UPDATE: Un nou seism puternic în Turcia, după cel devastator de dimineața. Bilanțul victimelor trece de 1000, iar salvatorii continuă operațiunile de salvare

6 februarie 2023, 09:37 Externe 464
Cutremur în Turcia.  Sursa: Anadolu Agency

Un cutremur major cu magnitudinea 7,9 puncte pe scara Richter a lovit luni centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a sute de persoane. Multe clădiri s-au prăbușit în regiunea acoperită de zăpadă, forțele de salvare începând căutarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături. Cutremurul, care a avut loc primele ore ale acestei dimineți de iarnă, a fost resimțit și în Cipru și Liban, scrie Hotnews.

UPDATE 12:39 Un nou seism de mare intensitate în Turcia. De această dată, acesta ar fi avut loc în centrul țării, în regiunea Malatya cu o intensitate de 7,8 pe scare Richter.UPDATE 12:27 Recep Tayyip Erdogan a anunțat că seismul din această dimineață este cel mai mare și distrugător de la cel din 1939. Potrivit ultimelor date, 912 persoane au decedat și alte 5385 au fost rănite în urma distrugerilor. În total, peste 9 mii de salvatori sunt implicați în operațiunile de căutare, iar numărul victimelor ar putea fi mult mai mare, a declarat liderul turc în timpul unui discurs televizat.

„Nu am mai simțit așa ceva în cei 40 de ani de când trăiesc. Am fost scuturat de cel puțin trei ori foarte puternic, parcă eram un bebeluș în pătuțul lui", a declarat Erdem, un locuitor al orașului turc Gaziantep, aflat în apropierea epicentrului cutremurului.

Bilanțul victimelor cutremurului care a zguduit luni dimineață sudul Turciei a crescut la 284 de morți și 2.323 de răniți, a anunțat vicepreședintele Fuat Oktay într-o conferință de presă.

În Siria - cel puțin 237 de oameni au fost uciși și 639 au fost răniți în Alep, Hama, Lattakia și Tartous, potrivit ministerului sirian al Sănătății.

Seismul cu magnitudinea 7,9 a avut loc la ora locală 04:17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri, și a fost urmat de cel puțin 18 replici cu o magnitudine de peste 4, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.

Cea mai puternică replică de până acum a fost înregistrat la doar 11 minute după primul cutremur și a avut o magnitudine de 6,7, a precizat USGS.

Experții spun că este posibil să fie înregistrate noi replici puternice în orele și chiar în zilele următoare.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Situată în zona unor plăci tectonice importante, Turcia este afectată deseori de cutremure.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media