LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 329. Zelenski, la forumul de la Davos: „Lumea trebuie să se miște mai repede decât Rusia”

18 ianuarie 2023, 08:05 Ucraina 311
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei continuă pentru a 329-a zi. Rusia își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea unei ofensive în direcția Bahmut. Trupele ruse continuă să ia cu asalt orașul, Bahmut, indiferent de pierderile lor, în timp ce forțele armate ale Ucrainei rezistă ofensivei armatei ruse în Soledar, spun oficialii forțelor armate ale Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dimtri Pescov, a declarat că președintele rus va ține un discurs pe 18 ianuarie. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, el ar putea folosi această ocazie pentru a declara un al doilea val de mobilizare.

Totodată, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că va face „schimbări majore” în forțele armate ale Rusiei între 2023 și 2026, după luni de eșecuri pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Ucraina este tot mai aproape de momentul în care va primi tancuri de luptă moderne de fabricație germană pentru a face față forțelor rusești. Premierul olandez Mark Rutte a anunțat că Țările de Jos, după Statele Unite și Germania, vor oferi Ucrainei un sistem modern de rachete antiaeriene Patriot.

UPDATE 22:15. Șeful administrației militare regionale Nikolaev, Vitali Kim, vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, a cerut comunității mondiale să furnizeze Ucrainei arme și muniții pentru a elibera întregul teritoriu al țării, a anunțat Administrația Regională de Stat Nikolaev.

Kim a participat onlin la discuții despre teritoriile eliberate ale proiectului „Ucraina is You” și a cerut comunității mondiale să dea Ucrainei arme și muniție pentru ca ucrainenii să poată elibera întregul teritoriu al țării de invadatorii ruși.

El a arătat publicului și un videoclip cu consecințele agresiunii ruse asupra regiunii Nikolaev.

„Acest război a luat viețile a 483 de civili din regiune, inclusiv 12 copii. Până în prezent, peste 8.000 de obiecte civile au fost avariate. Dar această cifră nu este definitivă, lucrările de documentare a consecințelor continuă. În total, poate fi mai mult de 10.000 de civili și peste 2.000 de obiecte de infrastructură critică”, a spus el.

De asemenea, șeful regiunii a spus că până la 11 noiembrie, regiunea Nikolaev a fost bombardată constant, din 280 de zile regiunea nu a fost bombardată doar 30 de zile.

Restabilirea afacerilor și a infrastructurii a devenit o prioritate de vârf pentru a readuce regiunea la normal, a spus Kim. Până la urmă, locuitorii din regiune nu au acum de lucru și nu au ce să-și câștige existența.


UPDATE 21:25. Ucraina își apără independența și valorile democratice pe câmpul de luptă, așa că, dacă lumea democratică dorește ca Ucraina să câștige, trebuie să îi ofere ceea ce are nevoie pentru a învinge agresiunea rusă - arme mai moderne și grele care vor oferi Ucrainei un avantaj pe câmpul de luptă, a declarat Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei discuții la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția, relatează un corespondent Ukrinform.

„Așa cum a spus președintele Zelenskiy, există o nevoie urgentă de aprovizionare cu arme și, în acest caz, timpul este esențial. Mesajul principal la Ramstein din partea Grupului de contact condus de SUA, cu participarea partenerilor noștri, trebuie să fie: mai mult sprijin pentru Ucraina, mai mult sprijin avansat, inclusiv arme grele, arme mai avansate. Pentru că este o luptă pentru valorile noastre. Aceasta este o luptă pentru democrație și trebuie să dovedim că democrația învinge tirania și opresiunea”, a subliniat liderul NATO.

Răspunzând la întrebarea deja tradițională despre posibilitatea aderării Ucrainei la NATO, Stoltenberg a remarcat că poziția NATO cu privire la această problemă rămâne neschimbată, iar aceasta înseamnă că Ucraina va fi membră a Alianței. În același timp, atenția principală a aliaților este acum concentrată pe a ajuta Ucraina să câștige acest război și să se păstreze ca țară europeană suverană, independentă și democratică. Din acest motiv, Aliații NATO și partenerii Alianței oferă Ucrainei asistență militară fără precedent.

„De aceea călătoresc în capitalele NATO și le încurajez să facă și mai mult. Salut anunţurile recente de mai multe vehicule blindate, sisteme de apărare aeriană mai avansate, recent din Canada cu 200 de vehicule blindate, din Polonia, desigur, din Statele Unite conducând toate aceste eforturi în cadrul Grupului de Sprijin de Contact al Ucrainei”, a spus oficialul NATO.

El a subliniat că este foarte important ca președintele Putin să nu câștige acest război. Ar fi o tragedie uriașă pentru ucraineni, dar ar fi foarte periculos pentru întreaga lume. Pentru că, cu o astfel de dezvoltare, liderii totalitari din întreaga lume, nu numai Putin, vor descoperi că își pot atinge obiectivele prin forța brută și încalcă dreptul internațional.

„Dacă dorim o soluție pașnică negociată pentru războiul din Ucraina, trebuie să oferim sprijin militar Ucrainei. Aceasta este singura cale. Armele sunt calea către pace. Poate părea un paradox, dar singura cale este să-l convingi pe Putin că nu va câștiga pe câmpul de luptă și că ar trebui să se așeze la masa negocierilor. Nimeni nu știe cum se va termina războiul. Dar știm că ceea ce se întâmplă la masa de negocieri depinde în întregime de puterea Ucrainei pe câmpul de luptă”, a spus Stoltenberg.


UPDATE 21:00. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut la Davos ca liderii lumii să continue să ajute Ucraina în contracararea agresiunii militare rusești, subliniind că de rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova.


UPDATE 20:35. SUA alocă 125 de milioane de dolari pentru repararea sistemului energetic ucrainean, scrie agenția Asociated Press, citând-o pe șefa Agenției USAID (Agenția pentru Dezvoltare Internațională), Samantha Power.

Potrivit acesteia, fondurile vor fi folosite pentru achiziționarea de echipamente pentru sistemele de alimentare cu apă și căldură ale orașelor ucrainene, turbine cu gaz, transformatoare și alte echipamente.

Samantha Power a subliniat că aceste fonduri vor fi alocate în plus față de suma de asistență acordată Ucrainei, care a fost aprobată de Congresul SUA în decembrie 2022.

Potrivit ultimelor date, după o serie de lovituri rusești asupra infrastructurii Ucrainei, țara nu poate genera decât aproximativ un sfert din cantitatea necesară de energie electrică. Cu toate acestea, scrie astăzi Ukrainskaia Pravda, Kievul și Odesa se pot întoarce de mâine de la întreruperile de curent de urgență la cele planificate, conform programului.


UPDATE 20:05. Vladimir Zelenskiy la Davos - despre cursul războiului:

„Războiul chiar încetinește iarna. Există circumstanțe clare și motive clare. Toată lumea obosește: natura, oamenii și, slavă Domnului, și dușmanul. Totul arată așa: bătălii aprige zilnice în estul statului nostru. Suntem fermi și de neclintit <...> Cât despre alte părți ale statului nostru, sud și nord, controlăm situația <...> Vedem că Rusia încearcă să meargă, să se întărească și să se pregătească pentru răzbunare. Credem că nu vor reuși, pentru că nu luptă împotriva Ucrainei, ci împotriva unei abordări civilizate a vieții”, citat de Ukrainskaya Pravda.


UPDATE 19:35. Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că se teme că Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina în câteva luni, adăugând că este crucial să se ofere sprijin suplimentar Kievului cu tancuri și rachete moderne, relatează Reuters.

„Ei (Rusia) sunt încă foarte puternici și ne temem că se pregătesc pentru o nouă ofensivă în câteva luni, așa că este crucial să se trimită sprijin suplimentar Ucrainei, în special tancuri moderne și rachete moderne”, a spus Duda la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial din Davos.


UPDATE 19:15. Președintele Ucrainei a ținut un discurs la forumul de la Davos și a cerut aliaților să nu întârzie furnizarea de arme.

„Tirania depășește democrația”, a spus Zelenskiy participanților la forum. „În timp ce lumea liberă se gândește, statul terorist continuă să ucidă”.

„Lumea a avut îndoieli în 2014, când Rusia a ocupat Crimeea fără ezitare. Lumea a avut îndoieli în 2022, când Rusia a declanșat un război. Astăzi - și mai mult niciodată - lumea nu ar trebui să se îndoiască. Când răul se întoarce, lumea trebuie să se miște mai repede decât Rusia (...) Avem nevoie de pași hotărâți și rapizi” a spus Zelenski în mesajul să video adresat la forumul de la Davos.

„În urmă cu zece ore, în apropierea Kievului s-a produs o tragedie. Un accident de elicopter a luat viața ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, a colegilor și a echipajului său, când elicopterul s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe. Paisprezece familii ucrainene au pierdut oameni dragi astăzi și pentru că e război, mulți își pierd oamenii dragi în fiecare zi”, a mai spus Zelenskiy, cerând participanților la forum un minut de reculegere în memoria morților.


UPDATE 18:40. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy și-a exprimat recunoștința Canadei pentru că a oferit Ucrainei 200 de vehicule blindate Senator, „de care armata ucraineană are mare nevoie”.

„În această zi dificilă pentru Ucraina, prietenii continuă să ne susțină. Mulțumim premierului Justin Trudeau și poporului Canadei pentru un alt pachet de asistență pentru apărare anunțat astăzi la Kiev de ministrul canadian al Apărării, Anita Anand. Armata ucraineană are nevoie de 200 de vehicule blindate Senator. acum mai mult ca oricând. Să mergem împreună spre victorie!” a transmis Zelenskiy pe Twitter.


UPDATE 18:25. O misiune permanentă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-a început activitatea la Centrala Nulceară Rivne; experți străini în securitate nucleară se vor afla la stație până la sfârșitul ostilităților din Ucraina, a anunțat miercuri serviciul de presă al RNPP de pe Facebook.

Sursa notează că echipa AIEA, condusă de directorul general al agenției Rafael Mariano Grossi, a sosit la stașie, formată din experți din 13 țări și însoțită de inspectorul-șef de stat pentru securitate nucleară și radiație al Ucrainei Oleg Korikov.

Misiunea va include doi experți în securitate nucleară de la RNPP. Aceștia vor monitoriza situația de la centrală, vor oferi suport tehnic și consiliere colegilor ucraineni și vor înregistra toate situațiile de urgență de la instalație.

Reprezentanții misiunii AIEA vor informa, de asemenea, agenția despre necesitatea unor acțiuni din partea partenerilor europeni care ar face imposibilă reducerea celor șapte principii fundamentale ale siguranței și securității nucleare din cauza războiului.

„În primul rând, vedem această misiune ca pe o oportunitate de a extinde asistența și sprijinul sub orice formă de care aveți nevoie pentru a îndeplini cerințele de securitate nucleară și de radiație. Vom monitoriza integritatea fizică a stației, funcționarea tuturor sistemelor, starea psihologică a personalului”, a spus Grossi.


UPDATE 18:00. Putin a amenințat cu pedepse pentru cei care „asupresc Biserica Ortodoxă Rusă” din Ucraina. Reprezentanții bisericii ucrainene au declarat că nu au cerut nimănui să-și asume protecție pentru asta

Adresându-se miercuri veteranilor și supraviețuitorilor blocadei din Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin a promis că cei care asupresc Biserica Ortodoxă din Ucraina nu vor scăpa de pedepse pentru acțiunile lor.

Totodată, a precizat că vorbește despre Biserica Ortodoxă Rusă, de care biserica din Ucraina a încercat cu sârguință să se detașeze în ultimele luni.

„Există mulți oameni în Ucraina care înțeleg ce se întâmplă și dau o evaluare corectă a faptelor. Mai ales după ce „conducătorii” actuali au început să facă cu populația civilă (cu recrearea așa-ziselor detașamente care au fost folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial), şi cu Biserica Ortodoxă Rusă. Toate acestea nu vor fi iertate. Nu am nicio îndoială”, a spus Putin, vorbind cu veteranii (citat de TASS).

Declarația lui Putin contrazice poziția Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), adoptată de la începutul invaziei ruse, care se ține la distanță maximă de Moscova, notează BBC.


UPDATE 17:45. Canada va trimite Ucrainei 200 de vehicule blindate, Letonia - sisteme de apărare aeriană și elicoptere, Polonia a pregătit 14 tancuri.

Ministra Apărării Naţionale a Canadei, Anita Anand, care a vizitat Kievul miercuri, a declarat că ţara sa intenţionează să transfere 200 de vehicule blindate Senator în Ucraina.

„Donația de astăzi a 200 de vehicule blindate demonstrează angajamentul nostru neclintit față de securitatea poporului ucrainean”, a spus Anand.

La Kiev, ea s-a întâlnit cu ministrul apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov și cu alți oficiali și, a spus ea, a discutat despre „cele mai stringente nevoi de securitate” ale Ucrainei.

O cerere pentru vehicule blindate Senator a venit de la Kiev cu ceva timp în urmă. Lotul furnizat este estimat la 90 de milioane de dolari.

Letonia și-a confirmat, de asemenea, disponibilitatea de a transfera în Ucraina sistemele de rachete antiaeriene Stinger, elicoptere, mitraliere și vehicule aeriene fără pilot.

„În viitorul apropiat, vom trimite noi transporturi de ajutor militar în Ucraina”, a declarat ministra letonă a apărării, Inara Murniece.

În plus, Letonia intenționează să crească intensitatea pregătirii armatei ucrainene de cel puțin două ori față de 2022.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara va trimite 14 tancuri Leopard de fabricație germană în Ucraina de îndată ce va primi acordul Berlinului.

Alte țări, în special Finlanda și Danemarca, așteaptă și ele deciziile Germaniei cu privire la furnizarea tancurilor Leopard.

Polonia speră că Aliații vor putea furniza Kievului un total de 100 de tancuri germane, scrie BBC.


UPDATE 17:10. Șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, va îndeplini temporar atribuțiile de ministru al Afacerilor Interne, după ce ministrul Denis Monastirski a decedat miercuri dimineața în accidentul aviatic de la Brovarî, împreună cu djunctul său Evgenii Enin și secretarul de stat al Ministerul Afacerilor Interne Iuri Lubkovici. Anunțul a fost făcut de premierul ucraninean Denis Șmihal.


UPDATE 16:37. Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei informează că, la ora 15:45, operațiunea de căutare și salvare a fost încheiată.

Astfel, din datele oficiale - 14 persoane au decedat, inclusiv un copil, deși anterior se vehicula cifra de 18 decese, între care 3 copii.


UPDATE 16:21. Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a criticat decizia guvernului britanic de a trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina.

„Britanicii au anunțat că vor furniza mai întâi tancuri. Din punct de vedere militar, nu pot califica acest lucru, acest lucru ar trebui făcut de specialiști, dar din punct de vedere politic, aceasta este fără îndoială o escaladare. Tancul este o armă ofensivă și până acum tot ce s-a spus că Ucrainei ar trebui să primească astfel de arme pentru a se apăra”, a declarat Andrei Kelin.


UPDATE 15:52. Șeful poliției naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, a fost numit ministru interimar de interne după ce Denis Monastirski a fost ucis împreună cu alți înalți oficiali și mai mulți copii într-un accident de elicopter într-o suburbie a Kievului în această dimineață.


UPDATE 15:46. Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei pentru a opri războiul din Donbas, reiese din discursul lui Vladimir Putin la o întâlnire cu veteranii ruși ai celui de-al Doilea Război Mondial și supraviețuitorii blocadei, desfășurată miercuri la Sankt Petersburg, transmite BBC.

„Tot ceea ce facem astăzi, inclusiv operațiunea militară specială, este o încercare de a opri acest război”, a spus președintele rus.

Potrivit acestuia, Ucraina a pornit pe calea tragediei încă din 2014, când ceea ce Putin a considerat că este o „lovitură de stat armată anticonstituțională” în țară.

El și-a reiterat afirmația că pământurile Donbas-ului sunt primordial rusești. Rusia s-a împăcat cu pierderea lor în favoarea Ucrainei, dar nu a putut să se împace cu încălcarea „propriului său popor” care locuiește acolo, le-a spus Putin veteranilor.

Putin și-a exprimat încă o dată acuzațiile nefondate despre modul în care autoritățile de la Kiev au început să extermine oameni doar pentru apartenența lor la cultura rusă și pentru că vor să vorbească rusă.


UPDATE 15:16. Reacții din întreaga lume parvin în legătură cu tragicul accident unde un elicopter ce aparține Serviciului de Stat de Urgență s-a prăbușit în regiunea Kiev, care s-a soldat cu decesul a cel puțin 18 persoane, inclusiv trei copii și conducerea Ministerului de Interne.


UPDATE 14:23. Mesajul postat de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, în urma prăbușirii elicopterului în apropiere de Kiev, care a luat viața a 18 persoane inclusiv trei copii și conducerea Ministerului de Interne.

„Toate serviciile lucrează la locul tragediei. Condoleanțe tuturor rudelor și prietenilor decedaților Denis, Evghenii, Iurii, echipa Ministerului Afacerilor Interne... adevărați patrioți ai Ucrainei. O memorie strălucitoare! Amintire strălucitoare pentru toți a căror viață a fost luată de această dimineață neagră!”, a menționat liderul de la Kiev.


UPDATE 13:50. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a descris prăbușirea de elicopter din această dimineață, care s-a soldat cu viața ministrului de interne, Denis Monastirski, și a mai multor copii, drept „o zi îngrozitoare pentru Ucraina”.

„Cea mai mare tragedie” de la accidentul din Brovarî „este moartea copiilor”, a scris Zelenska pe Twitter, adăugând: „Ei au încredere că noi, ca adulți, suntem capabili să-i protejăm. Gândurile mele sunt la familiile victimelor”.


UPDATE 12:49. Conducerea de vârf a Republicii Moldova - președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului Igor Grosu, a venit cu mesaje de condoleanțe în urma accidentului de elicopter de lângă Kiev, unde cel puțin 18 persoane au decedat, inclusiv copii, iar printre victime se înregistrează și ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei Denis Monastirski, primul său adjunct Evgheni Enin și secretarul de stat al Ministerului Afaceri interne Iurii Lubkovici.


UPDATE 12:21. Potrivit unui reprezentant al biroului președintelui Ucrainei, la bordul elicopterului care s-a prăbușit în Brovarî, lângă Kiev, se aflau nouă persoane.

Potrivit datelor preliminare, nu există supraviețuitori, a spus Kiril Timoșenko la un briefing. El a confirmat, de asemenea, că liderii Ministerului Afacerilor Interne din țară au murit în accident.

După cum a raportat mai devreme șeful Poliției Naționale a Ucrainei, printre morți s-au numărat ministrul Afacerilor Interne Denis Monastirski, adjunctul său Evgheni Enin și secretarul de stat Iurii Lubkovicii.

Potrivit lui Timoșenko, ei se îndreptau „spre unul dintre punctele fierbinți în care au loc ostilitățile”.

La această oră se cunosc 18 morți, inclusiv trei copii. 29 de persoane au fost rănite, inclusiv 15 copii.


UPDATE 11:55. Procurorul general al Ucrainei a spus că momentan nu este clar ce a cauzat prăbușirea elicopterului în regiunea Kiev, se iau în considerare tot felul de versiuni.

Ancheta preliminară, potrivit lui Andrei Kostin, este încredințată anchetatorilor Serviciului de Securitate al Ucrainei și se află sub controlul său personal.

Reprezentantul comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, la rândul său, a spus că va dura câteva săptămâni pentru a afla cauzele tragediei.

„Din păcate, cerul nu iartă greșelile, așa cum spun piloții, dar chiar este prea devreme să vorbim despre motive”, a spus Iuri Ignat la o emisiune. „Nu va fi peste una sau două zile”.


UPDATE 11:25. Kaja Kallas, prim-ministra Estoniei, a transmis condoleanțe în urma prăbușirii elicopterului din regiunea Kiev, care l-a ucis astăzi pe ministrul de interne al Ucrainei Denis Monastirski, menționând că este „încă o amintire tragică a prețului incredibil de mare pe care îl plătește Ucraina în timpul luptei pentru libertate împotriva Rusia”.


UPDATE 11:11. Agențiile de presă distribuie fotografii făcute la locul prăbușirii elicopterului în Brovarî, care, potrivit șefului Poliției Naționale, l-a ucis pe ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei Denis Monastirski, primul său adjunct Evgheni Enin și secretarul de stat al Ministerului Afaceri interne Iurii Lubkovici.

Sursa foto: Reuters


UPDATE 11:06. Numărul morților în accidentul de elicopter din Brovary, în care a decedat inclusiv ministrul de Interne și adjuncții săi, crește la 18. Alexei Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a declarat că trei copii se numără printre cei morți.

„Tragedie în BrovarÎ. Numărul victimelor a crescut. Începând cu ora 10:30 — 18 morți, inclusiv trei copii. Se cunosc aproximativ 29 de răniți, dintre care 15 copii. Victimelor se acordă toată asistența necesară. Toate serviciile de urgență sunt la fața locului”, a scris oficialul pe Telegram.


UPDATE 10:31. În orașul Brovarî din regiunea Kiev, miercuri dimineață, un elicopter s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe și a unei clădiri rezidențiale, a declarat Kiril Timoșenko, adjunct al șefului biroului președintelui Ucrainei, transmite BBC.

„În timpul tragediei, în grădiniță au fost copii și angajați ai instituției. În acest moment, toată lumea a fost evacuată. Sunt victime”, a precizat Timoșenko.

Canalul TV „Suspilne” cu referire la poliția din regiune relatează că un incendiu a izbucnit la locul în care s-a prăbușit elicopterul.

„La fața locului este în desfășurare o operațiune de salvare. Potrivit informațiilor preliminare, până în prezent, 17 persoane au murit, inclusiv 2 copii. În spitale sunt 22 de persoane, dintre care 10 copii”, a scris pe Telegram Kiril Timoșenko, adjunct al șefului biroului președintelui Ucrainei.UPDATE 10:00. Dmitri Jvițki, guvernatorul regiunii Sumî, și Maxim Kozițkii, guvernatorul regiunii Lviv, ambii au postat actualizări regulate de dimineață pe Telegram și amândoi spun că în regiunile lor noaptea a trecut fără ca niciun bombardament sau avertismente de raid aerian să intre în vigoare.


UPDATE 09:37. Corespondenta de la Politico la Bruxelles, Suzanne Lynch, a raportat de la Bruxelles că ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, a spus că se așteaptă ca Germania să aprobe trimiterea de tancuri în Ucraina la o întâlnire cheie a grupului de contact al apărării Ucrainei la baza aeriană Rammstein din Germania, vineri.


UPDATE 09:15. Mai multe persoane au fost arestate marţi, la Moscova, în timp ce încercau să depună flori în memoria celor cel puţin 45 de persoane ucise în atacul rusesc cu rachete asupra oraşului ucrainean Dnipro, potrivit unor activişti pentru drepturi civile. În total, au fost efectuate patru arestări în centrul capitalei Rusiei marţi seara.


UPDATE 08:55. Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat marți că Statele Unite sunt hotărâte să ofere Ucrainei ceea de ce are nevoie pentru a reuși pe câmpul de luptă.

„Pe măsură ce această agresiune a evoluat, la fel și asistența noastră acordată Ucrainei pentru a ne asigura că are ceea ce are nevoie pentru a contracara agresiunea”, a declarat Blinken la Washington, la o conferință de presă comună cu secretarul britanic de externe James Cleverley.

„Dacă vă uitați la traiectoria de la Stingers la Javelins și HIMAR, la vehiculele de luptă Bradley și bateriile de rachete Patriot, veți vedea că furnizăm în mod constant ceea de ce are nevoie Ucraina și o facem într-un mod în care să ne asigurăm că este în conformitate cu ce se întâmplă pe câmpul de luptă”, a spus Blinken.

El a subliniat că acordarea sprijinului american către Statele Unite a început cu câteva luni înainte de începerea agresiunii, când Washingtonul a văzut că „nori de furtună se adună peste Ucraina”.

Secretarul de stat american a lăudat Marea Britanie pentru disponibilitatea de a furniza tancuri Ucrainei.

„Salutăm angajamentul primului ministru în weekend de a trimite tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare în Ucraina – elemente care vor continua să îmbunătățească și să completeze ceea ce au oferit Statele Unite”, a spus Blinken.

„Trebuie să ne amintim că niciodată în memoria noastră Rusia nu a fost mai izolată, iar Alianța Atlantică mai unită. Dacă Putin se aștepta ca lumea să obosească de Ucraina și să-și piardă voința de a rezista ambițiilor sale, atunci aceasta a fost o altă amăgire colosală din partea lui.,” - a declarat ministrul britanic de externe la o conferință de presă.


UPDATE 08:40. Specialiști australieni vor participa la pregătirea armatei ucrainene în Marea Britanie.

Potrivit secretarului britanic al Apărării, Ben Wallace, un corp de militari din armata australiană va fi trimis în Marea Britanie pentru a antrena armata ucraineană.

Marea Britanie va antrena încă 20.000 de militari ucraineni în acest an, a promis Ben Wallace.


UPDATE 08:30. Statele Unite au rezervat stocuri de obuze de 155 mm din depozitele sale din Israel, destinate să sprijine operațiunile militare din regiunea Orientului Mijlociu. pentru a le furniza Ucrainei, a scris marți publicația The New York Times, citând oficiali americani și israelieni, relatează Ukrinform.

Pentagonul folosește stocul mare de muniție, despre care Israelul nu cunoaște prea multe, pentru a ajuta Ucraina să-și suplinească nevoia extremă de obuze de artilerie în războiul cu Rusia.

SUA au stocat muniție de artilerie în Israel pentru a putea fi utilizată în conflictele din Orientul Mijlociu. În același timp, SUA au acordat și Israelului permisiunea pentru a utiliza aceste bunuri în caz de urgență.

Acesta este unul dintre cele două canale alternative pentru furnizarea de obuze către Ucraina. Al doilea este din Coreea de Sud, notează publicația.

La început, Israelul nu a fost de acord cu furnizarea de arme de pe teritoriul său Ucrainei de teamă să nu strice relațiile cu Moscova, dar oficialii israelieni și americani au declarat deja că aproximativ jumătate din cele 300.000 de obuze destinate Ucrainei au fost deja trimise în Europa și vor fi livrate în cele din urmă pentru Forțele Armate ale Ucrainei prin Polonia.


UPDATE 08:15. Vladimir Putin ar putea anunța un al doilea val de mobilizare zilele acestea - posibil chiar miercuri. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Putin va ține miercuri un discurs la Sankt Petersburg, cu ocazia comemorării a 80 de ani de la ieșirea forțelor sovietice din asediul nazist al Leningradului, orașul natal al lui Putin.

Putin este adeptul folosirii unor date simbolice pentru a se adresa poporului rus, iar unii bloggeri ruși pro-război au afirmat că el va profita de această ocazie pentru a declara fie mobilizarea, fie trecerea la un război oficial cu Ucraina.

Serviciile secrete ucrainene și occidentale au avertizat, de asemenea, în repetate rânduri, cu privire la pregătirile de mobilizare ale lui Putin, ce ar putea avea loc la mijlocul lunii ianuarie, notează Institutul pentru Studiul Războiului.


UPDATE 08:00. ISW: Rusia va crea o armată pentru a lupta în războaie majore

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat o reformă militară de anvergură din 2023 până în 2026, ceea ce ar putea fi o pregătire pentru un război prelungit în Ucraina și pentru construirea rapidă a unei armate rusești mult mai puternice, notează Institutul American în analiza de marți.

În special, Șoigu a anunțat că Rusia va restabili districtele militare Moscova și Leningrad, va forma un nou corp de armată în Karelia, va forma noi grupări autosuficiente de trupe pe teritoriul ocupat al Ucrainei și 12 noi divizii mobile.

Acestea și alte reforme demonstrează intenția Rusiei de a reforma forțele armate ruse pentru un război convențional pe scară largă în general și nu doar pentru războiul actual împotriva Ucrainei, sugerează ISW.

Nu este clar dacă forțele armate ruse vor putea crește, așa cum a descris Shoigu, în termen de trei ani. Nominal, Rusia poate ridica noi diviziuni, dar rămâne neclar dacă va putea să le completeze până la puterea doctrinară în contextul războiului în curs.

Anterior, Shoigu făcuse deja declarații despre reformele militare rusești care nu au fost niciodată implementate, își amintește ISW.


UPDATE 07:40. Rusia își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea unei ofensive în direcția Bahmut. Forțele ruse efectuează operațiuni ofensive fără succes în direcția Avdiivka, se arată în raportul de dimineață al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În direcția Herson, invadatorii continuă să terorizeze populația civilă. Orașele Antonovka și Herson au fost atacate, sunt civili răniți.

Trupele ruse continuă să ia cu asalt direcția Bahmut, indiferent de pierderile lor. Forțele armate ale Ucrainei au învins din nou ofensiva invadatorilor de pe Soledar.

Invadatorii încearcă să ocolească Bahmutul dinspre sud și nord, realizând că nu vor putea lovi orașul „în frunte”. Potrivit comandantului adjunct al Legiunii Svoboda, locotenentul Vladimir Nazarenko, inamicul nu are timp să-și reînnoiască rezervele, se arată în comunicat.

Pierderile uriașe ale rușilor în aceste zone sunt evidențiate de numeroasele dovezi foto și video filmate de Forțele Armate ale Ucrainei. În special, recent o fotografie a unui câmp acoperit cu cadavrele soldaților ruși morți s-a răspândit pe internet, scrie UNIAN.


UPDATE 07:25. Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a spus că și-a schimbat părerea cu privire la intrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică și că acum consideră că această țară va trebui să fie acceptată în NATO în viitor, scrie BBC.

„Cred că aderarea Ucrainei la NATO va fi decizia corectă”, a spus Kissinger marți, vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos prin video-conferință.

În trecut, Henry Kissinger a susținut un statut neutru pentru Ucraina și a considerat că aceasta nu ar trebui să facă parte din alianțele militare.

„Ideea unei Ucraine neutre în condițiile actuale nu mai are sens”, a recunoscut Kissinger.

Henry Kissinger, acum în vârstă de 99 de ani, a cerut, de asemenea, un dialog cu Moscova pentru prevenirea războiului dintre Occident și Rusia și a susținut ca în viitor, după depășirea crizei, Moscova să aibă voie să revină la sistemul internațional.

La sfârșitul lunii mai a anului trecut, Kissinger a sugerat ca Kievul să accepte cu unele concesii teritoriale de dragul unui tratat de pace cu Rusia. Cu toate acestea, președintele ucrainean Zelenskiy a criticat propunerea fostului oficial american.


UPDATE 07:15. Printre cei 45 de morți în urma atacului asupra clădirii rezidențiale înalte din Dnipro de pe 14 ianuarie, se numără un băiețel de doar 11 luni, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, în mesajul său de marți seara.

„Operațiunea de salvare de la Dnipro s-a încheiat astăzi. 79 de persoane au fost rănite sau rănite în urma acestei lovituri rusești. Pe lista morților figurează 45 de ucraineni, inclusiv șase copii, inclusiv un băiețel care avea doar 11 luni", a spus Zelenskiy.

Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență (GSChS) a raportat că operațiunile de căutare și salvare la locul atacului cu rachete au fost finalizate pe 17 ianuarie, la ora 13:00. De sub dărâmături au fost salvate 39 de persoane, inclusiv șase copii; 45 de persoane au murit, inclusiv șase copii; 79 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii. Până la 20 de persoane rămân date dispărute, inclusiv copii. 15 cadavre ale morților nu au putut fi identificate.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie și 17 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media