Reacția magistratei Olesea Țurcan la perchezițiile efectuate de PA: „Este o acțiune procesuală ilegală”

31 martie 2022, 14:29 Politică 201
Olesea Țurcan.  Sursa: agora.md

Judecătoarea Olesea Țurcan, care se află în acest moment în afara țării, a venit cu o reacție la perchezițiile de la biroul său din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, subliniind că aceasta „este o acțiune procesuală ilegală, iar probele sunt nule”.

„Percheziția efectuată în biroul de serviciu în care nu mă aflu, deoarece sunt suspendată din funcție și în lipsa avocaților mei, care la fel nu au fost contactați, este o acțiune procesuală ilegală, iar „probele” desigur că sunt nule”, a declarat Olesea Țurcan pentru Replica Media.

Magistrata susține că nu a fost contactată nici măcar telefonic de către organul de urmărire penală, că nu i-a fost adusă la cunoștința ordonanța organului de urmărire și nici încheierea judecătorului de instrucție.

„Sunt plecată temporar peste hotare cu copilul, plecarea a fost anterior planificată. Prin urmare, este o minciună și un fals, că ma eschivez de la urmărirea penală. Totodată, scopul percheziției nu se justifică în acest caz, iar ilegalitățile procedurale care continuă sunt fără precedent”, a subliniat Țurcan.

Amintim că procurorii anticorupție efectuează percheziții la biroul unei magistrate din cadrul Judecătoriei Chișinău, vizată într-o cauză penală, pornită în temeiul săvârșirii infracțiunii de pronunțare cu bună-știință de către judecător a unei încheieri contrare legii (art.307 alin.(1) din Codul penal).

La 25 martie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat acceptul la una dintre solicitările depuse de șeful interimar al Procuraturii Generale, Dumitru Robu, privind pornirea urmăririi penale și efectuarea percheziției în privința unui judecător.

„Nu m-au surprins acțiunile CSM-ului, era cunoscută poziția încă de când și-au prelungit ilegal mandatele. S-a făcut așa cum s-a promis, o răzbunare din partea unei instituții invalide, pentru Adunarea Generală Extraordinară din 2019, în privința căreia am avut o poziție critică”, a susținut Țurcan într-un mesaj.

Magistrata Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, Olesea Țurcan, este cunoscută publicului din cauza deciziilor sale controversate în dosarul companiei de asigurări Moldasig. Mai exact, în februarie 2021, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a constatat că judecătoarea Țurcan a comis abateri disciplinare în acest dosar.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat și anterior pe numele acesteia acordul CSM pentru efectuarea urmăririi penale, percheziționarea, reținerea și arestarea acesteia. Membrii CSM au admis cererea și au transmis-o Inspecției Judiciare din cadrul Consiliului pentru examinare.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media