Mai mulți politicieni europeni cer ca Vladimir Zelenskiy și poporul ucrainean să primească Premiul Nobel pentru Pace

19 martie 2022, 11:23 Lifestyle 254
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: captură video/Vladimir Zelenskiy via Facebook

Mai mulţi oameni politici din mai multe ţări europene, inclusiv din România, au cerut într-o scrisoare deschisă ca preşedintelui Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, şi poporului ucrainean să le fie decernat Premiul Nobel pentru Pace, transmite Digi24.

Semnatarii scrisorii, datată 11 martie, potrivit Euractiv, au solicitat Comitetului Nobel din Norvegia să prelungească până la 30 martie termenul pentru nominalizările la premiul din acest an, care s-a încheiat oficial la 31 ianuarie, invocând „evenimente istorice fără precedent", mai exact, războiul pornit de Rusia în Ucraina.

„Lumea este tulburată de imaginile războiului care sosesc din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum cu frică, locuinţele şi vieţile lor sunt ameninţate de bombardamente şi de o armată invadatoare. Suntem martorii curajului oamenilor din Ucraina în faţa acestui război declarat de Rusia”, se menţionează în scrisoare.

„Ucrainenii curajoși luptă pentru a-și păstra democrația și dreptul la autoguvernare. De la curajul președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii.

În prezent și în întreaga lume, oamenii care trăiesc în democrație își pun toți aceeași întrebare: Ce putem face pentru a sprijini poporul Ucrainei? Credem că acum este momentul să le arătăm poporului Ucrainei că lumea este de partea lor. Prin urmare, vă solicităm să luați în considerare redeschiderea și, totodată, extinderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea președintelui Zelenskiy și a poporului Ucrainei la acest premiu.

Deși suntem conștienți că aceasta este o abatere de la procedura clasică, credem că această abatere este justificată de situația actuală fără precedent. Este datoria noastră democratică să luptăm în fața autoritarismului și să sprijinim un popor care luptă pentru democrație și dreptul său la autoguvernare”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată până în prezent de 36 de oameni politici, majoritatea olandezi, dar pe ea figurează şi politicieni din ţări precum Regatul Unit, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România şi Slovacia.

În 2021, premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”. Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, „a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile”.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media