Kremlinul interzice negarea „misiunii umanitare a URSS” în Europa de Est după al II-lea Război Mondial

5 aprilie 2022, 16:13 Rusia 398
Duma de Stat a Rusiei.  Sursa: tvrmolodva.md

Negarea „misiunii umanitare a URSS în Europa de Est” va fi ilegală în Rusia. Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a adoptat în a doua lectură un proiect de lege care interzice „asocierea publică” a URSS cu Germania nazistă și o serie de alte „aprecieri” similare pe teme istorice, transmite agenția de presă rusă Interfax.

Noul articol introdus în Codul contravențiilor administrative interzice „identificarea publică a obiectivelor, deciziilor și acțiunilor conducerii URSS, comandamentului și personalului militar al URSS cu scopurile, deciziile și acțiunile conducerii Germaniei naziste, comandamentul și personalul militar al Germaniei naziste și al țărilor Axei europene în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, de asemenea, interzice negarea rolului decisiv al poporului sovietic în înfrângerea Germaniei naziste și misiunea umanitară a URSS în eliberarea țărilor Europei”.

Astfel, potrivit noului proiect de lege, persoanele fizice care vor admite asemenea „încălcări” riscă amenzi de la 1 000 la 2 000 de ruble, pentru funcționari - de la 2 000 la 4 000 de ruble, pentru persoanele juridice - de la 10 000 la 50 000 de ruble. În cazul persoanelor fizice instanța poate decide și arestul.

Pentru o „infracțiune” repetată, amenzile cresc: pentru persoane fizice - 2 500-5 000 de ruble, pentru funcționari - 5.000-20.000 de ruble, pentru persoane juridice - 50.000-100.000 de ruble. Totodată, termenul maxim de arest administrativ rămâne de 15 zile, funcționarii se pot confrunta cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică de la șase luni până la un an, persoane juridice - suspendarea activității până la 90 de zile.

Anterior, la 4 martie, Duma de Stat a adoptat amendamente la Codul Penal care care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea falsurilor” despre armata rusă sau despre ceea ce autoritățile de la Kremlin numesc evenimentele din Ucraina drept „operațiunea militară” pentru „eliberarea”, „denazificarea” și „dezarmarea” Ucrainei.

După aceasta, Roskomnadzor a decis la începutul lunii martie să blocheze accesul la site-urile media independente din Rusia, întărindu-şi astfel controlul asupra informaţiei. Canalele TV rusești active prezintă invazia din Ucraina ca pe o măsură necesară de autoapărare, îndreptată exclusiv împotriva armatei ucrainene și neagă orice atac asupra civililor ucraineni.

De asemenea, oficialii ruși nu folosesc cuvântul „război” sau „invazie” și au interzis presei să folosească aceste cuvinte în contextul evenimentelor din Ucraina.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media