Salariul minim de 4 mii de lei și un spor lunar de 1 300 de lei pentru toți bugetarii, de la 1 ianuarie. Proiectul bugetului de stat pentru anul 2023, aprobat de Guvern cu un deficit de 6% din PIB

7 decembrie 2022, 18:56 Societate 421
Ședința de Guvern, cabinetul de miniștri.  Sursa: Replica Media

Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 7 decembrie, proiectul bugetului de stat pentru anul 2023, care stabilește veniturile și cheltuielile incluse în bugetul asigurărilor sociale pentru anul următor. Proiectul prevede majorarea salariului minim brut în sectorul bugetar cu 14%, adică de la 3 500 la 4 000 lei. De asemenea, prevede o majorae salarială de 1 300 lei pentru toți bugetarii.

Bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat inițiativa, deoarece miniștrii nu au avut timp suficient pentru a examina documentul, proiectul fiind propus consultărilor miercuri la ora 12:00.

Conform documentului, în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor sunt estimate venituri totale de cca 38,7 miliarde lei, în creştere cu 7,5 miliarde lei sau cu 24,1 la sută față de anul 2022. Aceeași sumă - 38,7 miliarde lei este prognozată și la capitolul cheltuieli totale.

Principalele măsuri de politici care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023 sunt:

- acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie;

- acordarea sporului lunar pentru bugetari, în mărime de 1 300 lei;

- acordarea plății compensatorii persoanelor ale căror salariu lunar va fi mai mic de 4 000 lei;

- realizarea programului Prima Casă;

- programele START pentru TINERI și PARE 1+1;

- asigurarea majorării normelor financiare pentru alimentarea copiilor și elevilor din instituțiile de învățământ;

- majorarea burselor elevilor, studenților și sportivilor;

- susținerea activității teatrelor, a circului și a organizațiilor concertistice și altele.

Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat pentru 2023, 51,1% reprezintă transferurile către alte bugete: bugetul asigurărilor sociale de stat; Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală,autoritățile publice locale, ceea ce constituie 42 miliarde lei.

În anul 2023, vor derula circa 154 proiecte finanțate din surse externe. Cheltuielile pentru executarea acestora sunt estimate la 4,5 miliarde lei.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost întocmit în baza estimărilor Ministerului Economiei în consultare cu experții FMI, fundamentat pe o creștere economică de 2% și nivelul inflației medii anuale de 15,7%.

Documentele vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament.

Prognoza veniturilor și a cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a fost efectuată în baza analizei dinamicii contingentului beneficiarilor de prestaţii, tendinţelor şi performanţelor înregistrate în anii precedenţi şi în baza prognozei indicilor macroeconomici, elaboraţi de către Ministerul Economiei.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media