VIDEO/ Alexandr Stoianoglo cere demisia și tragerea la răspundere penală a ministrului Justiției și a membrilor CSP care au contribuit la înlăturarea sa din funcția de procuror general

8 decembrie 2022, 12:52 Justiție 284
Alexandr Stoianoglo, 8 decembrie 2022.  Sursa: captură video/IPN

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a cerut demisia și inițierea urmăririi penale pe numele ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco și a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor care au contribuit la suspendarea sa din funcție și la pornirea urmăririi penale pe numele său. Într-o conferință de presă organizată joi, 8 decembrie, Stoianoglo a denunțat o pretinsă „uzurpare a sistemului Justiției” și a insistat că a fost înlăturat ilegal de la conducerea Procuraturii Generale.

În debutul conferinței, Alexandr Stoianoglo a declarat că a decis să vorbească în contextul contextul scurgerilor de informații din corespondența de Telegram al ministrului Justiției, în care ar fi vizat și el.

„Așa numita evaluare a procurorului general, inițiată de Maia Sandu, nu este altceva decât un scenariu bine regizat. Scopul a fost înlăturarea cu orice mijloace și orice preț a procurorului general din funcție și subordonarea procuraturii dar și a întregii justiții partidului de guvernământ și personal președintei Sandu”, a declarat Alexandr Stoianoglo, menționând că încearcă de mai bine de un an să demonstreze că este nevinovat, iar dosarele instrumentate pe numele său ar fi o comandă politică.

Referindu-se la pretinsa corespondență scursă pe internet acum câteva săptămâni, el a subliniat că dezaprobă asemenea forme de informare și consideră că cei care au stat în spatele scurgerilor trebuie identificați și penalizați. Totodată, a spus că nu are nicio îndoială privind autenticitatea conversațiilor.

„În unele mesaje, Litvinenco e informat că celula pentru mine deja e pregătită și îi expediază și poze cu aceasta. Mai sunt dubii cum s-au presat membrii CSP și procurorii pe dosarele mele? Exact în aceeași manieră s-a desfășurat evaluarea mea. Reprezentanții societății civile au dat note la indicația guvernării”, a spus procurorul general suspendat, acuzând că împotriva sa s-a produs „o crimă”.

În cele din urmă, procurorul general suspendat a cerut demisia ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, dar și a membrilor CSP. La fel, e a cerut tragerea la răspundere a ministrului justiției, membrilor CSP precum și a altor persoane implicate de înlăturarea mea din funcția de procuror general, falsificarea procedurii de evaluare a activității de procuror general și în pornirea urmării penale ilegale pe numele meu”.

Stoianoglo a anunțat că a depus o plângere la Procuratura Generală în acest sens.

„În privința mea nu este nicio probă. Toate dosare au fost falsificate.. ați auzit, cred că 7 persoane au fost audiate. Niciuna nu are tangență cu mine. Persoane pe care eu nu le-am văzut niciodată în viață. Bătaie de joc ce dosare penale avem. Pot să garantez că în perioada mea nu am avut nici un dosar la comandă în privința agenților economici, dosare politice”, a adăugat el.

Serviciul de presă de la Ministerul Justiției a declarat pentru Replica Media că ministrul Litvinenco nu comentează declarațiile lui Alexandr Stoianoglo.

„Precum se știe, este investigat cu privire la mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru eliberarea din penitenciar și legături suspecte cu liderul unei grupări oligarhice. Probabil că este o strategie de apărare, pe care are dreptul s-o aibă”, a transmis ministrul Justiției.

Solicitată de Replica Media, președinta CSP, Angela Motuzoc, a declarat că nu se simte vizată de declarațiile șefului suspendat al PG.

„Amintesc că la desemnarea procurorului care să investigheze acțiunile domnului Stoianoglo, cât și la evaluarea dumnealui, am fost cu o opinie separată împreună cu doamna Furtună (n.red. Inga Furtună). Ce ține de dezvăluirile de pe Moldovaleaks, de asemenea, recent am solicitat de la PG informații despre etapa la care se află investigațiile demarate privind aceste scurgeri, dar nu avem un răspuns”, a spus Motuzoc.

Pe scurt despre scurgerile de pe canalele oficiale de Telegram ale președintei Republicii Moldova Maia Sandu, a vicepremierului Andrei Spinu au fost sparte de persoane necunoscute, care au avut loc pe 9 noiembrie - pe cele două conturi au fost distribuite mesaje identice despre „corupția în instituțiile statului” și cu un link către un site care conține o pretinsă corespondență de pe telefonul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco.

În reacție, ministrul Justiției a negat informațiile apărute în spațiul public, după spargerea conturilor de Telegram unde au fost distribuite pretinse conversații ale ministrului Justiției cu alte persoane.

Într-un comunicat de presă, membrii CSP, vizați în unul dintre pretinsele chat-uri din Telegramul spart al ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, au declarat că „este evident caracterul inadmisibil al oricărei ingerințe ilicite în dreptul la viața privată”, iar „autenticitatea sau trucarea corespondenței urmează a fi probată de către oamenii legii.”

Procuratura investighează în prezent atacurile cibernetice asupra canalelor de Telegram ale oficialilor moldoveni.

La 5 octombrie 2022 s-a împlinit un an de la suspendarea din funcție, reținerea și învinuirea în mai multe cauze penale a procurorului general Alexandr Stoianoglo.

De menționat că CSP a dat undă verde demiterii lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general încă la 23 mai 2022, după ce i-a acordat calificatvul „nesatisfăcător” activității desfășurate de acesta (nota 2) în perioada mandatului de procuror general.

În aceeași zi, CSP a propus președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, eliberarea din funcție a acestuia, însă șefa statului a ezitat să semneze decretul de demisie din funcție a procurorului general suspendat.

Președinția spune că Maia Sandu nu va da curs hotărârii CSP din 23 mai 2022 şi nu va semna decretul de demitere a lui Alexandr Stoianoglo, până la o decizie irevocabilă a instanțelor de judecată privind raportul de evaluare. În același timp șefa statului a spus că optează pentru un procuror general integru, care să lupte cu corupţia.

Acest lucru înseamnă că interimatul la conducerea PG se va prelungi până când justiția nu se va pronunța în dosarele intentate lui Alexandr Stoianoglo.

Între timp, avocaţii lui Alexandr Stoianoglo au atacat în instanţă hotărârea CSP şi au solicitat suspendarea executării până la pronunţarea unei decizii irevocabile. De asemenea, au mai contestat procedura de evaluare a procurorului general, precum şi hotârârea CSP privind formarea comisiei de evaluare.

La 15 iulie 2022, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea lui Stoianoglo privind suspendarea executării hotărârii CSP. De aici, rămâne ca Maia Sandu să semneze decretul de demitere a procurorului general interimar care, la rândul său, neagă toate acuzațiile care i se aduc.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media