UPDATE 21:50. Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat că țara sa nu are informații legate de riscuri la adresa securității Republicii Moldova, după ce directorul SIS, Alexandru Musteață, a vorbit în presă despre posibilele scenarii a extinerii invaziei ruse asupra Republica Moldova.
UPDATE 21:25. Armata îi cere lui Zelenskiy să înăsprească legea privind dezertarea.
Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zalujni, i-a cerut președintelui Vladimir Zelenskiy să înăsprească legea privind dezertarea și să semneze proiectul de lege relevant aprobat de Rada Supremă.
„Sunt nevoit să ridic o temă destul de dificilă – responsabilitatea sporită pentru abandonarea neautorizată a unei unități militare sau a locului de serviciu, dezertare, abandonarea neautorizată a câmpului de luptă sau refuzul folosirii armelor, neascultarea și neexecutarea ordinelor militare. modificări relevante în legislația adoptată de Rada Supremă a Ucrainei și îi cer președintelui să semneze legea. Opinia mea reflectă în mod clar poziția comandanților grupurilor și unităților militare care au cerut o soluție sistematică la acest set de probleme”, a scris Zalujni pe canalul său Telegram.
Pentru prima dată, serviciile de informații occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea cazurilor de dezertare în rândul armatei ucrainene în această vară. Atunci situația de pe front a fost deosebit de tensionată, deoarece armata rusă desfășura o ofensivă activă în estul țării.
UPDATE 20:50. Ucraina își întărește granița cu Belarus, pe fundalul unei posibile ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul acestei țări, a declarat viceministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Evgeni Yenin, într-un interviu acordat BBC.
„Construim linii defensive pe toată lungimea graniței cu Rusia și Belarus”, a spus Yenin, subliniind că acestea includ poziții de infanterie și artilerie și depozite de muniții.
Viceministrul a acordat un interviu BBC la scurt timp după un alt atac masiv cu drone rusești asupra Kievului, care a deteriorat grav infrastructura critică și a lăsat zone mari din Ucraina fără electricitate.
„Datorită sistemului nostru de apărare aeriană, am putut doborî până la 90% din dronele lansate de partea rusă”, a spus el, recunoscând în același timp că o parte din infrastructura energetică a capitalei a fost afectată semnificativ, iar inginerii energetici trebuie să lucreze non-stop pentru a restabili electricitatea.
„Facem tot posibilul pentru a ne proteja populația civilă, dar acest lucru este problematic atunci când nu există electricitate”, a subliniat Yenin.
UPDATE 20:35. Vladimir Putin a descris discuțiile ruso-belaruse de la Minsk drept „foarte productive” după întâlnirea sa cu Alexander Lukașenko, a informat presa de stat din Belarus.
Putin a insistat, adresându-se reporterilor la o conferință de presă comună cu omologul său din Belarus, că Rusia nu are niciun interes să „absoarbă” pe nimeni și că „dușmanii” nespecificați au vrut să oprească integrarea Rusiei cu Belarus.
Viitorul popoarelor belaruse și ruse „este determinat acum”, a spus președintele Lukașenko, citat de agenția de știri Belta, controlată de stat. El a adăugat:
„Astăzi putem afirma fără echivoc: împreună am reușit nu numai să supraviețuim, ci și să găsim oportunități pentru dezvoltarea economiilor noastre.
Lukașenko a mai spus că negocierile celor doi lideri cu delegații guvernamentale mai mari de la Minsk au fost productive și că au discutat „întreaga gamă de chestiuni referitoare la relațiile belaruso-ruse”, potrivit Belta.
UPDATE 19:55. Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, a avertizat că riscurile ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „ar putea crește în săptămânile următoare”, pe măsură ce la Kiev cresc temerile că Moscova face presiuni asupra aliatului său apropiat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei.
Declarațiile Svetlanei Tihanovskaia au venit în timp ce Vladimir Putin se afla în Belarus pentru discuții cu Alexandr Lukașenko, o întâlnire despre care președintele Belarus a spus că va acoperi „situația politico-militară” din regiune, precum și cooperarea economică.
Ucraina va monitoriza îndeaproape discuțiile. Săptămâna trecută, câțiva comandanți militari ucraineni au declarat că Rusia ar putea încerca o nouă ofensivă majoră în Ucraina din nord. Volodimir Zelenski a declarat duminică că Ucraina este pregătită pentru „toate scenariile de apărare posibile” împotriva Moscovei și a aliatului său.
Kievul are „dreptul să se pregătească” pentru ca Minskul să se alăture noii ofensive a Moscovei, deoarece probabilitatea „ar putea crește în săptămânile următoare”, a spus Tihanovskaia într-un interviu pentru Kyiv Post.
UPDATE19:25. Germania are „îngrijorări” cu privire la vizita lui Vladimir Putin în Belarus și dacă discuțiile dintre liderul rus și omologul său din Belarus, Alexandr Lukașenko, vor afecta rolul Minskului în războiul din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german, relatează The Guardian.
„Desigur, există îngrijorări cu privire la ceea ce ar putea implica această vizită: dacă rolul Belarusului în războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei se va schimba din nou sau va fi modificat”, a spus Steffen Hebestreit.
El a spus că există posibilitatea ca Belarus să intensifice ajutorul pentru armata rusă, dar a avertizat că este necesară așteptarea rezultatelor discuțiilor și să nu se tragă concluzii în avans.
UPDATE 19:10. Secretarul general al ONU: în 2023 este posibil să se încheie războiul
În viitorul apropiat, discuțiile de pace în Ucraina sunt cu greu posibile, a spus secretarul general al ONU, António Guterres. „Nu sunt optimist cu privire la posibilitatea unor negocieri de pace eficiente în viitorul apropiat. Cred că agresiunea militară va continua și cred că va trebui să așteptăm în continuare până când vor deveni posibile discuții de pace serioase”, a spus el într-o conferință de presă.
Potrivit lui Guterres, ONU se concentrează pe alte aspecte - îmbunătățirea eficienței tranzacției cu cereale și accelerarea schimbului de prizonieri.
În același timp, secretarul general al ONU consideră că în 2023 este posibil să se încheie războiul din Ucraina. „Când am spus că nu văd oportunități pentru negocieri de pace în viitorul apropiat, nu m-am referit la întregul 2023. Sper cu adevărat că în 2023 vom reuși să obținem pacea”, a spus Guterres.
UPDATE 18:40. Rusia a atenționat Grecia despre consecințele unor posibile livrări de armament Ucrainei. În cazul în care Grecia va livra Kievului sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusească, acest lucru va fo considerat o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova şi Atena şi orice echipament militar trimis în Ucraina va fi „urmărit şi distrus” de armata rusă, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zaharova, citată luni într-un comunicat oficial publicat pe site-ul ministerului.
UPDATE 18:05. Guvernul canadian a declarat luni că va începe procesul de confiscare a 26 de milioane de dolari de la Granite Capital Holdings Ltd, o companie deținută de oligarhul rus Roman Abramovici, relatează Reuters.
Oligarhii ruși sunt complici la „invazia ilegală și barbară a Ucrainei”, iar Canada „nu va fi un refugiu pentru câștigurile lor ilicite”, a declarat ministra canadiană de Finanțe Chrystia Freeland într-un comunicat.
UPDATE 17:35. De asemenea, premierul britanic Rishi Sunak a declarat că nu va avea loc niciun fel de negocieri până când Rusia se va retrage din teritoriile ocupate.
„Orice apel unilateral al Rusiei pentru încetarea focului ar fi total inutil în circumstanțele actuale”, a spus Rishi Sunak. Potrivit lui, un astfel de apel din Rusia ar fi mincinos.
„Rusia s-ar folosi de asta pentru a se regrupa, pentru a-și întări trupele și, până nu părăsesc teritoriile ocupate, nu pot și nu ar trebui să existe negocieri reale”, a continuat Sunak.
„Determinarea noastră colectivă este clară, am susținut și vom continua să sprijinim Ucraina. Și asta în primul rând pentru că securitatea lor este securitatea noastră”, a subliniat premierul britanic.
UPDATE 17:25. Rishi Sunak: anul viitor vom furniza Ucrainei nu mai puțin ajutor decât anul acesta
Premierul britanic Rishi Sunak, într-un discurs luni la Riga, a promis în 2023 să mențină sau să depășească volumul asistenței militare acordate Ucrainei, scrie BBC.
„Toți cei din jurul acestei mese suntem unii dintre cei mai apropiați prieteni și aliați ai Ucrainei. Până acum, am jucat un rol principal în sprijinirea lor și știu că vom continua să facem acest lucru. Și cred că ar trebui să luăm în considerare trei priorități atunci când ne gândim despre anul viitor. Cred că primul este să ne asigurăm că oferim mai multă asistență militară și că această asistență militară se dezvoltă în funcție de situația cu care ne confruntăm. Asta înseamnă mai multă apărare antiaeriană, asta înseamnă mai multă artilerie și asta înseamnă mai multe vehicule blindate. Din partea noastră, în Regatul Unit, ne-am angajat anul viitor să menținem sau să depășim ajutorul de 2,3 miliarde de lire sterline (aproximativ 2,8 miliarde de dolari) acordat în acest an și sper foarte mult și îi încurajez pe alții din jurul acestei mese să facă tot posibilul. pentru a continua sprijinul puternic.”, a spus prim-ministrul britanic.
La întâlnirea JEF de la Riga au participat liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letonia, Lituaniei, Țărilor de Jos, Suediei, Norvegiei și Regatului Unit.
UPDATE 16:57. Orice apel unilateral al Rusiei pentru încetarea focului ar fi „total inutil în circumstanțele actuale”, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, luni, la o întâlnire a liderilor țărilor Forței Expediționare Comune (JEF) la Riga.
Potrivit lui, un astfel de apel din Rusia ar fi fals.
„Rusia o folosește pentru a se regrupa, a-și întări trupele și, până nu părăsesc teritoriile ocupate, nu pot și nu ar trebui să existe negocieri reale”, a continuat Sunak.
„Determinarea noastră colectivă este clară, am susținut și vom continua să sprijinim Ucraina. Și asta în primul rând pentru că securitatea lor este securitatea noastră”, a subliniat premierul britanic.
UPDATE 16:19. Rishi Sunak a lăudat sprijinul acordat Ucrainei de către Forța Expediționară Comună a celor 10 țări ca fiind „încurajator” în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Letoniei.
Vorbind la începutul întrevederii lor bilaterale la încheierea summitului alianței de la Riga, premierul britanic i-a spus prim-ministrului Krisjanis Karins: „Cred că este foarte încurajator să avem un grup de parteneri și aliați care gândesc atât de asemănător la aceste întrebări incredibil de importante ale securității noastre conectate și apoi susțin acele sentimente cu acțiune atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei”.
UPDATE 15:39. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a respins sugestiile potrivit cărora Putin va merge la Minsk pentru a forța Belarus să ia parte direct la agresiunea împotriva Ucrainei.
„Se referă la aceasta (este necesar) ca o fabricație absolut stupidă”, a spus Peskov.
Peskov a numit speculația conform căreia Belarus încearcă să negocieze pentru cele mai favorabile condiții pentru importul de gaz rusesc în schimbul oricărei participări la război ca o manifestare a unei teorii a conspirației.
UPDATE 15:27. Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că încalcă siguranța nucleară lansând o dronă „kamikaze” peste o parte a unei centrale nucleare din regiunea Nikolaev, după miezul nopții. Într-un mesaj pe Telegram, Energoatom a spus că drona Shahed, fabricată iranian, a fost detectată luni dimineața deasupra centralei nucleare din Ucraina de Sud.
„Aceasta este o încălcare absolut inacceptabilă a securității nucleare și radiațiilor”, a menționat Energoatom.
Agenția a cerut comunității nucleare internaționale să protejeze site-urile atomice de riscurile războiului.
UPDATE14:30. După atacurile rusești de dimineață asupra Kievului, utilitățile publice au reușit deja să reia lucrările majorității centralelor termice, a anunțat primarul capitalei Ucrainei, Vitali Kliciko. Aproximativ 3% dintre locuitorii din Kiev rămân fără încălzire. Sistemul de alimentare cu apă al Capitalei funcţionează normal, a adăugat primarul.
Referindu-se la Ukrenergo, Kliciko a reamintit că din cauza bombardamentelor rusești, situația din sectorul energetic este dificilă, motiv pentru care întreruperile de curent de urgență și de urgență continuă. Districtele Obolonsky, Podolsky și Desnyansky suferă cel mai mult din cauza lipsei de electricitate în Kiev.
În noaptea de 19 decembrie - în această zi Ucraina sărbătorește ziua Sfântului Nicolae - la Kiev au fost efectuate lovituri cu drone. S-a raportat că infrastructura vitală a orașului a fost deteriorată.
Forțele aeriene ucrainene susțin că au doborât 30 din 35 de drone kamikaze lansate de Rusia.
UPDATE 13:56. Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteață, susține că Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru TVR Moldova. Oficialul a menționat că punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie un pic mai târziu, martie, aprilie.
Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, care vor fi intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Musteață pentru TVR Moldova.
UPDATE 13:16. Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale au doborât patru rachete HARM produse din SUA peste regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, în interval de 24 de ore, a informat agenția de presă de stat TASS.
O persoană a murit și mai multe au fost rănite de bombardamentele ucrainene din regiune duminică dimineața, a declarat guvernatorul regiunii pentru Reuters.
UPDATE 12:44. Ministerul Apărării din Belarus a declarat luni că a finalizat o serie de inspecții ale pregătirii militare a forțelor sale armate, cu câteva ore înaintea vizitei la Minsk a cel mai important aliat al Belarusului, președintele rus Vladimir Putin.
Săptămâni de manevre și inspecții militare au stârnit temeri la Kiev că Belarus, care a acționat ca un punct de trecere pentru ca Rusia să-și lanseze invazia Ucrainei în februarie, s-ar putea pregăti să își asume din nou un rol mai activ în conflict, a raportat Reuters.
UPDATE 12:17. Cartierul urban Șebekinsky din regiunea Belgorod a fost bombardat de Ucraina, mii de oameni au rămas fără alimentare cu energie, transmite guvernatorul Veaceslav Gladkov.
„Ca urmare a bombardării Forțelor Armate ale Ucrainei, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în cartierul urban Șebekinsky. Aproximativ 14.000 de locuitori rămân fără electricitate. Echipele de urgență încep să se reconecteze la sursele de alimentare de rezervă”, a scris șeful regiunii pe canalul său Telegram.
UPDATE 12:10. Rishi Sunak a aterizat în capitala Letoniei, unde se întâlnește cu aliații din nordul Europei pentru a discuta despre combaterea agresiunii ruse.
Premierul Marii Britanii a aterizat în Riga înzăpezită la ora locală 11:20. El îi va îndemna pe colegii lideri ai Forței Expediționare Comune să rămână ferm în sprijinul lor pentru Ucraina, după ce a anunțat un nou pachet de artilerie major pentru națiunea sfâșiată de război.
El își va continua turneul zburând în Estonia luni mai târziu, unde se va întâlni cu trupele britanice și va semna un nou parteneriat tehnologic.
UPDATE 11:46. Atacul rusesc cu drona a provocat luni daune „destul de grave” în regiunea Kiev, iar trei zone din regiune au rămas fără alimentare cu energie, a declarat guvernatorul Alexei Kuleba.
Rusia a dezlănțuit 35 de drone „kamikaze” asupra Ucrainei luni la primele ore ale zilei, în timp ce mulți oameni dormeau, lovind infrastructura critică din Kiev și din jurul capitalei, în al treilea atac aerian al Moscovei asupra capitalei ucrainene în șase zile.
UPDATE 11:05. Țările Uniunii Europene vor trebui să ajungă luni la un compromis privind limitarea prețului gazului, iar cea mai recentă propunere depusă pe masă oferă o bază bună pentru a face acest lucru, a declarat ministra malteză a energiei, Miriam Dalli, transmite The Guardian.
„Ceea ce propune Președinția este un pas foarte bun în direcția corectă”, a spus Dalli înainte de a intra într-o întâlnire a miniștrilor energiei din UE.
„Demonstrează, de asemenea, dorința de a ajunge la un compromis astăzi. Sunt convinsă că astăzi vom ajunge la compromisuri, cred că voință este. Astăzi este timpul crizei”, a adăugat ea.
UPDATE 10:43. Garda Națională a Ucrainei a anunțat că într-o săptămână a găsit 24 de suspecți de „complicitate cu Forțele Armate ale Ucrainei” în regiunile Ucrainei Herson și Zaporojie ocupate de ruși. Moscova consideră aceste teritorii parte a Rusiei.
Ce este mai exact complicitate, departamentul nu a explicat. Dar ei au spus că au confiscat, printre altele, arme automate, lansatoare de grenade, explozibili și muniții.
În raportul de dimineață al Forțelor Armate ale Ucrainei, se observă astăzi că căutările populației continuă în teritoriile regiunilor Donețk și Zaporojie ocupate temporar de ruși. O atenție deosebită în timpul căutărilor este acordată telefoanelor mobile.
UPDATE 10:08. Serviciul Vamal informează că, din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană, sunt cu activitatea sistată următoarele puncte de trecere a frontierei: Ceadâr Lunga - Novîe Traianî, Mirnoe-Tabaki, Basarabeasca-Serpniovoe, Unguri-Bronița.
„Menționăm, conform informațiilor parvenite din partea colegilor ucraineni întreruperea periodică a energiei electrice este rezultatul defecțiunilor tehnice înregistrate în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei”, menționează SV.
UPDATE 09:43. Armata ucraineană anunță propriile calcule aproximate despre pierderile zilnice ale forțelor ruse, din prima zi a invaziei și până în prezent:
personal - au fost lichidate circa 98.800 (+520) persoane,
tancuri ‒ 2.988 (+1) unități,
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.969 (+6) unități,
sisteme de artilerie – 1.953 (+5) unități,
RSZV / MLRS – 410 (+0) unități,
sisteme de război antiaeriene ‒ 212 (+1) unități,
aeronave – 281 (+0) unități,
elicoptere – 264 (+0) unități,
Nivel operațional-tactic UAV – 1.657 (+8),
rachete de croazieră ‒ 653 (+0),
nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,
vehicule și rezervoare de combustibil – 4.592 (+13) unități,
echipament special ‒ 175 (+1).
UPDATE 09:37. Trupele ruse care au fost mutate în Belarus în octombrie pentru a face parte dintr-o formațiune regională vor desfășura exerciții tactice de batalion, a informat luni agenția de știri rusă Interfax, citând ministerul rus al apărării.
„Evaluarea finală a capacității de luptă și a pregătirii de luptă a unităților va fi dată de comandament în etapa finală de coordonare – după ce au fost efectuate exercițiile tactice de batalion”, scrie Interfax.
Nu este clar când și unde se vor desfășura exercițiile în Belarus.
Ministerul Apărării din Belarus a declarat în octombrie că 9.000 de soldați ruși se deplasează în țară ca parte a unei „grupări regionale” de forțe pentru a-și proteja granițele.
UPDATE 09:10. Așa arată pomul de Crăciun din capitala Ucrainei. În ciuda războiului care durează de mai bine de 10 luni, bradul a fost instalat, cu ghirlande luminoase alimentate de un generator - un gest sfidător al ucrainenilor care suferă din cauza penelor de curent dese cauzate de atacurile constante ale rușilor.
UPDATE 09:00. Ucraina anunţă că a doborât 30 din cele 35 de drone lansate de Rusia în primele ore ale zilei de luni.
Dronele kamikaze Shahed-136/131, de fabricație iraniană, ar fi fost lansate de pe coasta estică a Mării Azov, potrivit sursei citate.
UPDATE 08:40. Președintele rus Vladimir Putin va zbura astăzi în Belarus, pe fondul temerilor că intenționează să exercite presiuni pentru ca ţara condusă de Lukaşenko să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei și a redeschide un nou front, transmite The Guardian.
Vizita sa pentru discuții cu liderul belarus Alexander Lukașenko va fi prima sa vizită la Minsk din 2019. „În timpul (acestor discuții) vor fi elaborate întrebări pentru o nouă agresiune împotriva Ucrainei și implicarea mai largă a forțelor armate belaruse în operațiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, și pe teren”, a declarat comandantul forțelor comune ucrainene, Serghei Naiev.
Cel mai important general ucrainean, Valeri Zalujni, a declarat săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de trupe proaspete pentru o ofensivă majoră care ar putea veni din est, din sud sau chiar din Belarus încă din ianuarie, dar mai probabil în primăvară.
În Belarus există o activitate militară rusă și belarusă constantă de luni de zile. De asemenea, Rusia și-a folosit aliatul ca rampă de lansare pentru un atac eșuat asupra Kievului în februarie. De atunci, Moscova și Minsk au înființat o unitate regională comună de forțe în Belarus și au organizat numeroase exerciții militare.
UPDATE 08:25. Comandanții din Wagner conduc luptele din adăposturi, arată raportul de dimineață al serviciului de informații al ministerului britanic al Apărării.
Potrivit analizei, formațiunea militară privată Wagner în timpul ofensivei de lungă durată asupra Bahmutului, a dezvoltat tactici în care comandanții conduc luptători slab pregătiți recrutați în închisorile din adăposturi.
Britanicii susțin că luptătorii primesc un smartphone sau o tabletă cu direcția de atac suprapusă pe o hartă prin satelit, apoi sunt trimiși să atace, adesea fără sprijinul vehiculelor blindate, iar comandanții, începând de la nivelul plutonului, stau la acoperiș. în timpul atacului și folosiți drone pentru a vă asigura că luptătorii nu s-au abătut de la cursul stabilit. Cei care deviază sunt amenințați cu executarea.
„Această tactică brutală a lui Wagner este menită să păstreze personalul limitat, comandanții cu experiență și vehiculele blindate în detrimentul prizonierilor recrutați mai puțini, care sunt considerați folositori”, a spus serviciile de informații britanice.
UPDATE 08:10. Moscova poate pregătește o ofensivă în această iarnă, dar este puțin probabil să aibă succes - ISW
Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), în cea mai recentă de analiză zilnică, sugerează că relatarea intensă la televiziunile rusșeti a călătoriilor și întâlnirilor conducerii militare și politice ruse, precum și întâlnirea dintre Putin și Lukașenko programată pentru luni, indică faptul că Moscova pregătește un fel de acțiune decisivă pe front în lunile următoare - dar este puțin probabil ca aceasta să aibă succes.
ISW consideră că afișarea din ultimele două zile a întâlnirii președintelui rus Vladimir Putin cu ministrul apărării Serghei Șoigu, șeful de stat major Valerii Gerasimov și comandantul forțelor ruse din Ucraina Serghei Surovikin, precum și călătoria lui Șoigu în zona militară de sud, este un răspuns la pretențiile și criticile bloggerilor-ultranaționaliștilor militari ruși, dar nu numai.
„Încercarile persistente ale oficialilor militari ruși de a arăta că sunt implicați activ în planificarea operațiunilor militare și de a le controla, mai ales în absența unor victorii concrete în Ucraina, ar putea însemna că Rusia se pregătește să-și reia ofensiva în Ucraina în următoarele luni”, scriu analiștii ISW.
De asemenea, ei văd semne de pregătire pentru o astfel de ofensivă în viitoarea întâlnire de luni dintre Putin și președintele belarus Alexandr Lukașenko: experții americani, urmărind numeroși colegi est-europeni, sugerează că Putin îl va convinge din nou pe Lukașenko să se implice mai activ în război.
Cu toate acestea, experții susțin că au îndoieli că armata rusă va fi capabilă de o ofensivă de succes în viitorul apropiat. Potrivit lor, rezerviștii și recruții mobilizați în următoarele luni nu vor învăța încă să lupte suficient de bine pentru a conduce operațiuni rapide și de succes. În plus, Rusia nu are tancuri, artilerie și arme cu rază lungă de acțiune, iar această problemă este puțin probabil să fie rezolvată în această iarnă.
„Putin poate comanda operațiuni ofensive mari încă din iarnă, dar este important să nu supraestimem capacitatea forțelor combinate ruso-belaruse de a desfășura cu succes astfel de operațiuni”, scrie ISW.
Mai mult, potrivit analiștilor americani, este puțin probabil ca Lukașenkî să fie de acord să-și trimită armata în Ucraina.
UPDATE 07:55. În regiunea Belgorod din Rusia o persoană a murit duminică în urma unor bombardamente ucrainene, iar alte 12 au fost rănite, potrivit guvernatorului regiunii Belgorod, Veaceslav Gladkov.
Oficialul rus a declarat luni dimineața că în zonele de graniță ale regiunii Belgorod, o persoană a fost ucisă și 12 au fost rănite în urma bombardamentelor din partea ucraineană. Potrivit lui Gladkov, câteva zeci de clădiri și apartamente, precum și mașini, au fost avariate.
UPDATE 07:30. Kievul a fost atacat de mai mult de 20 de drone iraniene Shahed, dintre care 15 au fost doborâte - șeful administrației militare a orașului Kiev, Serghei Popko.
„Capitala a rezistat mai multor valuri de atacuri cu drone iraniene [...] Din păcate, există lovituri asupra unui obiect de infrastructuriă critică. Serviciile de urgență elimină consecințele. Se precizează informații despre victime și distrugeri”, a transmis Serghei Popko.
UPDATE 07:15. Mai multe explozii au fost auzite în centrul capitalei ucrainene. Explozii au fost auzite în cartierele centrale Solomianski și Șevcenkovskii din Kiev la începutul zilei de 19 decembrie, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram.
Potrivit primarului, serviciile de urgență se află deja pe teren la locul exploziilor. Anterior, administrația militară a orașului Kiev a declarat că nouă drone kamikaze au fost doborâte deasupra Kievului în noaptea de 19 decembrie.
UPDATE 07:00. La Kiev s-au auzit explozii în primele ore ale dimineții.
Agențiile și oficialii ucraineni au raportat raiduri și explozii cu drone în Kiev și regiunea Kiev.
„Rămâneți în adăposturi și locuri sigure. Atacul cu drone continuă”, a scris șeful administrației regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, și a îndeamnat populația să nu fotografieze sau să comenteze acțiunile de apărare aeriană.
Administrația orașului Kiev a raportat că nouă drone au fost doborâte deasupra capitalei. Nu există încă informații privind pagube sau victime ale raidurilor din noaptea de luni.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie și 18 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
