Nouă persoane, cercetate pentru corupție cu permise de conducere. PA și CNA au făcut percheziții la domiciliile suspecților și la ASP

20 octombrie 2021, 12:35 Justiție 5612
CNA.  Sursa: cna.md

Mai multe persoane, între care un angajat și un fost angajat al Agenției Servicii Publice (ASP), au intrat în vizorul CNA și al procurorilor sub suspiciunea că ar fi aranjat o schemă de corupție pentru eliberarea frauduloasă a permiselor de conducere. Potrivit actului de sesizare, aceștia ar fi manipulat sistemul informațional, prin intermediul căruia se efectuau programările urgente și ar fi influențat membrii comisiilor de examene în vederea eliberării permiselor de conducere, contrar normelor legale.

Mai exact, în cadrul investigațiilor s-a stabilit că un grup de persoane, atât din cadrul ASP, cât și din afara instituției, dar care aveau conexiuni cu funcționari din interior, ar fi pus în aplicare o schemă infracțională, în urma căreia obțineau venituri ilegale. Astfel, pentru programarea urgentă a candidaților, precum și pentru susținerea probelor practice, membrii grupului ar fi încasat de la solicitanții de permise sume cuprinse între 350 și 500 de euro pentru fiecare caz.

Pe parcursul perioadei de documentare au fost identificate mai multe episoade de influențare a membrilor comisiei de examene, de programare urgentă a candidaților și de acceptare de mită pentru facilitarea procesului de eliberare a permiselor.

Dosarul, care cumulează cel puțin noup episoade, la această etapă a fost pornit pe fapte de corupere pasivă, trafic de influență, cumpărare de influență, dar și corupere activă.

În dimineața zilei de miercuri, 20 octombrie, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la domiciliile bănuiților și ridicat mai multe acte de la ASP. În cadrul acțiunilor de anchetă, au fost ridicate telefoane mobile și alți purtători de informație pentru a fi supuse verificărilor.

CNA menționează că cercetările au demarat la 19 martie 2021 și au inclus măsuri speciale de investigație și de urmărire penală, în scopul identificării întregului cerc de suspecți. În prezent, bănuiții sunt audiați de CNA în vederea obținerii explicațiilor pe marginea faptelor imputate. Sunt audiate atât persoane publice, cât și intermediari și persoane care au oferit mită pentru obținerea unor beneficii ilegale.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedepse cuprinse între 5 și 10 ani de închisoare.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informatii de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media