LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 47. Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc cu procurorul Curții Penale Internaționale pentru a discuta despre investigarea atrocităților ruse din Ucraina

11 aprilie 2022, 07:12 Ucraina 473
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

În Ucraina se desfășoară a 47-a zi de război, agresiune militară declanșată de Rusia împotriva statului ucrainean. În toată această perioadă mii de civili au fost uciși, inclusiv 513 copii au avut de suferit. Totodată, alți peste 1.000 de copii s-au născut în Ucraina de la invazia rusă. Bilanțul morților în urma atacului din gara Kramatorsk a crescut la 57 de persoane și 109 de persoane rănite.

În timpul ocupației asupra centralei nucleare de la Cernobîl, trupele ruse au furat și avariat 133 de surse de radiații ionizante cu o radioactivitate de aproximativ 7 milioane de Becquerel, care poate fi comparată cu 700 kg de deșeuri radioactive cu radiații beta și gamma.

Ucraina a interzis toate importurile din Rusia. Totodată, autoritățile ucrainene au cerut şi altor state să urmeze acest exemplu şi să impună sancţiuni economice mai dure regimului de la Moscova.

Vladimir Putin planifică să se întâlnească cu Alexandr Lukașenko, marți, 12 aprilie. Despre o întâlnire între președintele ucrainean și președintele rus, consilierul prezidențial al președintelui Ucrainei, Mihail Podoliak, a declarat că întrevederea între acești doi lideri de stat ar putea avea loc doar după confruntarea majoră care se preconizează în regiunea Donbas.

UPDATE 21:48. Uniunea Europeană și-a reluat astăzi, 11 aprilie, prezenţa diplomatică la Kiev, după ce a mutat-o temporar în Polonia după invadarea Ucrainei de către Rusia.

UPDATE 20:51. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit luni pe cancelarul austriac Karl Nehammer, primul lider occidental care efectuează o vizită la Moscova de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina. Întâlnirea a durat 75 de minute, potrivit CNN.

UPDATE 17:15. Croația a expulzat 24 de angajați ai ambasadei Rusiei la Zagreb din cauza „agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei și a numeroaselor crime de război care au fost comise” până în prezent, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Croației.

UPDATE 16:55. Miniștrii de externe ai UE se întâlnesc cu procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan pentru a discuta despre investigarea atrocităților ruse din Ucraina, anunță ministrul de externe leton Edgars Rinkevics într-o postare pe Twetter. Potrivit acestuia, Letonia sprijină investigația procurorului și a alocat 100.000 de euro pentru activitatea biroului său. „Cei vinovați de infracțiuni grave ar trebui aduși în fața justiției”, a declarat Edgars Rinkevics.


UPDATE 16:50. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy anunță că în următoarele zile se va duce o bătălie decisivă în regiunea Donețk unde Armata rusă își adună toate forțele disponibile.

„Nu știm exact câte tehnică va fi, dar înțelegem că va fi de câteva ori mai multă decât până acum. Vedem cum adună militari, tehnică în estul și sudul Ucrainei. Vedem practic toate coridoarele de unde va veni inemicul. Ne dăm seama ce vrea să facă și înțelegem că de viteza cu care vom fi ajutați, în primul rând de SUA, de viteza cu care vor reuși să ne transmită arme, vă spun sincer depinde dacă vom rezista sau nu”, a declarat liderul de la Kiev într-un interviu oferit postului de televiziune american CBS.


UPDATE 16:48. Întâlnirea dintre cancelarul austriac Karl Nehammer și președintele rus Vladimir Putin este în desfășurare la Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Nehammer, Etienne Berchtold, pentru CNN.


UPDATE 16:18. O echipă de jurnaliști de la „60 minutes” s-au întâlnit cu președintele ucrainean la centrul de comandă din Kiev, acolo unde el și ceilalți comandanți și oficiali lucrează în continuu. Zelenskiy le-a făcut un tur în buncărul în care se adăpostește de când Rusia a atacat prima dată Ucraina.

În imagini se vede o încăpere unde sunt improvizate mai multe paturi, direct pe podea, acolo unde, cel mai probabil, se odihnesc soldații săi. Zelenskiy a dezvăluit că se simte în siguranță și că a reușit să găsească o cale să lucreze chiar și în aceste condiții vitrege. Intrarea în clădire nu este filmată, însă drumul străbătut de Zelenskiy și jurnaliști este filmat. În videoclip, alături de președintele Ucrainei stau întotdeauna câțiva soldați și holurile imobilului sunt pline de oameni înarmați.

La un moment dat, pe pereți se pot vedea desene și diverse afișe.


UPDATE 15:30. Tiraspolul a negat că pe teritoriul său ar putea să fie organizate provocări care ar duce la ostilități militare cu trupele ucrainene după ce Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, luni dimineață, posibilitatea unor provocări în stânga Nistrului.

„Pe teritoriul republicii moldovenești nistrene nu se efectuează pregătiri militare sau măsuri speciale, care să amenințe Ucraina vecină. O analiză obiectivă a situației nu oferă niciun motiv să ne îndoim de invariabilitatea unei asemenea poziții a statului transnistrean”, se menționează într-un comunicat al așa-numitului minister de externe de la Tiraspol.


UPDATE 15:00. În timp ce Finlanda și Suedia iau în considerare aderarea la NATO, Kremlinul susține că extinderea alianței nu va aduce mai multă stabilitate în Europa.

„Am spus în repetate rânduri că alianța în sine este mai mult un instrument de confruntare. Aceasta nu este o alianță care oferă pace și stabilitate, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


UPDATE 14:32. Forțele armate germane, Bundeswehr, pregătesc primul zbor de evacuare care va transporta civili ucraineni răniți de la începutul invaziei ruse, a declarat luni un purtător de cuvânt pentru CNN. Un Airbus A310 MedEvac special al Forțelor Aeriene a plecat luni de la aerodromul militar Köln-Wahn către orașul Rzeszow din sud-estul Poloniei, la aproximativ 90 km de granița cu Ucraina.

Avionul va aduce copii și adulți în Germania pentru tratament, a precizat Bundeswehr. Soldații ucraineni răniți fuseseră aduși în Germania în trecut prin alte mijloace de transport.

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 4.232 de victime civile în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei în țară, dintre care 1.793 de morți și 2.439 de răniți la 9 aprilie, potrivit datelor publicate duminică.


UPDATE 13:30. Într-o actualizare economică a regiunii, Banca Mondială susține că economia Ucrainei este de așteptat să scadă cu aproximativ 45,1% în acest an, „deși amploarea contracției va depinde de durata și intensitatea războiului”, scrie CNN.

Anna Bjerde, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală, a declarat că „magnitudinea crizei umanitare declanșate de război este uluitoare. Invazia rusă dă o lovitură masivă economiei Ucrainei și a provocat daune enorme infrastructurii. Ucraina are nevoie imediat de sprijin financiar masiv, deoarece se luptă să-și mențină economia în funcțiune, iar guvernul candidează pentru a sprijini cetățenii ucraineni care suferă și se confruntă cu o situație extremă”.

Banca Mondială estimează că economia Rusiei se va contracta cu 11,2% în 2022, după sancțiuni dure.


UPDATE 13:19. Boris Johnson și-a început călătoria la Kiev în cel mai mare secret. El a sosit sâmbătă în capitala Ucrainei fără ca mass-media mondială să-și dea seama că se afla acolo până când au apărut primele imagini cu el plimbându-se pe străzi împreună cu cu președintele Vladimir Zelenskiy.

Abia după ce s-a întors în Marea Britanie, un purtător de cuvânt de la Downing Street a confirmat că a zburat în Polonia și apoi a călătorit cu trenul pe căile ferate ucrainene, transmite The Guardian.

Într-un videoclip publicat de serviciul feroviar ucrainean, premierul Boris Johnson a transmia un mesaj lucrătorilor din transport pentru curajul lor, înainte de a se opri pentru a se fotografia cu ei într-un vagon.

„Am înțeles că sunteți numiți oamenii de fier... Cred că reflectă și spiritul Ucrainei în a face față agresiunii îngrozitoare pe care o vedem. Noi, în Marea Britanie, suntem solidari cu voi”, le-a spus Boris Johnson.

Johnson a fost „disperat” să viziteze Kievul timp de câteva săptămâni și a făcut-o la doar o zi după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell, au fost în Ucraina.


UPDATE 12:50. Un grup de jandarmi francezi au sosit luni, 11 aprilie, la Lviv, Ucraina, pentru a investiga alături de polițiștii ucraineni crimele de război comise în localitățile din regiunea Kiev. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Franței în Ucraina, Etienne de Poncins.

„Sunt mândru să primesc la Lviv detașamentul de jandarmi care au venit să-și ajute camarazii ucraineni în investigarea crimelor de război comise în suburbiile Kievului. Franța este prima țară care a oferit un astfel de ajutor. Mâine vor fi la serviciu.”, a scris diplomatul francez pe contul său de Twitter.


UPDATE 12:32. Alexei Arestovici, consilier prezidențial ucrainean de securitate, spune că războiul din Ucraina va dura până cel puțin în 2035. În cadrul unei emisiuni cu avocatul Mark Feighin, Arestovici spune că situația Ucrainei este una similară cu cea a Israelului, doar că la altă scară.

Până în 2035, vor avea loc confruntări locale o dată la 2-3 ani și bătălii de anvergură la 5-7 ani. Consilierul Președinției ucrainene spune că este gata pentru un astfel de scenariu și că toate rudele sale sunt acum în Kiev și vor rămâne în Ucraina în orice situație.

„Cui nu-i place, sunt țări mai călduroase, gen Spania și nu au decât să plece acolo”, a încheiat Arestovici.


UPDATE 12:30. Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, spune că Rusia vrea să cucerească Kievul, o ofensivă urmând să fie declanșată nu numai asupra orașului-port Mariupol, ci și asupra capitalei ucrainene și a altor orașe ale țării, relatează BBC.

Ramzan Kadîrov spune că a primit un ordin de la Putin să cucerească în primul rând regiunile Donețk și Luhansk și după aceea Kiev și toate celelalte orașe.

„Va avea loc o ofensivă, nu numai asupra lui Mariupol, ci și în alte locuri, orașe și sate. Luhansk și Donețk – vom elibera complet în primul rând și apoi vom lua Kievul și toate celelalte orașe. Vă asigur că nici un pas nu va fi făcut înapoi”, a spus liderul cecen într-o înregistrare video.


UPDATE 12:03. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy prezice că trupele ruse vor trece la operațiuni mai mari în estul Ucrainei, menționând că „săptămânile următoare nu vor fi mai puțin tensionate”. Totodată, liderul de la Kiev susține că Rusia a pierdut contactul cu realitatea, atunci când acuză Ucraina pentru acţiunile comise de trupele ruse, inclusiv crimele de la Bucha, gara din Kramatorsk şi „fiecare oraş distrus”.

„Săptămâna curentă va fi la fel de importantă. Va fi la fel de intensă și chiar mai responsabilă.Trupele ruse vor trece la operațiuni și mai mari în estul Ucrainei. Vor folosi și mai multe rachete și bombe aeriene împotriva noastră. Dar ne pregătim pentru acțiunile lor. Vom răspunde”, a spus Zelensky.

El a subliniat că autoritățile vor fi și mai active în furnizarea de arme.


UPDATE 11:30. Société Générale își încetează activitățile bancare și de asigurări din Rusia și anunță semnarea unui acord de vânzare a întregii sale participații la Rosbank, precum și a filialelor sale de asigurări din Rusia către Interros Capital.

Cu acest acord, ajuns după câteva săptămâni de muncă intensă, Grupul se va retrage într-o manieră eficientă și ordonată din Rusia, urmând să respecte procedurile contractuale.


UPDATE 11:28. O gară din estul Ucrainei a fost lovită de bombardamentele rusești, a declarat luni președintele companiei de căi ferate de stat din Ucraina, fără a furniza o locație anume. „Aseară, o altă gară din estul Ucrainei a fost bombardată de trupele ruse”, a declarat președintele Alexandr Kamyshin, transmite CNN.

„Ei continuă să lovească în infrastructura feroviară. Nu există victime nici în rândul civililor, nici în rândul lucrătorilor feroviari”, a declarat Kamyshin, adăugând că cinci locomotive au fost avariate, precum și șine și linii electrice.


UPDATE 11:08. În Ucraina, pe 11 aprilie, nouă coridoare umanitare au fost convenite pentru evacuarea persoanelor din așezările afectate de agresiunea armată rusă, în regiunile Zaporojie, Luhansk și Donețk. Acest lucru a fost relatat de viceprim-ministra, ministra reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Irina Vereșciuk.

 • de la Mariupol la Zaporojie se va crea evacuarea cu transportul propriu;
 • de la Berdiansk la Zaporojie se va putea evacua cu transportul propriu. La punctul de control din orașul Vasylivka autobuzele trimise din centrul regional așteaptă permis;
 • se va deschide un coridor de la Tokmak la Zaporojie pentru transport propriu. În plus, autobuzele care pleacă din Zaporojie așteaptă să treacă la punctul de control din Vasylivka. Locul de întâlnire este strada Shevchenka nr. 5;
 • s-a convenit un coridor pentru transport propriu din orașul Energodar spre Zaporojie. De asemenea, autobuzele din Zaporojie așteaptă să treacă la punctul de control din Vasylivka. Autoritățile locale vor anunța locul de ridicare a mașinilor.

Următoarele coridoare umanitare au fost deschise în regiunea Luhansk:

 • din orașul Severodonetsk până în orașul Bakhmut. Locul de întâlnire este Bulevardul Khimikiv 28;
 • de la Lîsîceansk la Bakhmut. Loc de întâlnire - GTV (RTI), sfert de 40 de ani de Victorie, st. Saussure, 324;
 • din orașul Popasna până în orașul Bakhmut. Locul de întâlnire - st. Pervomaiskaya, 42;
 • de la Rubijne la Bakhmut și de la Gorsky la Bakhmut. Locul de colectare - st. Gagarin, 13.

„Toate rutele coridoarelor umanitare din regiunea Luhansk vor funcționa în caz de încetare a focului din partea forțelor de ocupație ruse”, a punctat Irina Vereșciuk.


UPDATE 10:52. Legătura dintre capitala Ucrainei și suburbiile din nord-vest, Irpin, Bucha sau Hostomel a fost reluată în întregime. Asta după ce, a fost creat un drum de ocolire a podului peste râul Irpen distrus în timpul ocupației ruse a localităților. Imaginile cu locuitorii suburbiilor care fug de război au făcut înconjorul planetei.


UPDATE 10:50. Cea mai recentă ofensivă a Rusiei în regiunea Donbas de est a început, a declarat luni Vadim Denysenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, avertizând că Rusia continuă să adune forțe acolo.

„Trebuie să înțelegem că nu va fi repetarea zilei de 24 februarie, când au început primele lovituri aeriene și explozii și am spus: „Războiul a început”. Marea ofensivă de facto a început deja”.

Oficialii ucraineni și occidentali au declarat în ultimele zile că au observat mișcarea trupelor ruse în Donbas, în urma unor eșecuri majore pentru Moscova, în încercarea de a lua Kievul.

„Rușii își acumulează forțele. Ei continuă să-și redistribuie trupele și echipamentele în regiunile Donețk și Lugansk. Da, încă nu există bătălii majore despre care se discută atât de mult în ultimele zile. Dar, în general, am putea spune că ofensiva a început deja”, a declarat Denysenko.

Tot el a remarcat exploziile peste noapte în regiunea Dnipropetrovsk și a spus că bombardamentele de la Harkiv, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, au continuat și ele.

Serghei Gaidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk a Ucrainei, a declarat că autoritățile ucrainene organizează o „evacuare sporită” în Donbas, adăugând că mai multe trenuri de evacuare din Luhansk și Donețk sunt programate pentru 11 aprilie.


UPDATE 10:47. De la începutul invaziei ruse pe teritoriul țării vecine au decedat 183 de copii, iar 342 au fost răniți în Ucraina, anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei.

În prezent, conform datelor stabilite oficial, cei mai afectați copii sunt în regiunea Kiev - 98, Donețk - 110, Harkiv - 76, Cernihiv - 54, Nikolaiv - 40, Luhansk - 35, Zaporojie - 22, Herson - 29, Kiev - 16, Sumî - 16, Jitomir - 15.


UPDATE 10:17. Războiul din Ucraina a declanșat una dintre crizele umanitare și deplasări cu cea mai rapidă creștere de până acum. Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), în decurs de șase săptămâni, peste 4,3 milioane de refugiați au fugit din țară, în timp ce alte 7,1 milioane sunt strămutate în interior.


UPDATE 09:45. Regruparea forțelor militare ruse va exacerba o situație deja gravă pentru civilii prinși în zonele de luptă din estul Ucrainei, a declarat un parlamentara din Ucraina Maria Mezentseva. Într-un interviu pentru CNN, deputata a menționat că prezența rusă în apropiere de Harkiv – aproape de granița cu Rusia – împreună cu dificultățile organizațiilor de evacuare „reprezintă o amenințare umanitară suplimentară pentru orașele mici situate lângă Harkov la care nu putem ajunge”.

Accesul în orașele din afara Harkiv este blocat, a spus ea, și a cerut Rusiei să deschidă mai multe coridoare cu treceri sigure.

Forțele ruse permit unele evacuări ale civililor, a spus Mezentseva, dar aceștia sunt adesea redirecționați către teritoriile ocupate de ruși, Belarus sau Rusia însăși.

„Înțelegem că este o simplă încălcare a drepturilor omului”, a declarat deputata.

„O persoană care te-a atacat, te invită să mergi cu ea sau, să zicem, să te muți în Rusia. Este absolut inacceptabil. Mai mult, ei privează cu forța oamenii de identitatea lor, pașapoarte și nu le lasă de ales”, a punctat Maria Mezentseva.


UPDATE 09:23. Armata ucraineană a distrus un depozit cu muniție al ocupanților ruși lângă Novoaidar, localitate aflată sub control rus din regiunea Luhansk. Anunțul a fost făcut de șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serghei Gaidai.

„Ceea ce răspândesc rușii despre sursele lor separatiste, că Forțele Armate au tras asupra sectorului locativ este o minciună! Și avem o mică victorie: a ars timp de 2,5 ore, ceea ce ar putea să ne omoare poporul de astăzi”, a declarat Gaidai.


UPDATE 09:18. Forțele Armate ale Ucrainei anunță pierderile suferite de trupele ruse de până în prezent:

 • personal - aproximativ 19.500 de oameni;
 • tancuri - 725 de unități;
 • vehicule blindate de luptă - 1.923 de unități;
 • sisteme de artilerie - 347 de unități;
 • MLRS - 111 unități;
 • mijloace de apărare aeriană - 55 de unități;
 • aeronave - 154 de unități;
 • elicoptere - 137 de unități;
 • echipamente auto - 1387 de unități;
 • nave / bărci - 7 unități;
 • rezervoare de combustibil - 76;
 • nivel operațional și tactic UAV - 119;
 • echipament special - 25;
 • lansatoare OTRK / TRK - 4.UPDATE 08:50. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei avertizează astăzi, 11 aprilie, că Federația Rusă poate comite provocări în regiunea transnistreană pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva Republicii Moldova, potrivit informației operative de la ora 06:00 cu privire la invazia rusă pe teritoriul statului ucrainean.


UPDATE 08:16. Peste 4,5 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, în 24 februarie, majoritatea trecând granițele în țările vecine, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), citat de UNIAN.


UPDATE 07:40. Ministerul Apărării al Ucrainei anunță în această dimineață, 11 aprilie, că armata rusă a preluat controlul temporar asupra orașului Berdeansk din regiunea Zaporojie.


UPDATE 07:05. Explozii extrem de puternice au fost surprinse în imagini în apropiere de Nikolaev. Oamenii spun că sunt cele mai puternice deflagrații la care au asistat de la începutul războiului.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie și 10 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media