LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 333. Kievul, răspuns la amenințările Dumei de stat din Rusia: Adică, Federația Rusă bombardează Ucraina de 11 luni, ucigând civilii în masă, dar Ucraina și lumea trebuie să rabde acest lucru în tăcere”

22 ianuarie 2023, 10:23 Ucraina 354
Munte de artilerie ucraineană lângă Bahmut, 20 ianuarie 2023 .  Sursa: Anatolii Stepanov / AFP / Scanpix / LETA

Luptele continuă în Ucraina, în cea de-a 333-a zi de la invazia Federației Ruse. Trupele de invazie au intensificat bombardamentele asupra regiunilor din estul Ucrainei. În special, în direcția Bahmut, forțele ruse au continuat încercările ofensive, sporind utilizarea aviației. În același timp, armata rusă a anunțat sâmbătă că a „ocupat linii și poziții mai avantajoase” în timpul unei ofensive lansate în regiunea ucraineană Zaporojie.

Veaceslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat a Federației Ruse, a amenințat NATO și SUA că furnizarea de arme ofensive către Kiev va duce la o „catastrofă globală”, după ce o serie de țări europene și SUA au anunțat noi livrări de armament în sprijinul Ucrainei.

Acuzații grave de corupție apar în presa ucraineană la adresa Ministerului Apărării din Ucraina, care ar fi cumpărat produse pentru armată la prețuri de două-trei ori mai mari decât în magazine.

Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a anunțat că intenționează să viziteze Ucraina în curând.

UPDATE 19:00. Raportul de seară al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei:

- În cursul zilei, trupele ruse au lansat cinci lovituri aeriene asupra pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei și o rachetă asupra infrastructurii critice din regiunea Zaporojie.

- Rușii au efectuat peste 20 de atacuri de la mai multe sisteme de lansare de rachete.

- Armata rusă și-a concentrat principalele eforturi pe ofensiva în direcția Bahmut. Ei încearcă fără succes să avanseze în direcțiile Zapoojie, Avdiivka și Lyman. Pe direcțiile Kupiansk, Novopavlovsk și Herson - se apără.

- Pierderile trupelor ruse: camioane și mașini cu militari ruși răniți ajung zilnic la spitalul orașului Nova Kahovka din regiunea Herson, numărul acestora este în curs de precizare.

- În timpul zilei, aviația ucraineană a lansat trei lovituri în zonelele de concentrare a forțelor ruse și două depozite de muniții.


UPDATE 18:20. Ce se întâmplă pe sectorul de front din Zaporojie? Declarații contradictorii ale părților:

Oficialii ucraineni și ruși vorbesc despre acțiunile ofensive ale Rusiei în direcția Zaporojie. Cu toate acestea, informațiile variază foarte mult, însă faptele nu pot fi verificate independent în timp de război.

Astfel, șeful centrului comun de presă ucrainean al Forțelor de Apărare din direcția Tavria, Evgenii Erin, a declarat duminică, 22 ianuarie, că informațiile despre o ofensivă a Rusiei în direcția Zaporojie sunt false, citează agenția de presă UNIAN.

Potrivit lui Enin, nu există ostilități intense, despre care vorbește partea rusă.

Forțele ruse au avut succes parțial în unele poziții, dar acum, conform lui Erin, toate au fost restaurate, iar trupele ruse au fost respinse. Enin a adăugat că forțele ruse încă încearcă să ia cu asalt pozițiile apărătorilor ucraineni, dar în grupuri mici de până la 10 persoane.

Cu o zi înainte, VLadimir Rogov, reprezentant al administrației de ocupație a regiunii Zaporojie, a declarat că prima linie de apărare a armatei ucrainene în anumite sectoare ale frontului din regiunea Zaporojie a fost spartă. Potrivit acestuia, trupele ruse atacă Orehov și Guliaipole. În același timp, Forțele Armate ale Ucrainei ar transforma o zonă industrială din orașul Zaporojie în puncte defensive.

În ultimele zile, Ministerul rus al Apărării a raportat că „în cursul operațiunilor ofensive, unitățile din Districtul Militar de Est au luat linii și poziții mai avantajoase în direcția Zaporojie”.

Pe 20 ianuarie, s-a anunțat despre capturarea satului Lobkove din regiunea Zaporojie.

Statul Major ucrainean a vorbit săptămâna trecută despre ofensiva rusă în regiune pe un ton peiorativ, vorbind despre pierderile grele ale rușilor în materie de personal și echipament. Pe 22 ianuarie, pe pagina de Facebook a Forțelor Armate ale Ucrainei a apărut un alt mesaj în acest sens - se spune despre cinci vehicule de luptă de infanterie distruse și 30 de soldați ai armatei ruse care au murit în timpul atacului din direcția Zaporojie.

Raportul Forțelor Armate ale Ucrainei din 22 ianuarie menționa că peste 15 localități au fost afectate de focul de artilerie în direcția Zaporojie.

Șeful administrației regiunii Zaporojie, Alexander Staruh, a scris pe Facebook că satul Lejino a fost atacat cu rachete S-300, iar clădirile de locuințe și infrastructura satului au fost avariate. În total, 10 case au fost avariate de explozie: geamuri, uși, garduri, acoperișuri, mașini au fost sparte. Alimentarea cu apă, conducta de gaz și linia electrică din sectorul public au fost avariate, însă nu au fost înregistrate victime.

Ministerul Apărării al Federației Ruse, la rândul său, a raportat pe Telegram că aviația, trupele de rachete și artileria au provocat „o înfrângere la postul de comandă al celei de-a 128-a brigăzi de asalt montan a Forțelor Armate ale Ucrainei din apropierea localității Lejino, regiunea Zaporojie”.


UPDATE 17:40. Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, consideră că dacă războiul din Ucraina se prelungește, în lume va apărea o alianță din țările „pe care le-au luat americanii”.

Medvedev, (și din nou cu insulte) a comentat livrarea de arme grele către Ucraina, precum și întâlnirea țărilor NATO la baza aeriană Ramstein.

Potrivit lui Medvedev, crearea unei astfel de alianțe va duce la faptul că Statele Unite vor „abandona în cele din urmă” Europa și Ucraina, iar lumea va ajunge la o „stare de echilibru”. „Dacă, desigur, nu este prea târziu”, a adăugat el.UPDATE 17:25. O femeie a fost ucisă în urma bombardamentelor rusești asupra satului Petrovka din regiunea Harkiv, a declarat Oleg Sinegubov, șeful administrației regionale.

„A fost un atac care a nimerit într-o clădire rezidențială”, a precizat el.

În plus, un locuitor al orașului a fost rănit în timpul unor atacuri din sistemele de lansare multiple de rachete Volciansk. Obuzele au lovit o clădire cu cinci etaje și o casă privată. În satul Guriev Kazaciok, obuzele de tanc au deteriorat mormintele de la cimitirul local.


UPDATE 17:00. Biroul președintelui Ucrainei a răspuns amenințărilor președintelui Dumei de Stat a Federației Ruse, Veaceslav Volodin.

„Federația Rusă, cu gura lui Volodin, amenință din nou că livrarea de echipamente militare în Ucraina este ... o amenințare pentru orașele mitice ale Federației Ruse și, prin urmare, ar putea urma o escaladare ... Adică, Federația Rusă bombardează Ucraina de 11 luni, ucigând civilii în masă, dar Ucraina și lumea trebuie să rabde acest lucru în tăcere și să nu reziste”, a scris pe Twitter consilierul șefului biroului Mihail Podoliak.

Mai devreme, Volodin a amenințat că Rusia va „riposta cu arme mai puternice” dacă Statele Unite și țările NATO vor furniza Ucrainei arme ofensive care vor fi folosite pentru a ocupa teritorii și a lovi orașele civile.


UPDATE 16:20. Ministrul adjunct al Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei, Vasili Lozinski, care a devenit inculpat într-un dosar de luare de mită, a fost concediat, a anunțat ministrul Dezvoltării Infrastructurii al Ucrainei, Alexandr Kubrakov.

Lozinsky a fost reținut la 21 ianuarie. Oficialul a fost acuzat că a primit mită de 400 000 de dolari pentru a ajuta la câștigarea unor contracte cu generatoare prea scumpe. Este vorba despre generatoare pe care autoritățile ucrainene planificau să le achiziționeze pentru a asigura locuitorilor țării lumină, căldură și apă, după ce bombardamentele rusești au distrus o mare parte din infrastructura energetică a țării.


UPDATE 16:00. Inițiativa Unify Ukraine a deschis o grădină de floarea soarelui la Flatiron Plaza din centrul orașului New York.

Expoziția funcționează din 19 ianuarie, crearea sa a fost programată să coincidă cu Ziua Uniunii Naționale a Ucrainei. După cum se raportează pe site-ul campaniei de sprijinire a Ucrainei, activiștii au instalat o instalație de 335 de floarea-soarelui - „una pentru fiecare zi în care Rusia a ocupat țara”, cu toate că, 22 ianuarie este a 333-a zi a invaziei Ucrainei de către Rusia.

Foto: Bebeto Matthews / AP / Scanpix / LETA


Foto: Levine-Roberts / Imago / Scanpix / LETA


UPDATE 15:40. În regiunea Belgorod, satul Viazovoe a fost atacat de Forțele Armate ale Ucrainei, a declarat șeful regiunii, Veaceslav Gladkov.

„Nu sunt victime. Valul de șoc provocat de explozie a spart ferestrele de la două case. Există și avarii la linia electrică”, a spus el despre consecințele atacului.UPDATE 15:00. Boris Johnson s-a întâlnit cu președintele Vladimir Zelenskiy.

„Îi urez bun venit la Kiev, lui Boris Johnson, un adevărat prieten al Ucrainei. Boris, mulțumesc pentru sprijin!”, a anunțat Zelenskiy.


UPDATE 13:45. Fostul premier britanic, Boris Johnson, a venit din nou în Ucraina, a vizitat Bucha și Borodianka

Fostul prim-ministru a venit în vizită în Ucraina pentru prima dată în calitate neoficială - din septembrie nu a ocupat niciun post, cu excepția funcției de deputat din circumscripția sa.

El a fost văzut în suburbiile Kievului Bucha și Borodianka, puternic afectate de război, Reuters a publicat un videoclip care arată că Johnson este însoțit de șeful regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, în Borodianka.

Vizita nu a fost anunțată în prealabil.


UPDATE 12:50. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni de Ziua Unităţii, declarându-se convins că Ucraina va câștiga războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu aproape un an.


UPDATE 12:25. Polonia critică dur refuzul Germaniei de a trimite Ucrainei tancuri Leopard.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a catalogat duminică, 22 ianuarie, drept „inacceptabil” refuzul Berlinului de a furniza Kievului tancuri grele Leopard, de producție germană, pe care Kievul le-a cerut insistent, în mod repetat, într-un moment în care ruşii sunt în ofensivă.

„Atitudinea Germaniei este inacceptabilă. A trecut aproape un an de când a început războiul”, a declarat șeful guvernului de la Varșovia pentru agenția poloneză de știri PAP. „Oameni nevinovaţi mor în fiecare zi. Bombele ruseşti fac ravagii în oraşele ucrainene. Obiective civile sunt atacate, femei şi copii sunt ucişi”, a continuat Mateusz Morawiecki.

Prim-ministrul polonez a mai spus că aşteaptă „o declaraţie clară” din partea Berlinului care să autorizeze reexportul de tancuri Leopard către Ucraina din partea ţărilor care le au în dotare și care vor să le trimită Kievului.

Declaraţiile lui Morawiecki vin la două zile după reuniunea reprezentanţilor a aproximativ 50 de ţări, care s-a desfășurat la baza americană Ramstein din Germania.


UPDATE 12:00. Denis Kireev, un ofițer de informații ucrainean și participant la negocierile cu Rusia, a fost ucis într-o mașină SBU, după care cadavrul său a fost aruncat pe străzile Kievului, a declarat șeful Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, într-un interviu acordat serviciului ucrainean Radio Svoboda.

Potrivit acestuia, Kireev nu era un spion rus, a colaborat cu GUR mulți ani, a făcut parte din personalul departamentului și a trecut diferite inspecții.

Întrebat dacă împărtășește versiunea conform căreia ofițerul de informații a fost ucis de SBU, Budanov a răspuns afirmativ:

„Împărtășesc părerea și cred că domnul Kireev a fost ucis în mașina SBU când ofițerii au efectuat o operațiune asupra acestei persoane. Acest fapt este consemnat, se află în materialele anchetei. Toate celelalte sunt investigate de Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei. Nu am dreptul să comentez această informație. Faptul că angajații l-au ucis în această mașină este un fapt”, a spus Budanov.

Nimeni nu se aștepta ca Kireev să fie ucis de serviciile speciale ucrainene, așa că GUR nu l-a protejat de SBU, a explicat Budanov. „Nu suntem angajați în a ne proteja propriile forțe și mijloace, să zicem, de poliție, NABU sau SBU”, a spus el.

Potrivit șefului GUR, după uciderea lui Kireev, el a vorbit cu șeful de atunci al SBU, Ivan Bakanov. Budanov a spus că SBU nu i-a putut explica moartea ofițerului de informații. El nu a dezvăluit alte detalii ale conversației, menționând doar că aceasta a fost ultima lui conversație cu Bakanov.

Budanov a mai spus că îi cunoaște personal pe oamenii care l-au ucis pe Kireev, dar a refuzat să spună cine sunt ei și dacă continuă să lucreze pentru SBU.

Sarcina principală a lui Kireev în negocierile cu Rusia a fost să prelungească procesul pentru a câștiga timp pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a spus șeful GUR. În opinia sa, cei din spatele asasinarii ofițerului de informații au vrut să prevină ca procesul să fie tărăgănat. Întrebat ce parte reprezintă acești oameni, Budanov a spus că sunt reprezentanți ai Ucrainei.

„Vreau să subliniez din nou acest lucru: cel care a făcut asta în mod deliberat a avut scopul de a ne împiedica să ne amestecăm în jocul altcuiva și să tragem acest proces pentru a permite Forțelor noastre Armate, să spunem, să întreprindă anumite acțiuni pentru a respinge inamicul. ​Dacă vă amintiți aceste evenimente, atunci situația era aproape critică. Cred că ar trebui să vă amintiți bine asta. Și a existat un anumit număr de oameni care, să zicem, nu prea doreau ca Ucraina să câștige. Este opinia mea personală. subliniez din nou”, a adăugat Budanov.

Meduza scrie că după invazia rusă în Ucraina, Denis Kireev a participat la prima rundă de discuții dintre părțile în conflict din Belarus. În martie, acesta a fost ucis de ofițerii SBU în timpul arestării sale. Mai târziu, autoritățile ucrainene au declaratt că Kireev a murit în timp ce îndeplinea o sarcină specială.

Ulterior, biroul președintelui Ucrainei a declarat că ofițerul de informații a fost ucis din cauza faptului că în primele zile de război nu a existat „o coordonare unificată” între organele de drept ale țării.

Într-un interviu pentru The Wall Street Journal, Budanov a spus că la începutul războiului, datorită informațiilor de la Kireev, ucrainenii au desfășurat trupe pentru a apăra aeroportul Antonov (fostul Gostomel) și au putut apăra Kievul.


UPDATE 11:45. Ministerul Apărării al Ucrainei a comentat investigația privind achizițiile de produse alimentare pentru militarii.

„Informațiile despre conținutul achizițiilor de servicii alimentare, care s-au răspândit în spațiul public, sunt diseminate cu semne de manipulare deliberată și sunt înșelătoare”, a spus Ministerul Apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, care a cerut organizarea unei ședințe a Comitetului Radei Supreme pentru probleme de securitate națională, pentru a fi prezentat un raport în acest sens, scrie ZN.ua.

În plus, ministerul se va adresa SBU cu o cerere de desfășurare a unei anchete privind diseminarea de informații „în mod deliberat false care dăunează intereselor apărării în timpul războiului”.


UPDATE 11:30. Ucraina a primit de la Marea Britanie încă un elicopter Sea King, a declarat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.

„Sea King din Marea Britanie a sosit în noul său regat de lângă Marea Neagră în Ucraina! Aceasta este o întărire puternică pentru marina ucraineană. Cooperarea noastră va continua să crească”, a scris Reznikov pe Twitter.

Ministrul nu a precizat câte elicoptere Sea King a primit deja Ucraina. Despre faptul că Londra va transfera trei astfel de elicoptere la Kiev s-a aflat în noiembrie 2022. În același timp, a fost raportată livrarea primului Sea King.


UPDATE 11:05. Ministerul britanic al Apărării: Va fi dificil pentru Rusia să mărească dimensiunea armatei la 1,5 milioane de oameni

Informațiile militare britanice, în analiza zilnică privind războiul din Ucraina, discută despre planurile anunțate pe 17 ianuarie de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, de a mări efectivele forțelor armate și de a restabili unele dintre structurile organizatorice care existau în perioada sovietică.

Șoigu a anunțat planuri de a crește dimensiunea armatei la un milion și jumătate de oameni în perioada 2023-2026. Aceasta este o creștere de 11% la creșterea numărului de personal anunțată cu doar câteva luni în urmă - la 1,35 milioane.

Şoigu a anunţat, de asemenea, reînfiinţarea structurilor militare Moscova şi Leningrad, ceea ce, după cum subliniază armata britanică, înseamnă „o întoarcere parţială la organizarea forţelor în vestul Rusiei în perioada sovietică”. În Karelia, lângă granița cu Finlanda, este planificată crearea unui nou corp de armată.

„Planurile lui Şoigu semnalează că este foarte probabil ca conducerea rusă să evalueze că o ameninţare militară non-nucleară accentuată, care să persiste mulţi ani după războiul actual cu Ucraina. Cu toate acestea, este probabil că Rusiei îi va fi greu să omoare şi să echipeze această expansiune planificată”, susține serviciul de informații militare din Marea Britanie.

Acest scepticism este împărtășit de mulți observatori independenți.


UPDATE 10:25. Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, intenţionează să viziteze Ucraina în curând, în condiţiile în care Berlinul se confruntă cu presiuni internaţionale tot mai mari pentru a permite trimiterea pe front a tancurilor Leopard, de fabricaţie germană, relatează Reuters.

„Ceea ce este sigur este că voi călători rapid în Ucraina. Probabil chiar în următoarele patru săptămâni”, a declarat Pistorius pentru Bild am Sonntag într-un interviu publicat duminică.

Vineri, Germania și aliații occidentali nu au ajuns la nicio decizie cu privire la livrarea de tancuri Leopard pentru Ucraina, în ciuda rugăminților Ucrainei de a avea tancuri moderne pentru a-și spori eforturile de apărare. Întrebat despre tancuri, Pistorius a spus în interviu: „Suntem într-un dialog foarte strâns cu partenerii noștri internaționali, în primul rând cu SUA, pe această temă”.

Germania ar permite ca tancurile germane să fie trimise în Ucraina, dacă Statele Unite ar decide să trimită propriile tancuri, potrivit unor surse germane citate de Reuters.


UPDATE 10:05. Acuzații grave de corupție apar în presa ucraineană la adresa Ministerului Apărării din Ucraina, condus de Oleksiy Reznikov, care ar fi achiziționat un contract de 13,6 miliarde de grivne (aproximativ 360 milioane de dolari) pentru militarii ucraineni aflați pe front, transmite publicația ucraineană ZN.ua, citată de Kiev Independent și filiala ucraineană a Radio Europa Liberă.

Ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasili Lozinski, a fost reținut pentru luare de mită, în timp ce conducerea ministerului Apărării a fost convocată de Parlamentul ucrainean, în urma unor acuzații că a cumpărat alimente pentru armată la prețuri de două-trei ori mai mari.

Un oficial de rang înalt din guvernul de la Kiev este acuzat că a luat o mită de 400.000 de euro. Vasili Losinskii, adjunct în ministerul ucrainean al Infrastructurii, ar fi luat suma de bani pentru achiziționarea unor generatoare.

Procurorii ucraineni anticorupție au efectuat, sâmbătă, percheziții la locuința sa, iar oficialul a fost reținut, relatează Agerpres. În aceeași zi în care oficialul ucrainean era reținut, ziarul ucrainean Zn.Ua dezvăluia o posibilă schemă de corupţie din ministerul Apărării.

Potrivit publicației, Ministerul Apărării a semnat un contract în valoare de 13,16 miliarde de grivne, circa 360 de milioane de dolari, pentru achiziții de alimente în 2023. Potrivit acestui contract, prețurile alimentelor care ajung la militari din zonele Poltava, Sumi, Kiev, Jitomir, Cernihiv și Cerkasi sunt umflate.


UPDATE 09:40. „Dacă Washingtonul și țările NATO vor furniza Kievului arme care vor fi folosite pentru a lovi orașele civile și pentru a încerca să ne acapareze teritoriile, pe măsură ce acestea amenință, acest lucru va duce la măsuri de răzbunare folosind arme mai puternice... Acest lucru s-ar putea sfârși cu o tragedie globală care va distruge țara lor”, a amenințat Veaceslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat a Federației Ruse, pe canalul său de Telegram.

Oficialul rus susține că o astfel de confruntare „s-ar putea sfârși cu o tragedie la scară globală” care ar „distruge” țările occidentale, întrucât armele rusești ar fi superioare tehnologic celor occidentale. Potrivit lui Volodin, politicienii occidentali care decid cu privire la asistența militară pentru Ucraina „ar trebui să-și dea seama de responsabilitatea lor față de umanitate”.

„Argumentele conform cărora puterile nucleare nu au folosit anterior arme de distrugere în masă în conflictele locale sunt insuportabile. Pentru că aceste state nu s-au confruntat cu o situație în care să existe o amenințare la adresa securității cetățenilor lor și a integrității teritoriale a țării”, a conchis Volodin.

Totodată, în postarea sa, purtătorul de cuvânt al Dumei a spus că până acum Rusia a lovit „exclusiv la infrastructura militară și critică folosită de regimul de la Kiev”.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că până în martie își plănuiau propria contraofensivă „în toată Ucraina, din Crimeea până în Donbas”. La rândul său, Washingtonul a sfătuit autoritățile ucrainene să se abțină de la lansarea unei ofensive majore până când Kievul va primi ultima aprovizionare de arme americane, a scris presa.

Pe 20 ianuarie, la baza aeriană germană Ramstein a avut loc o întâlnire a miniștrilor apărării NATO pentru a sprijini Ucraina. Chiar înainte de acest eveniment, o serie de țări europene și Statele Unite au anunțat noi livrări de arme către Kiev.

În special, Washingtonul a promis că va oferi un nou pachet de ajutor militar de 2,5 miliarde de dolari, care a inclus zeci de vehicule de luptă ale infanteriei Bradley și transportoare blindate Stryker.


UPDATE 09:15. Rezumatul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, principalele teze:

- În ultimele 24 de ore trupele ruse au lansat o rachetă și 27 de lovituri aeriene și au efectuat, de asemenea, 55 de atacuri cu sisteme de lansare de rachete multiple.

- Armata rusă a avansat fără succes pe direcțiile Avdiivka și Liman. În direcția Bahmut, forțele ruse și-au continuat încercările ofensive, sporind intensitatea utilizării aviației. În alte direcții, rușii s-au apărat.

- În ultimele 24 de ore, Forțele Armate ale Ucrainei au respins atacurile în zonele așezărilor Novoselivsk (regiunea Luhansk), Ternî, pădurile Serebriansk, Verhnekamensk, Belogorovka, Krasnaia Gora, Bahmut, Pervomaisk, Mariinka și Pobeda (regiunea Donețk).

- Aviația ucraineană a lansat 14 lovituri în zonele de concentrare a inamicului și alte trei lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene ale Federației Ruse. Trupele de rachete și artileria Ucrainei au lovit două zone de concentrare a armatei ruse.


UPDATE 08:45. Apărarea orașului Bahmut este probabil o operațiune „strategică solidă”, în ciuda costurilor pentru Ucraina, subliniază Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său de sâmbătă.

Cu o zi înainte, un oficial american anonim de la Casa Albă le-a spus reporterilor că Ucraina ar trebui să se concentreze pe pregătirea pentru o contraofensivă de primăvară și nu pe apărarea Bahmutului cu orice preț.

Experții ISW, la rândul lor, admit că apărarea Bahmutului implică costuri semnificative, în special, poate împiedica Ucraina să efectueze operațiuni contraofensive în alte zone. Totuși, ei subliniază că și Ucraina ar trebui să plătească un preț mare dacă ar permite trupelor ruse să ia orașul cu ușurință.

În sine, Bkhmutul nu are nici importanță operațională, nici strategică pentru armată, dar dacă trupele ruse l-ar lua relativ repede și la costuri reduse, ar putea conta pe extinderea operațiunilor ofensive. Drept urmare, Ucraina ar trebui să construiască în grabă poziții defensive pe terenuri mai puțin favorabile, scrie ISW.

De asemenea, este imposibil să se ignore oportunitatea „politică” a acțiunilor autorităților ucrainene, care și-au asumat obligația de a proteja orașul. Forțele ruse au ocupat deja peste 100 de mii de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, inclusiv mai multe orașe, și comit crime împotriva civililor ucraineni din teritoriile ocupate. Liderii politici și militari țin cont de acești factori atunci când iau decizii. Americanii nu au fost nevoiți să facă această alegere din 1865 și este sigur să presupunem că aceste considerații ar fi fost semnificative dacă orașele americane s-ar fi confruntat cu aceleași amenințări, au spus experții.

Epuizare treptată:

Forțele ucrainene au folosit deja un model similar de epuizare treptată a inamicului, forțând armata rusă să sufere pierderi mari de personal și echipament timp de câteva luni de dragul unor succese tactice minore. La începutul verii anului 2022, trupele ruse au încercat luni de zile să spargă apărarea ucraineană eficientă din Severodonețk și Lisiciansk, după care au capturat Lisicianskul numai după o retragere controlată a ucraineanilor din zonă. Cu toate acestea, s-a dovedit curând că capturarea orașului nu a adus succes operațional armatei ruse, iar ofensiva rusă în această zonă s-a blocat de fapt.

Apărarea ucraineană a Bahmutului este probabil să contribuie la un rezultat similar - forțele ruse au mutat armata și echipamente în zonă din mai 2022, dar nu au făcut încă progrese operaționale semnificative.

Acum, potrivit ISW, forțele ucrainene dețin efectiv trupe și echipamente rusești în zona Bahmut, îndreptând toată atenția comandamentului rus acolo.

Astfel, ei nu permit Rusiei să continue ofensiva în alte zone. Principalul motiv pentru care Ucraina nu poate profita de această situație este că aprovizionarea cu arme de la aliați este prea lentă, potrivit ISW.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie, 18 ianuarie, 19 ianuarie, 20 ianuarie și 21 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media