Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova cere Parlamentului și Președinției adoptarea legii lustrației: Nu este o lege a răzbunării, ci o reparație morală a societății noastre

7 septembrie 2021, 20:11 Politică 88
Uniunea Scriitorilor.  Sursa: deschide.md

Consiliul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova cere Parlamentului și Preșidenției adoptarea legii lustrației. Potrivit unei scrisori adresate acestor două instituții, Consiliul Uniunii Scriitorilor salută și sprijină programul de reforme și de eradicare a corupției, cursul de integrare europeană, anunțate de guvernarea Partidul Acțiune și Solidaritate. În spiritul acestor schimbări fundamentale, Consiliul Uniunii Scriitorilor consideră necesară adoptarea unei legi a lustrației, așa cum au făcut toate țările din fostul lagăr socialist care au aderat la Uniunea Europeană.

Potrivit Consiliului Uniunii Scriitorilor, în lipsa unei legi a lustrației, eficiența reformelor ar putea avea de suferit, iar cursul european periclitat, ținând cont de contextul geopolitic de confruntare între est și vest, de războiul hibrid pe care îl poartă moștenitoarea URSS cu vecinii său pentru restabilirea sferei sale de influență.

Votând Legea Lustrației, România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Bulgaria „s-au putut debarasa de trecutul lor comunist și au reușit să se integreze în Uniunea Europeană”.

„În istoria noastră recentă există destule momente care ridică semne de întrebare privitor la loialitatea unor responsabili, dacă nu cumva unii dintre ei au lucrat și mai lucrează pentru interesele unui alt stat, sabotând cursul european al Republicii Moldova. E vorba despre războiul moldo-rus de pe Nistru, în 1992, despre evenimentele din 7 aprilie 2009, când a fost nimicită Declarația de Independență, și chiar despre furtul miliardului din sistemul bancar, compromițând imaginea Republicii Moldova în lume. Cine sunt persoanele care au trădat interesele patriei lor? Până și lupta cu corupția pare a fi o fantasmă atâta timp cât LEGEA LUSTRAȚIEI nu a fost adoptată și promulgată, cât nu sunt identificați cei care au fost în serviciul KGB, inclusiv în funcția de poliție politică. Șantajabili, ei pot îndeplini comenzi străine, în detrimentul societății și al statului. Adoptarea legii lustrației a permis României să creeze DNA și să lupte în mod real cu marea corupție”, se arată în scrisoarea Consiliului Uniunii Scriitorilor.

Totodată, mai este menționat că adoptarea legii lustrației ar permite Republicii Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.

„Legea lustrației nu este o lege a răzbunării, ci o reparație morală a societății noastre. Vrem să ne cunoaștem nu doar eroii, ci și trădătorii. Pentru că atunci când nu-i știm aceștia se pot deghiza în patrioți, dar să lucreze contra interesului nostru național”, se menționeză în scrisoare.
Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media