Rămâne la decizia Curții de Apel: Dosarul „Frauda Bancară” privind învinuitul Vlad Plahotniuc ar putea fi trimis în judecată pentru examinarea în fond

26 ianuarie 2023, 16:32 Justiție 72
Vlad Plahotniuc.  Sursa: zdg.md

Procuratura Anticorupție informează că la 6 februarie 2023, ora 11:00, a fost fixată o nouă ședință de judecată la Curtea de Apel Chișinău pe cazul oligarhului fugar Vlad Plahotniuc în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

La 17 noiembrie 2022, Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana a admis demersul Procuraturii Anticorupție prin care a fost solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc.

În consecință, apărătorii în interesele învinuitului Plahotniuc au contestat cu recurs încheierea instanței de fond, iar prima ședință în cadrul Curții de Apel Chișinău a avut loc la 28 decembrie 2022.

Drept urmare, au avut loc 3 ședințe de judecată, unde au fost înaintate de către partea apărării, noi cereri de ridicarea a excepției de neconstituționalitate, cereri de recuzare, or cereri de amânare a ședințelor de judecată, procurorii pledând constant pentru respingerea cererilor respective.

În cazul în care Curtea de Apel Chișinău va menține hotărârea contestată, cauza penală urmează a fi expediată în judecată pentru examinare în fond.

Fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, dat în căutare internațională și investigat în mai multe dosare de rezonanță, după peste trei ani de dispariție din spațiul public, dar și de pe rețelele de socializare, a anunțat la sfârșitul lunii octombrie 2022 într-un interviu la un site de știri că intenționează să revină în politica moldovenească.

Menționăm că din iunie 2019, Vlad Plahotniuc este declarat ca fugar și dat în urmărire internațională. Fostul lider al PDM are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul penal „Metalferos”, fiind învinuit pe trei capete de acuzare.

Amintim că la 1 octombrie, sesizarea avocaților lui Vladimir Plahotniuc cu privire la neconstituționalitatea unor prevederi din legea „condamnării în lipsă” a fost declarată inadmisibilă de către Curtea Constituțională. Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a precizat atunci că dosarul în care fostul lider al PDM este învinuit în frauda bancară poate merge mai departe.

Totodată, începând din26 octombrie, Statele Unite ale Americii impun sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție în R. Moldova. În listă se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vlad Plahotniuc. Aceste sancțiuni interzic orice tranzacții efectuate de către persoane din SUA – și orice alte tranzacții pe teritoriul sau care tranzitează Statele Unite – care implică orice proprietate sau interese aparținând persoanelor sancționate.

Interdicțiile includ efectuarea oricărei contribuții sau furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de, către, sau în beneficiul oricărei persoane sancționate sau primirea oricărei contribuții sau furnizări de fonduri, bunuri sau servicii de la o astfel de persoană.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media