Principalele declarații ale Nataliei Gavrilița:
- Pentru a crește veniturile bugetare am decis să creștem accizele la produsele de tutun și pentru alcool etilic. Este o măsură inclusă în acordul de asociere și va avea un impact pe termen lung asupra sănătății publice. Este nevoie de aceste creșteri și în contextul în care am prevăzut alocarea a 5 miliarde de lei pentru compensarea facturilor la energie.
- Am decis să introducem o cotă mărită de impozitare pentru persoanele fizice care au venituri mai mari de 1 milion de lei pe an - vor fi impozitate cu 18% și nu 12% cum era acum.
- Vești bune și pentru companii. Trebuie să oferim lichidități pentru investiții, menținerea și creșterea numărului locurilor de muncă. Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de o cotă de impozitare 0 pentru profitul redistribuit. De la 1 ianuarie 2023 va fi introdus mecanismul de returnare a TVA acumulat în cont. O vom face treptat, începând cu cei care au factura electronică.
- Am introdus și o măsură de creștere salarială pentru categorii unde era nevoie de corectări. Această creștere este pentru 54 de persoane și costă o sutime din creșterea totală pe care o vom orienta pentru toți angajații bugetar. A fost un populism atunci când s-a decis ca aceste salarii să rămână mici. Acum vedem că un ministru primește mai puțin decât un secretare de stat, aceste persoane au de luat decizii complicate, repsonsabilitate eneormă, trebuie să aducem un echilibriu aici, chiar dacă vom fi criticați.
- Anul acesta am luat decizia să creștem salariile tuturor angajaților bugetari cu 1 300 de lei pe lună. Am decis să facem această creștere egală pentru toți, ca să primească procentual mai mult cei care au salarii mai mici, a anunțat Natalia Gavrilița.
Cuantumul salariului minim a fost reexaminat de către Executiv după consultarea prealabilă a patronatelor şi sindicatelor, ţinându-se cont de modificarea indicilor preţurilor de consum, evoluţia salariului mediu pe economie, volumul produsului intern brut, productivitatea muncii, precum şi de valoarea minimului de existenţă.
Potrivit calculelor efectuate de Ministerul Finanțelor, pentru anul 2023, din bugetul de stat vor fi alocate suplimentar 285 de milioane de lei, necesare pentru achitarea salariului minim majorat pentru angajații din sectorul bugetar, cu excepția autorităților și instituțiilor publice aflate la autogestiune. În cazul acestora, necesitățile financiare din bugetul de stat vor fi estimate după implementarea hotărârii.
Vedeți aici principalele măsuri de politici care s-au regăsit în proiectul bugetului pe anul 2023.
