Ucraina, ar fi fost răpiți de militarii ruși. Despre aceasta a anunțat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, pe canalul său de Twitter, făcând apel la comunitatea internațională de a interveni.

UPDATE 14:56. Statul Major al Armatei Ucrainene a oferit raportul obișnuit al zilei despre situația de pe frontul de luptă. În general, luptele continuă în toate zonele fierbinți din Nordul Ucrainei, Est și Sud, însă fără schimbări majore. Pe de altă parte, Armata ucraineană anunță că 4 localități din regiunea Odesa, 3 dintre care se află în sudul Basarabiei au fost supuse unor atacuri de pe mare, fără a oferi alte detalii. Este vorba despre localitățile Lebedivka, Sanjeika, Zatoca și Bilenke.

UPDATE 13:45. Președintele Ucrainei a venit cu un nou mesaj video. Vladimir Zelenskiy a vorbit de această dată despre crimele pe care Rusia le face în Ucraina și pentru care va răspunde. Câteva idei principale:

- Pe Rusia o așteaptă tribunalul internațional. Pentru fiecare act terorist împotriva Ucrainei, agresorul va plăti

- În Ucraina activează deja un grup de anchetă internațională care împreună cu partea ucraineană adună dovezi ele crimelor de război săvârșite de ocupanții ruși

- Trupele ruse au comis distrugeri de sute de ori mai mari decât cele suferite de Donbass în 8 ani. Cel mai mult au avut de suferit tocmai regiunile care se învecinează cu republicile separatiste, cu Rusia, dar și cele din sudul Ucrainei.

- Dușmanul suferă pierderi uriașe - sunt deja mai mult de 14 mii de soldați uciși. Adunăm toată tehnica militară pe care ocupanții o lasă și o folosim în apărare

- 8 ani în urmă, Rusia a realizat acel referendum fake în Crimea. Dacă omenirea ar fi reacționat adecvat, atunci astăzi nu am mai fi avut un astfel de război în Ucraina. Acest rău s-a născut odată cu ocuparea Crimeei.

- De astăzi, în fiecare zi, la 9 dimineață, toată Ucraina va ține un minut de reculegere pentru toți ucrainenii care și-au dat viața pentru Ucraina.


UPDATE 12:42. Negociatorul ucrainean, Mikhaylo Podoleak a venit cu o reacție la declarațiile omologilor săi ruși care spuneau că se discută despre un model austriac sau suedez de neutralitate. Podoleak afirmă că nu poate fi discutat decât un model ucrainean care să presupună garanții de securitate ferme și rigide pentru Ucraina.

„Ce înseamnă acest lucru? În primul rând, garanții absolute de securitate. Care să funcționeze, nu să fie doar declarative sau „a la Budapesta”. Asta înseamnă că semnatarii garanțiilor nu stau într-o parte în caz că Ucraina este atacată, așa cum se întâmplă acum. Dar se implică activ de partea Ucrainei și oferă oficial tot suportul militar necesar. Doi, Ucraina nu mai vrea să depindă de anumite formalități birocratice care permit sau nu închiderea și securizarea spațiului său aerian de exemplu de rachetele de croazieră. Avem nevoie de garanții directe și clare că cerul va fi imediat închis în cazul unui atac. Adaug de la mine că Ucraina nu a fost niciodată un stat militarist care să fi atacat sau să fi planificat atacuri asupra vecinilor săi. Iată de ce astăzi, Ucraina își dorește cu adevărat o uniune solidă de aliați și de un set formalizat în scris de garanții sigure și ferme”, a scris Podoleak pe pagina sa de Telegram.

UPDATE 11:47. Consilierul prezidențial ucrainean, Oleksiy Arestovici a prezentat situația generală militară din Ucraina la ziua de azi. Astfel, Arestovici a confirmat cel puțin 7 contraofensive ale armatei ucrainene care s-ar fi încheiat cu succes. De asemenea, au fost distruse cel puțin 3 avioane și un elicopter rus, dar și mai multe rachete. „Dușmanul a răspuns cu rachete Iskander provocând pagube materiale. Două treimi din aceste ținte lovesc obiete de infrastructură civilă și cel mai probabil acest lucru se face intenționat.

Situația generală, în cele mai fierbinți regiuni, a rămas în linii mari aceeași și „nu are nicio șansă să se schimbe”. Potrivit lui Arestovici, Rusia și-a epuizat forțele, nu mai are rezerve și încearcă să le suplinească prin mercenari străini. Principalele forțe ruse sunt îndreptate în zona de operațiuni speciale (sud-estul Ucrainei), iar în Izium (regiunea Harkov) și Nicolaev suferă pierderi importante.

UPDATE 11:16. Despre negocierile Ucraina-Rusia din partea liderului negociatorilor ruși, consilierul lui Putin, Vladimir Medinski. Despre progrese: „Este vorba despre păstrarea și dezvoltarea statutului de neutralitate al Ucrainei, demilitarizare, se discută un complex important de întrebări ce țin de mărimea armatei ucrainene. Ucraina propune modelul suedez și austriac de neutralitate și demilitarizare”

Medinschi afirmă însă că nu sunt deloc progrese pe alte subiecte, în special cele ce țin de Crimeea și Donbass: „Pentru noi, principala întrebare este cea despre statutul Crimeei și a Donbassului. Sunt o altă serie de întrebări ce țin de partea umanitară, denazificare și statutul limbii ruse”.

UPDATE 10:35. Unul din negociatorii ucraineni, consilierul prezidențial Mikhaylo Podoleak spune că situația părților de la negocieri s-a schimbat radical după ce armata ucraineană a trecut la contra-ofensivă. În același timp, Podoleak observă că tit mai mulți jurnaliști ucraineni părăsesc televiziunile de stat ruse, iar liderii ruși caută cu disperare aliați și soldați care să vină să lupte în Ucraina.


UPDATE 10.30. Comandamentul Trupelor de aviație ale Ucrainei anunță că în această dimineață au reușit să intercepteze și să distrugă 2 avioane rusești SU-30cm. Aparatele au căzut în mare, iar piloții care s-au catapultat au ajuns și ei în Marea Neagră.


UPDATE 09:55. Datele actualizate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei privind pierderile armatei ruse la ziua de azi, 16 martie 2022, arată pierderi masive de oameni și tehnică ale armatei ruse timp de o zi:

📌 oameni – peste 13800 (+300);
📌 tancuri – 430 (+26);
📌 vehicule blindate – 1 375 (+96);
📌 sisteme de artilerie – 190 (+40);
📌 sisteme de lansare de rachete multiple – 70 (+6);
📌 sisteme de apărare aeriană – 43 (+7);
📌 avioane – 84 (+3);
📌 elicoptere – 108 (+13);
📌 vehicule militare – 819 (+179);
📌 nave (bărci) – 3;
📌 cisterne – 60;
📌Drone – 11 (+3).

UPDATE: 9:30. Trupele ucrainene au publicat de ieri o poză cu un militar rus cu epoleți de general care a fost nimicit în Mariupol, dar care însă nu avea asupra sa niciun act de identitate. Cunoscutul jurnalist de război ucrainean Iuri Butusov a anunțat astăzi că este vorba despre general-maiorul Oleg Miteaev. Potrivit lui Butusov, este vorba despre unul dintre cei mai talentați și importanți conducători de armată ruși. Era comandantul brigăzii 150 motorizate a Armatei ruse și cel care conducea operațiunea de ocupare a orașului port, Mariupol. Anterior, Oleg Miteaev s-a remarcat în cadrul operațiunilor militare ruse din Siria. Butusov spune că cel mai probabil informația pe care o deține este adevărată, de vreme ce de 24 de ore, armata rusă nu dezminte această pierdere. Dacă se adeverește, atunci este cel de-al 4-lea general pe care Rusia îl pierde în acest război. Un număr extrem de mare pentru orice operațiune militară. De exemplu, armata SUA a pierdut în ultimii 50 de ani 2 generali în lupte. Iar în această perioadă a desfășurat operațiuni de anvergură cel puțin în Irak, Afganistan sau Siria.

UPDATE 08:30. Kiev: În timp ce forțele ruse au lansat luni și marți atacuri asupra Irpin și Guta-Mezhyhirksa, zone situate în afara capitalei, nu au întreprins nicio acțiune mai amplă împotriva capitalei ucrainene în ultimele 24 de ore.

Mariupol: Forțele ruse continuă să atace orașul din sudul Ucrainei dinspre est și vest.

Harkov: Forțele ruse se confruntă cu un deficit de muniție în încercarea lor de a încercui acest oraș din nord-est. Regiunea Herson: Rusia a pretins în mod fals că are controlul asupra acestei regiuni marți, dar nu a făcut niciun avans nici către Zoporojie, nici către Mikolaev – orașele cheie.

Regiunea Herson: Rusia a pretins în mod fals că are controlul asupra acestei regiuni marți, dar nu a făcut niciun avans nici către Zoporojie, nici către Nikolaev – orașele cheie.

UPDATE 07:20. Senatul Statelor Unite a adoptat marţi, 15 martie, în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, ceea ce încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 07:00. Mai multe explozii s-au auzit marți noapte în suburbiile Kievului, în timp ce sirenele de raid aerian au răsunat din nou în capitala Ucrainei. Spre primele ore ale dimineții, sirenele de raid aerian au răsunat nu doar în Kiev, ci și în Liov, Ivano-Frnakivsk, Odesa și Dnipro.

Cât de mult au avansat trupele ruse pe teritoriul Ucrainei:


Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie și 15 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media