Ministrul Culturii, mesaj de condoleanţe după decesul pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu: „Va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a R. Moldova”

1 noiembrie 2021, 17:20 Cultură 410
Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu.  Sursa: Zdg.md

Ministrul Culturii și Cercetării, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj de condoleanțe după decesul celebrei pictorițe Valentina Rusu-Ciobanu. Acesta a menționat că Valentina Rusu-Ciobanu va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a Republicii Moldova ca o artistă de mare valoare și un imens talent. Totodată, ministrul a menționat la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei până pe 30 noiembrie va fi deschisă o expoziție cu picturile artistei.

„Cu profundă durere anunț că la doar câteva zile după ce a împlinit 101 ani, s-a stins din viață inegalabila pictoriță Valentina Rusu-Ciobanu, cea care și-a dedicat întreaga viață slujirii frumosului și adevăratului.

Valentina Rusu-Ciobanu va rămâne pentru totdeauna în istoria culturală a Republicii Moldova ca o artistă de mare valoare și un imens talent, care ne-a inspirat și ne va inspira prin destinul ei, prin demnitatea, curajul și dragostea cu care și-a valorificat talentul și ni l-a dăruit nouă, tuturor.

Exprim sincere condoleanțe familiei, fiului Lică Sainciuc și soției lui Irina Șleahu, dar și tuturor celor care au iubit-o.

Aduc aminte că la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei până pe 30 noiembrie va fi deschisă o expoziție cu picturile Valentinei Rusu-Ciobanu”, potrivit ministrului Sergiu Prodan.

Artista plastică Valentina Rusu-Ciobanu s-a stins din viață la 101 ani. Anunțul a fost făcut luni, 1 noiembrie, de către consiliera ministrului Culturii, Angela Brașoveanu, într-un mesaj publicat pe o rețea de socializare.

„De astăzi, fotoliul Artistei rămâne gol. Un mare gol rămâne și în pictura noastră națională. Drum lin, inegalabilă Valentina Rusu-Ciobanu, Vă mulțumim că ați ales sa trăiți aici acest veac”, a scris Angela Brașoveanu.

Recent artista a fost omagiată de către deputații din Parlamentul Republicii Moldova, cu ocazia aniversării a 101 ani.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la data de 28 octombrie 1920, în Chișinău. Artista și-a făcut studiile la Iași. Datorită creațiilor sale, Valentina Rusu-Ciobanu a primit, de-a lungul anilor, mai multe distincții, printre care Premiul Național al Republicii Moldova pentru Literatură, Artă și Arhitectură, titlul onorific de „Artist plastic al poporului” și „Ordinul Republicii”.

În iulie 2020, artista plastică din Republica Moldova, Valentina Rusu-Ciobanu, a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer de către preşedintele României, Klaus Iohannis.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media