Conform documentului, în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor sunt estimate venituri totale de cca 38,7 miliarde lei, în creştere cu 7,5 miliarde lei sau cu 24,1 la sută față de anul 2022. Aceeași sumă - 38,7 miliarde lei este prognozată și la capitolul cheltuieli totale.
Principalele măsuri de politici care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023 sunt:
- acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie;
- acordarea sporului lunar pentru bugetari, în mărime de 1 300 lei;
- acordarea plății compensatorii persoanelor ale căror salariu lunar va fi mai mic de 4 000 lei;
- realizarea programului Prima Casă;
- programele START pentru TINERI și PARE 1+1;
- asigurarea majorării normelor financiare pentru alimentarea copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ;
- majorarea burselor elevilor, studenților și sportivilor;
- susținerea activității teatrelor, a circului și a organizațiilor concertistice și altele.
Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat pentru 2023, 51,1% reprezintă transferurile către alte bugete: bugetul asigurărilor sociale de stat; Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală,autoritățile publice locale, ceea ce constituie 42 miliarde lei.
În anul 2023, vor derula circa 154 proiecte finanțate din surse externe. Cheltuielile pentru executarea acestora sunt estimate la 4,5 miliarde lei.
Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost întocmit în baza estimărilor Ministerului Economiei în consultare cu experții FMI, fundamentat pe o creștere economică de 2% și nivelul inflației medii anuale de 15,7%.
Documentele vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament.
Prognoza veniturilor și a cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a fost efectuată în baza analizei dinamicii contingentului beneficiarilor de prestaţii, tendinţelor şi performanţelor înregistrate în anii precedenţi şi în baza prognozei indicilor macroeconomici, elaboraţi de către Ministerul Economiei.
